Zna ktoś jakiś bank łatwy do obrabowania?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Piroman1024 »

Ja również tego nie rozumiem,nie zrozumiem nigdy też dlaczego 300B itd.
Dla mnie to zwykłe stare radio w rzadnym razie nie warte tej ceny - choćby było z wodotryskiem i szyberdachem.
Za te pieniadze to bym sobie do warsztatu dokupił frezarke i tokarke(też uzywane ale o wiele bardziej przydatne).
"Mathematics is the language of nature"
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Witam
Po przespaniu się z tym szokiem jakiego doznałem po zobaczeniu ceny tego radyjka tak się zastanawiam czy to nie jest jakaś podpucha dla podbicia ceny??? Nie sadzę żeby takich radii w okolicach Wilna gdzie je przecież produkowano nie było Myślę że jak by zrobić wyprawę to by tego na kopy nawoził ,tylko ciekawe jak z przewozem przez granice.????
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Andrzej Molicki pisze:Witam
Po przespaniu się z tym szokiem jakiego doznałem po zobaczeniu ceny tego radyjka tak się zastanawiam czy to nie jest jakaś podpucha dla podbicia ceny??? Nie sadzę żeby takich radii w okolicach Wilna gdzie je przecież produkowano nie było Myślę że jak by zrobić wyprawę to by tego na kopy nawoził ,tylko ciekawe jak z przewozem przez granice.????
Nic z tego. Znicze znam trzy (z tym włącznie), a na Litwie jest Elektritów jeszcze mniej niż u nas. Zresztą nie bez powodu Allegrowicz Sigitas kupuje u nas a nie u siebie :) Jest to po prostu bardzo rzadki, kolekcjonerski odbiornik i jako taki osiąga duże ceny.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

tszczesn pisze: Nic z tego. Znicze znam trzy (z tym włącznie), a na Litwie jest Elektritów jeszcze mniej niż u nas. Zresztą nie bez powodu Allegrowicz Sigitas kupuje u nas a nie u siebie :) Jest to po prostu bardzo rzadki, kolekcjonerski odbiornik i jako taki osiąga duże ceny.
Ach te Elektrity:P Korzystając z okazji cyknąłem kilka fotek Superiorowi.

P.S. :arrow: Tomek, widziałem Orła cień:P
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze: Ach te Elektrity:P Korzystając z okazji cyknąłem kilka fotek Superiorowi.
Ładny jest, ale ma dwie gały nieoryginalne, wiesz o tym?
OTLamp pisze: P.S. :arrow: Tomek, widziałem Orła cień:P
Ja też, ja też! :)

BTW. To nie jest super, tylko wyjątkowo kuriozalna konstrukcja - odbiornik reakcyjny z ARW. Pojęcia nie mam czemu to miało służyć, ale o dziwo nie przeszkadza przy odbiorze :)
OTLamp

tszczesn pisze: Ładny jest, ale ma dwie gały nieoryginalne, wiesz o tym?
Ano ma, głośnik też nieoryginalny, elektrolity, brak kubków na lampy, tarczy od regulacji głośności. Całkowicie kompletnego Elektrita nie mam, Allegro ma nieoryginalny głośnik, Majestic ma nieoryginalną skrzynkę i skalę. A te gałki (dolne) to nie od jakiegoś innego Elektrita są?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:
tszczesn pisze: Ładny jest, ale ma dwie gały nieoryginalne, wiesz o tym?
Ano ma, głośnik też nieoryginalny, elektrolity, brak kubków na lampy, tarczy od regulacji głośności. Całkowicie kompletnego Elektrita nie mam, Allegro ma nieoryginalny głośnik, Majestic ma nieoryginalną skrzynkę i skalę. A te gałki (dolne) to nie od jakiegoś innego Elektrita są?
Od żadnego Elektrita. A jak chcesz w 100% oryginalnego Elektrita (tylko jeden elektrolit wymieniony, ale mogę ci go znaleźć), nawet 2 lampy oryginakne ze znakiem 'Elektrit' to mam takiego Kordiala na wymianę. Interesuje?
OTLamp

tszczesn pisze: Od żadnego Elektrita. A jak chcesz w 100% oryginalnego Elektrita (tylko jeden elektrolit wymieniony, ale mogę ci go znaleźć), nawet 2 lampy oryginakne ze znakiem 'Elektrit' to mam takiego Kordiala na wymianę. Interesuje?
Raczej nie :roll:, to najlepsze radio jakie mam.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:
tszczesn pisze: Od żadnego Elektrita. A jak chcesz w 100% oryginalnego Elektrita (tylko jeden elektrolit wymieniony, ale mogę ci go znaleźć), nawet 2 lampy oryginakne ze znakiem 'Elektrit' to mam takiego Kordiala na wymianę. Interesuje?
Raczej nie :roll:, to najlepsze radio jakie mam.
Ale ja mówię o Majesticu - Superiora już mam :)
OTLamp

tszczesn pisze: Ale ja mówię o Majesticu - Superiora już mam :)
Majestica tez raczej nie :roll: . Za bardzo mi sie podoba:P, mimo że siedzi w skrzynce od Kortinga Honoris 40 (co mnie najbardziej boli), no chyba że (w ostateczności) za jakiegoś fajnego supera z poczatku lat 30:P
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze: Majestica tez raczej nie :roll: . Za bardzo mi sie podoba:P, mimo że siedzi w skrzynce od Kortinga Honoris 40 (co mnie najbardziej boli), no chyba że (w ostateczności) za jakiegoś fajnego supera z poczatku lat 30:P
Widzę, że skali tez nie ma - to już naprawdę mocno kiepsko :(
A supera z lat 30-tych nie mam, mam prawie supera, ale niekompletnego (brak gałek i wyłamany kawałek 'podkówki' bakelitowej otaczającej skalę, ni i trafo trzeba nawinąć na nowo) - Owina E52W z 1931 roku.
OTLamp

tszczesn pisze: Widzę, że skali tez nie ma - to już naprawdę mocno kiepsko :(
Niestety, nieustannie szukam tej skali, podobnie jak skrzynki. Na Allegro był Majestic (z tego co mi nie umkneło) dwa razy, raz był nawet dość tani destrukt, skrzynka była zdrowa i skala też. Jak zwykle nie miałem kasy:(