Jestem jednym z nichJado pisze:Ale zdaje się, że byli tutaj na Forum koledzy, którzy robili repliki radia Manczarskiego....Nie wiem jak im te prace w końcu wyszły....

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Jestem jednym z nichJado pisze:Ale zdaje się, że byli tutaj na Forum koledzy, którzy robili repliki radia Manczarskiego....Nie wiem jak im te prace w końcu wyszły....
A właściwie czym był ów trolit? I jak wyglądał?Waldemar D. pisze:[ Mam kilkunastoletni kawałek pnia orzechowego i przecieram go na deseczki - zdobycie tychże jest niemożliwe tak jak i kawałków trolitu.
To bardzo popularne tworzywo pochodzenia organicznego. Większość płyt czołowych, korpusów nośnych kryształków, różnych gniazd, podstawek itp w radiach z lat dwudziestych i trzydziestych była z trolitu. Stosowany też po wojnie w przemyśle teletechnicznym, w centralach telefonicznych itd. Brunatny, łatwo obrabialny... Słyszałem, że pasjonaci z Niemiec wznowili małą produkcję tego tworzywa ale nie mogę ich wytropić.Jado pisze:A właściwie czym był ów trolit? I jak wyglądał?
W zasadzie to cała rodzina tworzyw, wczesne termoplasty, pochodne celulozy z wypełniaczami i plastyfikatorami - benzyloceluloza (trolit BC), octan celulozy (trolit W), octanomaślan celulozy (trolit B), propionian celulozy (trolit TP) itp.Waldemar D. pisze:To bardzo popularne tworzywo pochodzenia organicznego. Większość płyt czołowych, korpusów nośnych kryształków, różnych gniazd, podstawek itp w radiach z lat dwudziestych i trzydziestych była z trolitu.Jado pisze:A właściwie czym był ów trolit? I jak wyglądał?
Może nie wypada sięchwalić. Przed laty wykonałem z niezłym skutkiem..Jado pisze:Ale chyba agregat kondensatora zmiennego, to dałoby rade zrobić metodą domową?