Polskie tranzystorowe

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Polskie tranzystorowe

Post autor: zjawisko »

Coś w tym jest... przy zachowaniu banalnego układu siła głosu przy 3V i dość dużej odległości od nadajnika była sensowna, ale połączenie układu refleksowego i reakcji musi działać kapryśnie, szczególnie przy niezbyt dużym doświadczeniu radioamatora.

U mnie po ogarnięciu uszkodzonych TG5 i wyschniętych elektrolitów na ogół działało to sensownie.

Znalazłem kompletny, niezmontowany zestaw z inną, mleczno-niebieską obudową podobną do wczesnego Kolibra. Postaram się udostępnić całą dokumentację i fotografie, być może kogoś najdzie ochota wykonać takie cudo. :wink:
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Opis tego odbiornika (ale wersja na trzech tranzystorach czyli tylko jeden TG2) jest w numerze 9/1964 Horyzontów Techniki dla Dzieci, jest nawet schemat montażowy, mam ten numer, uratowany na skupie makulatury, także kilkanaście innych z lat 50-tych. Lata 50-60 to chyba najlepszy okres dla tego pisemka dla dzieci. A kto pamięta jeszcze ,,radio klocki'' tranzystorowe, mam elementy do wykonania czegoś takiego (może ciut nowocześniej ale bez przesady, cewki wejściowe od Pionierka, jak w oryginalnych klockach) dla wnuka.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

cirrostrato pisze:A kto pamięta jeszcze ,,radio klocki'' tranzystorowe, mam elementy do wykonania czegoś takiego (może ciut nowocześniej ale bez przesady,
Czy Ty zawsze musisz mnie wyprzedzić?? Czytam, czytam i chciałem zapytać kto pamięta "radio klocki" a tu...... Jak widzisz pamiętam. Dodam jeszcze że było to w "Horyzontach Techniki" dla dzieci. A kolejny "klocek" pojawiał się co miesiąc. Działo się to w pierwszej połowie lat 60-tych.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

TELEWIZOREK52 pisze:
cirrostrato pisze:A kto pamięta jeszcze ,,radio klocki'' tranzystorowe, mam elementy do wykonania czegoś takiego (może ciut nowocześniej ale bez przesady,
Czy Ty zawsze musisz mnie wyprzedzić?? Czytam, czytam i chciałem zapytać kto pamięta "radio klocki" a tu...... Jak widzisz pamiętam. Dodam jeszcze że było to w "Horyzontach Techniki" dla dzieci. A kolejny "klocek" pojawiał się co miesiąc. Działo się to w pierwszej połowie lat 60-tych.
Myśmy te klocki składali na fizyce w 1971 roku. Szukałem teraz takich klocków dla dzieci ale nic nie znalazłem :-(
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Wisława S.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

To już milimetr młodsze, na druku.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
zagore1 pisze: Myśmy te klocki składali na fizyce w 1971 roku. Szukałem teraz takich klocków dla dzieci ale nic nie znalazłem :-(
Udało mi się trafić na allegro dwa pudełka takich klocków w wersji Maxi: jakieś - 3cm x 3cm. Montuje się ja na metalowej płycie w układzie 7*9. Wygląda na przełom lat 70 i 80, tranzystory krzemowe, są nawet tyrystory.
Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

TELEWIZOREK52 pisze:To już milimetr młodsze, na druku.
To ten sam odbiornik, którego dotyczy pytanie w pierwszym poście tego tematu.
Wisława S.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Zabytkowe baterie 2R10 do kolekcji:
http://allegro.pl/bateria-3v-elektion-1 ... 98478.html
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

To chyba na eksport. Na kraj, baterie ze Starogardu w latach 70. były pod marką Centra. Dopiero w latach 80. przebrandowano je na Elektron. Były też eksportowe Unexy i Berety.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

1. Zakład K-7. Zakłady Wytwórcze Ogniw i Baterii "Centra" w Poznaniu
2. Zakład K-10. Zakłady Wytwórcze Ogniw i Baterii "Volta" we Wrocławiu
3. Zakład K-11. Zakłady Wytwórcze Ogniw i Baterii "Elektron" w Starogardzie

Takie 3 fabryki istniały od 1949r.

Centra specjalizowała się w miniaturowych ogniwach i bateriach anodowych, Volta w telefonicznych, a Elektron w bateriach okrągłych oświetleniowych np do latarek.

Co najciekawsze mam baterie telefoniczne z lat 70 z logiem "Centra" i adresem Wrocławskim. :)
Prawdopodobnie zakłady połączyły się w jedną firmę.

Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Jasiu pisze:Czołem.
zagore1 pisze: Myśmy te klocki składali na fizyce w 1971 roku. Szukałem teraz takich klocków dla dzieci ale nic nie znalazłem :-(
Udało mi się trafić na allegro dwa pudełka takich klocków w wersji Maxi: jakieś - 3cm x 3cm. Montuje się ja na metalowej płycie w układzie 7*9. Wygląda na przełom lat 70 i 80, tranzystory krzemowe, są nawet tyrystory.
Pozdrawiam,
Jasiu
Witam. Chyba nie o tych samych klockach mówimy. W latach 60-tych nie było tak dobrze, w Horyzontach Techniki zamieszczony był tylko schemat i rozrysowany "pajączek" tak że nawet dziecko potrafiło to poskładać.
zjawisko pisze:
TELEWIZOREK52 pisze:To już milimetr młodsze, na druku.
To ten sam odbiornik, którego dotyczy pytanie w pierwszym poście tego tematu.
Czyli w tym samym pudełku były montowane różne płytki. W starszych wersjach były nawiercone otwory i nitami mocowało się łączówki a wszystkie połączenia były wykonane przewodem. Dzięki temu radio to przeżyło kontakt z moją lutownicą 160 Wat.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
TELEWIZOREK52 pisze: Chyba nie o tych samych klockach mówimy. W latach 60-tych nie było tak dobrze, w Horyzontach Techniki zamieszczony był tylko schemat i rozrysowany "pajączek" tak że nawet dziecko potrafiło to poskładać.
Wychodzi na to, że o różnych. Moje są takie.
Jasiu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Jeśli już jesteśmy przy zestawach edukacyjnych to może koledzy kojarzą radziecki zestaw młodego elektronika, który składał się z szarej, plastikowej płyty ze sprężynkami do których dołączone były elementy? Zasilanie 6 ogniw R14, mały głośnik z transformatorkiem, 2 szt. KT315, 2 szt. MP4x, antena ferrytowa, tandetny kondensator zmienny, dioda germanowa, LED, potencjometr i garść elementów RC.
Miałem kiedyś /2-3 klasa SP/ taki zestaw pożyczony, spisywało się to znakomicie dokształcając z radiotechniki i... języka rosyjskiego. :mrgreen: Odbiornik na dwóch KoTach i dwóch eMPetach z reakcją nastawianą potencjometrem wyśmienicie odbierał PR1. :)

Szukam od dawien dawna w internecie tego zestawu, skanów instrukcji, żeby po latach pobawić się znów ale znaleźć nie potrafię. :(
Wisława S.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

No to faktycznie co innego. Jak już wcześniej pisałem, co miesiąc był drukowany kolejny stopień a połączenia pomiędzy poszczególnymi stopniami wykonanymi na klockach (stąd nazwa) wykonane były przewodami zakończonymi "banankami". Oczywiście wszystkie elementy trzeba było zakupić. Pamiętam że jako młody i zielony zakupiłem wszystkie opory o mocy 6 Wat(ów) i zdziwiony byłem że to takie wielkie wychodzi.