Zjedzony ORION

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

jerzywoy
5...9 postów
5...9 postów

Zjedzony ORION

Post autor: jerzywoy »

Witam Kolegów.
Jestem tu początkującym. Kupiłem niedawno na Allegro z zamiarem odrestaurowania starego ORIONA AR602 (1956r.) Na zdjęciach wyglądał dobrze, brakowało tylko tylnej ścianki. Po dostawie okazało się, że myszy zjadły nie tylko ściankę, ale także większość cewek obwodów rezonansowych. Poszukuję książki Jadwigi i Włodzimierza Truszów "Odbiorniki radiowe, telewizyjne i magnetofony" tam jest podobno dokładniejszy opis tego odbiornika (coś na wzór instrukcji serwisowej), a może ktoś posiada w swoich zbiorach taki odbiornik z całymi cewkami (resztę mam). :D Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki i porady.
Szymon95
75...99 postów
75...99 postów

Re: Zjedzony ORION

Post autor: Szymon95 »

jerzywoy
5...9 postów
5...9 postów

Dziękuję serdecznie, ale te informacje także znalazłem. To już jest coś, bo w oparciu o pojemności i zakresy fal można się pokusić o wyliczenie cewek. Wolałbym jednak znaleźć bądź gotowe cewki, bądź ich dane konstrukcyjne.
Jeszcze raz dziękuję. :?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Dane cewek będzie ciężko znaleźć, najlepiej zapytać u źródła czyli na jakimś węgierskim forum (np. po niemiecku, oni rozumieją tylko swój język i ten...).
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
jerzywoy
5...9 postów
5...9 postów

Myślę o tym, ale nie znam węgierskiego ani nawet żadnego adresu ich forum. Znalazłem w necie muzeumj fabryczne ORIONA, ale trudno mi się zorientować czy jest tam jakiś kontakt. Po niemiecku mógłbym spróbować, ale co z tego wyjdzie trudno przewidzieć. :shock: Trochę liczyłem na to, że znajdzie się ktoś z takim odbiornikiem zdewastowanym w inny sposób.
Dziękuję i pozdrawiam
jerzywoy
5...9 postów
5...9 postów

Witam ponownie. Znalazłem chyba to czego szukałem. Podam link, bo może komuś też się przyda.
http://www.freeweb.deltha.hu/perneky.in ... /ar602.pdf
Teraz zaczynam się uczyć węgierskiego :D , szukam potrzebnego drutu i zaczynam nawijać.
"Szukajcie a znajdziecie"
Ps. Jeżeli jednak ktoś z kolegów ma takiego Oriona i chciałby się go pozbyć to chętnie porozmawiam.
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

Witam.Może to zbieg okoliczności a może "prawidłowość" ,że myszy i inne "gryzonie" upodobały sobie cewki "Orionów".Mój "420" u mego kolegi też i ten w tytule.Może substancja którą w nich stosowano /impregnacja cewek..drutu../ jest tak "smaczna".Piszę , inne "gryzonie", bowiem w moim ścianka /z bardzo małymi otworami/ była nienaruszona i szczelna a mimo tego cewki były "napoczęte".
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Witam. One (myszki) tego wcale nie jedzą, wygląda to tak jakby sobie tylko ostrzyły ząbki. Często pod cewką leży usypany kopczyk z posiekanego drutu i nie ma tu znaczenia marka radia. Często sam się zastanawiałem jak one tam włażą aż kiedyś udało mi się złapać na gorącym uczynku myszkę rozpłaszczoną jak flądra między deklem a obudową. A mówi się że nawet mysz się nie przeciśnie, jak widać g... prawda. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Nie ostrzą tylko ścierają. Siekacze u gryzoni rosną przez całe życie i jeśli nie byłyby systematycznie ścierane wyrastałyby do rozmiarów, które uniemożliwiałyby żerowanie i gryzoń padłby z głodu.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

Thereminator pisze:Nie ostrzą tylko ścierają. Siekacze u gryzoni rosną przez całe życie i jeśli nie byłyby systematycznie ścierane wyrastałyby do rozmiarów, które uniemożliwiałyby żerowanie i gryzoń padłby z głodu.
Ja miałem w Imperialu pięknie oskrobaną mysimi ząbkami lampkę ECH11 :D
Wołyń 1943. Pamiętamy!
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Thereminator pisze:Nie ostrzą tylko ścierają
Przejęzyczenie z mojej strony. W TV pokazywano szczura zamkniętego, bez możliwości gryzienia/ścierania, któremu po jakimś czasie zawinięte jak róg zęby wbiły się w mózg. Czyli popełnił harakiri.