Beryl 101

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Beryl 101

Post autor: tszczesn »

Przeglądając zawartość strychu trafiłem na taki OTV. W ładnym stanie, nawet brudny nie za bardzo (był przywalony innymi rzeczami :) ), kompletny. Po podłączeniu do prądu lampy się świecą, przez chwilę był głos (szum), potem zdechł. Kineskop nie świeci, wysokie chyba za małe - długość iskry do śrubokręta od kapturka PL500 i PY88 to jakieś 2 - 3mm.

Spróbuję paskudę w wolnej chwili uruchomić, pewnie drobiazg jakiś, wygląda, że był odstawiony do lamusa w stanie sprawnym.

Dodatkowo obok fabryczne pudło z kineskopem AW43-80. Stanu nie znam, jeszcze udało mi się go wydostać spod innych rupieci.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Alek

Re: Beryl 101

Post autor: Alek »

Kineskop AW43-80 mogę przygarnąć i sprawdzić.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Alek pisze:Kineskop AW43-80 mogę przygarnąć i sprawdzić.
Jeszcze nie wiem czy chcę się go pozbywać, w sumie jakiś telewizorek jako dodatek do kolekcji bym u siebie postawił, więc i kineskop na wszelki wypadek może się przydać. Beryl jest jednak dla mnie za nowy - ma dwa tranzystory i płytki drukowane :)
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Przecież pokazywałem jak można telewizor zdetranzystoryzować przy użyciu jednej lampy PCF82. Może tylko warto by jeszcze sprawdzić możliwość włączenia pracujaćej w pierwszym stopniu triody w konfiguracji o podstawie pośredniej, bo z układem o wspólnej siatce wzmocnienia jest obecnie na styk i niektóre stacje odbiera się z brumem.
W ogóle ten egzemplarz to i tak jakaś hybryda. Model 101 a więc PCF82 w przełączniku kanałów i PCL84 we wzmacniaczu wizji (Beryl 102 stał o jedną generację wyżej i miał odpowiednio PCF801 i PFL200) - i TWOP na nowoczesnym rdzeniu zwijanym. Może był naprawiany?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Tomek Janiszewski pisze:Przecież pokazywałem jak można telewizor zdetranzystoryzować przy użyciu jednej lampy PCF82.
Wiem. Ale ja chcę mieć oryginał. Jak bym chciał samoróbkę to bym zrobił jakąś konstrukcję na bocznostykowych lampach z DB9-2 jako ekranem.
Tomek Janiszewski pisze:W ogóle ten egzemplarz to i tak jakaś hybryda. Model 101 a więc PCF82 w przełączniku kanałów i PCL84 we wzmacniaczu wizji (Beryl 102 stał o jedną generację wyżej i miał odpowiednio PCF801 i PFL200) - i TWOP na nowoczesnym rdzeniu zwijanym. Może był naprawiany?
Wygląda, że nigdy nie był naprawiany, przynajmniej na pierwszy rzut oka wszstko wygląda oryginalnie.

BTW - jak zdjąć gałkę przełącznika zakresów (tą dużą)? Chciałem wyjąć chassis i je umyć, wolę je wyjąć razem z głowicą niż odlutowywać wiązkę od głowicy.
Zenek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Zenek »

Trzeba odkręcić tą małą, dostęp do broku jest w podłużnym wycięciu dużej gałki. Po wyjęciu małej, duża powinna dać się zsunąć.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Zenek pisze:Trzeba odkręcić tą małą, dostęp do broku jest w podłużnym wycięciu dużej gałki. Po wyjęciu małej, duża powinna dać się zsunąć.
No właśnie nie. Duża siedzi jak przylepiona, myślałem, że przegapiłem jakiś wkręt mocujący.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Tomku, dobrze kombinujesz aby zostawić, będzie ładnie wyglądał w twoim mieszkaniu jedynak wśród starych radyj a poza tym Beryla101 (nie mam) trudniej upolować niż Beryla102 (mam), to tak jak Ametyst1012 (mam kilka) a Ametyst1011 (mam jednego a na Allegro właśnie ktoś sprzedaje, wart ceny i rzadki). Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

