Postanowiłem dorzucić do składanego przeze mnie wzmacniacza korekcję barwy dźwięku.
Znalazłem układ w miarę prosty i myślę, że spełniający moje oczekiwania.
Ważne aby tłumienie wprowadzone przez niego od razu były kompensowane przez dodatkowy stopień wzmacniający.
Schemat:
1.png
Po wrzuceniu go do PSpice'a wyglądało obiecująco: (dolna szczotka przed stopniem wzmacniającym, górna już po)
2.png
I tu pojawił się problem, tak fajnie jest tylko dla sygnału wejściowego 1V.
Dla sygnału np 0.1V wygląda tak:
3.png
Moje pytanie brzmi Dlaczego w zależności od sygnału wejściowego zmienia mi się tłumienie układu?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wt, 20 marca 2012, 13:31 przez piaskos, łącznie zmieniany 1 raz.
VacuumVoodoo pisze:Dlatego ze Spice domyslnie zaklada amplitude sygnalu na wejsciu 1V.
Nie bardzo rozumiem.
Jak zmieniam amplitude sygnału na wejściu to nie powinno się tłumienie zmieniać.
Problem jest w symulacji całego wzmacniacza, bo przy takim zachowaniu układu za nim już dzieją się kiepskie rzeczy. Zamiast wzmocnienia sygnału do np 32 V przed stopniem końcowym robi się 5V.
-----------------------------------------------------
Problem rozwiązany.
Gdzieś coś Spice miał nie tak, do tego zmieniłem źródło sygnału na takie z innej biblioteki i wszystko działa.
Czy mółgbym prosić o korzystanie z funkcji dodawania załączników? Wszystkim czytającym teraz i w przyszłości znacznie ułatwi to zapoznawanie się z zawartością wątku.
Jak zmieniam amplitude sygnału na wejściu to nie powinno się tłumienie zmieniać.
Jest tak jak napisał VacuumVoodoo - skala wykresów, które pokazywałeś jest odniesiona zawsze do 1V (0dB) a więc jeśli Twoje źródło miałoby np. 100mV to od razu na wejściu masz -20dB. Zresztą zrób sobie najprostszy układ z jednym źródłem i jednym rezystorem i zobacz co Ci będzie wychodzić.
Pozdrawiam
gsmok pisze:Czy mółgbym prosić o korzystanie z funkcji dodawania załączników? Wszystkim czytającym teraz i w przyszłości znacznie ułatwi to zapoznawanie się z zawartością wątku.
Prosze
gachu13 pisze:
Jest tak jak napisał VacuumVoodoo - skala wykresów, które pokazywałeś jest odniesiona zawsze do 1V (0dB) a więc jeśli Twoje źródło miałoby np. 100mV to od razu na wejściu masz -20dB. Zresztą zrób sobie najprostszy układ z jednym źródłem i jednym rezystorem i zobacz co Ci będzie wychodzić.
Pozdrawiam
Ten problem już rozwiązałem, ale dziękuje za dodatkowe wyjaśnienie.
A jakieś opinie na temat przesunięcia fazowego wprowadzanego przez korektor?
Kazda ingerencja w charakterystyke czestotliwosciowa wprowadza przesuniecia fazowe.
Te wykresy wygladaja tak jak maja wygladac.
Nepedzanie "idealnym" zrodlem napieciowym daje rezultat odbiegajacy od rzeczywistosci. Wstaw za nim jeden stopien triodowy i porownaj, potem zamien go na wornik katodowy i ponownie porownaj.
Aleksander Niemand