Raj
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Wyglada jakby ktos w drodze licytacji wszedl w posiadanie zlomu "z metra", z jakies jednostki remontowej WP. Sam pracowalem na pol etatu w czasie studiow w takiej jednostce (naprawialem sprzet w UKaeFie - bylem krotkofalowcem i znajomy mi te robote zalatwil) - wyglada to podobnie jak wiele roznych powojskowych demobili - do dzisiaj jeszcze tego pelno po jednostak remontowych ...
Pozdro
Pozdro
IdeL
- meffistoxiii
- 25...49 postów
Tak krótko powiem że to wojskowy złom ze zużytych
stacji radiolokacyjnych. Ogólnie mogę powiedzieć że pracowałem na takich stacjach i co nieco o przydatności elementów we wzm lampowych można skorzystać. Krótko transformatory całkiem fajne bo nie 400Hz tylko 50 Hz. Wszystkie elementy made in USSR. W dodatku powiem że są jaszcze takie urządzenia w pełni sprawne w Polsce. A to Polska Właśnie szkoda że tyle się marnuje nic niestety nie poradzimy możemy próbować jeszcze pokazywać niedowiarkom że lampa to nie jakiś tam trazystor ....
stacji radiolokacyjnych. Ogólnie mogę powiedzieć że pracowałem na takich stacjach i co nieco o przydatności elementów we wzm lampowych można skorzystać. Krótko transformatory całkiem fajne bo nie 400Hz tylko 50 Hz. Wszystkie elementy made in USSR. W dodatku powiem że są jaszcze takie urządzenia w pełni sprawne w Polsce. A to Polska Właśnie szkoda że tyle się marnuje nic niestety nie poradzimy możemy próbować jeszcze pokazywać niedowiarkom że lampa to nie jakiś tam trazystor ....
Apropo, to co jest na tych zdjeciach to nie jest zaden szczyt marnotrawstwa. To tylko wierzcholek góry lodowej!!! Tam gdzie pracuje (duza firma miedzynarodowa u mnie w miescie oddzial jest) na złom wyrzucane sa rzeczy praktycznie nowe, cale stery, kilkakrotnie wieksze ilosci niz na tych zdjeciach ktore pzredstawil Piotrek. U nas na recycllingu mozna znlazsc setki monitorow z np. uwalonym kawlakiem obudowy, wywalonym jednym elektrolitem itp itp. Niby to pzrebieraja ale i tak wszsytko idzie na marne. A sa to miliony zlotych. Notebooki bez dyskow, wypalarki DVD itp ipd nie bede wymienial wszystkiego bo roznie to bywa...
A nie sprzedadza ci tego, wola wywalic!!! Ale to dlatego ze wtedy serwisujacy je ludzie tak by uszkadzali urzadzonka by potem je sobie odkupic ze złomu i naprawic to co pzredtem sie "popsuło"...
A nie sprzedadza ci tego, wola wywalic!!! Ale to dlatego ze wtedy serwisujacy je ludzie tak by uszkadzali urzadzonka by potem je sobie odkupic ze złomu i naprawic to co pzredtem sie "popsuło"...
-
- 5...9 postów
- Kontakt:
Piotrek, NIE DRAŻNIJ!!!
Mógłbyś chociaż nie drażnić ludzi, których na pewno serce boli...
Auuu!!!
Pozdrawiam wszystkich
i jestem za minutą ciszy!!!
Auuu!!!
Pozdrawiam wszystkich
i jestem za minutą ciszy!!!
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Minuta milczenia? W tym wątku nie odpowiadali tygodniami...
A marnotrawstwo... że szkoda gadać. O ile w PRLu ZTCW w wielu fabrykach itp. jechali na przestarzałym sprzęcie (jak sprawa stała z ZWLE?
), o tyle teraz marnuje się ustrojstwa wciąż kompatybilne z obecną techniką, i o znośnych parametrach- a więc jak najbardziej zdatne do użytku!

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 625...1249 postów
Witam.
Ostatnio w mediach usłyszałem, że w Polsce jest potrzeba utylizacji sprzetu AGD , RTV i komputerowego w ilości ok. 100 tys.ton rocznie. W tym celu powstaje zaklad, gdzieś kolo Kielc.Miejscowosci nie pamiętam, zresztą jakaś mała i mało znana.Zakład ten ma spełniać wysokie normy europejskie w tym zakresie. Tu nasuwa sie pytanie.Co sie dzieje z tymi tonami zuzytego sprzetu RTV i komputerowego ?
Lech
Ostatnio w mediach usłyszałem, że w Polsce jest potrzeba utylizacji sprzetu AGD , RTV i komputerowego w ilości ok. 100 tys.ton rocznie. W tym celu powstaje zaklad, gdzieś kolo Kielc.Miejscowosci nie pamiętam, zresztą jakaś mała i mało znana.Zakład ten ma spełniać wysokie normy europejskie w tym zakresie. Tu nasuwa sie pytanie.Co sie dzieje z tymi tonami zuzytego sprzetu RTV i komputerowego ?
Lech
- jdubowski
- moderator
O, za PRLu marnotrawstwo nowoczesnej techniki też było na porządku dziennym - sprowadzone za edwardowe kredyty maszyny czekały latami na wybudowanie "reszty fabryki" której budowa przeciągała się ("trudności obiektywne"), znaczna część licencji nie doczekała się wdrożenia do użytkowania, a np. kilka tysięcy ton specjalizowanych urządzeń dla libiąskiego Zakładu Zgazowania Węgla zostało pociętych na złom.Vault_Dweller pisze: O ile w PRLu ZTCW w wielu fabrykach itp. jechali na przestarzałym sprzęcie (jak sprawa stała z ZWLE?), o tyle teraz marnuje się ustrojstwa wciąż kompatybilne z obecną techniką, i o znośnych parametrach- a więc jak najbardziej zdatne do użytku!
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 625...1249 postów
-
- 25...49 postów
PANOWIE
Przestańcie płakać!
Tak, to był sprzęt wojskowy a dokładnie stara kabina naprowadzania rakiet WOŁCHOW które zostały wycofane z wojska chyba 3 lata temu.
Pocieszę Was,
zabrał mnie kumpel do takiej demontowanej kabiny, ileee jaaa sieee taaam "nachapałem"
- transformatory, wskaźniki, selsyny, podstawki pod lampy i lampy...
Nowe z szuflad ze sprzętem zapasowym którego tam było... mnóstwo.
Ale ta chwila nie trwała za długo ktoś kupił ten złom i zabrał
do firmy która go rozbierze, posegreguje i przetopi... łezka mi się w oku kręci...
Ale iskierrka nadziei tli się w moim sercu bo kumpel mówił ze bedzie jeszcze jedna taka kabina i mnie tam zabierze
może uda mi się zrobić parę fotek to Wam je podeśle ku pokrzepieniu serc.
Pozdro.

Przestańcie płakać!
Tak, to był sprzęt wojskowy a dokładnie stara kabina naprowadzania rakiet WOŁCHOW które zostały wycofane z wojska chyba 3 lata temu.
Pocieszę Was,

Nowe z szuflad ze sprzętem zapasowym którego tam było... mnóstwo.
Ale ta chwila nie trwała za długo ktoś kupił ten złom i zabrał

Ale iskierrka nadziei tli się w moim sercu bo kumpel mówił ze bedzie jeszcze jedna taka kabina i mnie tam zabierze

może uda mi się zrobić parę fotek to Wam je podeśle ku pokrzepieniu serc.
Pozdro.
-
- 25...49 postów
-
- 25...49 postów