cirrostrato pisze:Tomku, dobrze kombinujesz aby zostawić, będzie ładnie wyglądał w twoim mieszkaniu jedynak wśród starych radyj a poza tym Beryla101 (nie mam) trudniej upolować niż Beryla102 (mam), to tak jak Ametyst1012 (mam kilka) a Ametyst1011 (mam jednego a na Allegro właśnie ktoś sprzedaje, wart ceny i rzadki). Pozdrawiam.
Tyle, że za nowocześnie wygląda. Mogę wymienić na Szmaragda, Belwedera, lub coś innego z lat 50-tych. Najchętniej Postawiłbym u siebie Leningrada T2 lub KWNa, ale za dużo kosztują jak na bajerancki, ale jednak dodatek do kolekcji radyj.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Tomku, albo trzymaj ten OTV albo daj (sprzedaj) kolekcjonerowi bo to dość rzadki model! Miałem 3 Berle 102, 101 nawet nie było w necie żadnych zdjęć. Telewizor wdzięczny, mogę służyć przystawką ZTA 201 :)
Heniu! Co to Ametysta 1011 to jest na Alledrogo w zakładka Antyki/Stare telewizory więc jest okazja, tylko brać. Z tego co wiem daleko ode mnie więc bierz jak leci :)
Czy B101 różnił się od B102 tylko jedną lampą (PCL84 na PFL200)?

PS. Jak chcesz to mogę ostatecznie dać Ci za niego (plus jakiś grat retro) Rekorda B z 1959 roku... Telewizor kompletny, ładny, kinol świeci.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Zenek
125...249 postów
125...249 postów

tszczesn pisze:
Zenek pisze:Trzeba odkręcić tą małą, dostęp do broku jest w podłużnym wycięciu dużej gałki. Po wyjęciu małej, duża powinna dać się zsunąć.
No właśnie nie. Duża siedzi jak przylepiona, myślałem, że przegapiłem jakiś wkręt mocujący.
Najprawdopodobniej gałka "zapiekła" się na ośce.Żeby gałka nie była luźna na ośce, wkładana była taka prostokątna podkładka i właśnie czasami na niej gałka się "zapiekała". Można wpuścić kilka kropel oliwki i powinna się zsunąć. Ta gałka wchodzi tylko na wcisk i inne mocowanie jej nie było stosowane.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Proponuję odkręcić śrubkę która trzyma gałkę i tam też napuścić oleju i rozruszać całość. Mało tego, ta mała gałeczka od strojenia też była przykręcona, trzeba znaleźć okienko w tej dużej i odkręcić :) Musi zleźć!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Marcin K. pisze:Proponuję odkręcić śrubkę która trzyma gałkę i tam też napuścić oleju i rozruszać całość. Mało tego, ta mała gałeczka od strojenia też była przykręcona, trzeba znaleźć okienko w tej dużej i odkręcić :) Musi zleźć!
Tą małą zdjąłem od razu i bez problemów. Poszła łatwo, szybko i przyjemnie, dużą też w końcu się udało, siłą (i godnością osobistą) :) Teraz spróbuję go wyczyścić i uruchomić. Powinno być prosto, bo ładny i nie grzebany jest.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Chassis wyjęte, umyte i schnie. W środku znalazłem gwarancję z 1979 roku na regenerację kineskopu i kwitek na nowy kineskop. Kosztował 1600zł :)

Ale mam pytanie odnośnie transformatora WN. Brudny jest koszmarnie, chciałbym go dokładnie umyć. Czy po umyciu pod bieżącą wodą i potem suszenie przez tydzień w temperaturze 40 - 50 stopni nie ulegnie przebiciu? Transformatorom sieciowym wystarcza kilka godzin w takich warunkach, ale tam jest kilkadziesiąt razy mniej woltów.
Zenek
125...249 postów
125...249 postów

Wiem, że jesteś czyścioszek i preferujesz wodne kąpiele :wink:, ale w tym przypadku raczej bym od tej zasady odstąpił. Chociaż na upartego można spróbować w wodzie destylowanej, jednak może to również okazać się po pewnym czasie zabójstwem dla tego transformatora.