Repliki radyj, ktoś się tym zajmuje?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Repliki radyj, ktoś się tym zajmuje?

Post autor: Waldemar D. »

Jado pisze:Ale zdaje się, że byli tutaj na Forum koledzy, którzy robili repliki radia Manczarskiego....Nie wiem jak im te prace w końcu wyszły....
Jestem jednym z nich :wink: ... Ech, idzie jak po grudzie. Niektóre rzeczy są nie do zdobycia... Mam kilkunastoletni kawałek pnia orzechowego i przecieram go na deseczki - zdobycie tychże jest niemożliwe tak jak i kawałków trolitu. Po tygodniach poszukiwań zdobyłem duże kawałki miki - więc ruszyła produkcja kondensatorów. Jubiler sprzedał mi kulkę i pręt srebrny z których powstaje potencjometr kulowy. Odsuwam na razie problem reostatu i podstawki pod lampę. Jedyna prosta technologicznie rzecz to cewki. Reszta to droga przez mękę... Ale nikt nie obiecywał, że będzie łatwo :wink:
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Jado »

Jakby było łatwo, to byś się za to nie wziął ;-) Albo inaczej - na początku wystarczają nam rzeczy łatwe, potem już trzeba czegoś więcej... hmmmmm..... klasyczny nałóg ;-)
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Victor
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Victor »

Witam.
Replika radia nazwana PRK (Polskie Radio Kolekcjonerskie)
z lat dwudziestych ubiegłego wieku w ilości 10 egz. została wykonana w 2009 r. w Polsce
i była prezentowana w wątku na Triodzie
viewtopic.php?f=11&t=13809&p=142185&hil ... ka#p142185
Szczegółowy opis był zamieszczony w miesięczniku Świat Radio i w polskojęzycznej wkładce do dwumiesięcznika GFGF.
Notatka o tej replice jest również na stronie radiomuseum. I jak to bywa w naszym kraju, u nas (w Polsce) ten projekt
nie wzbudził większego zainteresowania.
Pozdrawiam.
Wiktor SP6HDE
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

No piękne, piękne....
Tego typu rekonstrukcje, jak i renowacje jakie ostatnio mielismy okazje podziwiać na Forum Triody wyznaczają niedościgły (dla wielu) wzorzec jak może taka praca wyglądać.
Dla pojedyńczej osoby takie rekonstrukcje są z pewnościa bardzo trudne w realizacji, ale gdyby może zebrało się grono osób, poważnie podchodzących do tematu, przy czym każda z nich wyspecjalizowałaby się w rekonstruowaniu jakiegoś typu elementu, a później wymieniałyby się one wzajemnie pracami ze swojej "działki", to może łatwiej byłoby (choć może nie taniej) skompletować wszystkie potrzebne elementy do rekonstrukcji danego odbiornika (lub tez odbiornika "w stylu epoki").
Być może z czasem takie osoby "samoistnie" się pojawią - chćby na tym forum, bo jak to bywa - kazdy ma swoje sympatie - jeden lubi robić w drewnie, inny nawijac tranformatory, a ktoś być może zapała miłościa do (re)konstruowania głośników, itd.... A jak przykład Alka pokazuje - jak ktoś się uprze, to może :-)

Waldemar D. pisze:[ Mam kilkunastoletni kawałek pnia orzechowego i przecieram go na deseczki - zdobycie tychże jest niemożliwe tak jak i kawałków trolitu.
A właściwie czym był ów trolit? I jak wyglądał?

Jakbyś się mógł cofnąć w czasie, to....:
RAP0404.jpg
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Jado pisze:A właściwie czym był ów trolit? I jak wyglądał?
To bardzo popularne tworzywo pochodzenia organicznego. Większość płyt czołowych, korpusów nośnych kryształków, różnych gniazd, podstawek itp w radiach z lat dwudziestych i trzydziestych była z trolitu. Stosowany też po wojnie w przemyśle teletechnicznym, w centralach telefonicznych itd. Brunatny, łatwo obrabialny... Słyszałem, że pasjonaci z Niemiec wznowili małą produkcję tego tworzywa ale nie mogę ich wytropić.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Waldemar D. pisze:
Jado pisze:A właściwie czym był ów trolit? I jak wyglądał?
To bardzo popularne tworzywo pochodzenia organicznego. Większość płyt czołowych, korpusów nośnych kryształków, różnych gniazd, podstawek itp w radiach z lat dwudziestych i trzydziestych była z trolitu.
W zasadzie to cała rodzina tworzyw, wczesne termoplasty, pochodne celulozy z wypełniaczami i plastyfikatorami - benzyloceluloza (trolit BC), octan celulozy (trolit W), octanomaślan celulozy (trolit B), propionian celulozy (trolit TP) itp.
Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Da się to jakoś rozpoznać? - bo może znalazł bym to gdzieś np. na Wolumenie - starych gratów nie brakuje róznych, ale człowiek mija je w nieświadomości :-) A to może akurat trolit ;-)
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
s-waldek
100...124 posty
100...124 posty
Kontakt:

Post autor: s-waldek »

Jado pisze:Ale chyba agregat kondensatora zmiennego, to dałoby rade zrobić metodą domową?
Może nie wypada sięchwalić. Przed laty wykonałem z niezłym skutkiem.. :wink: Odsyłam do postu

viewtopic.php?f=9&t=1943
Powiadają, że na wszelkie trudności znajdzie się sposób. Podobno chłop wyp..... jeża przez lejek.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

No bardzo ładnie :-)
Nikt nie bedzie juz gadał, że nie można :-)
Czekamy teraz chyba tylko na głośnik własnej konstrukcji - a może już ktoś zrobił?
Pozdrawiam

Jado.

k4be
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: k4be »

Czy jest może znany użytkownikom forum nowy adres strony, do której odnośnik znajduje się w drugiej wiadomości tego wątku?
ODPOWIEDZ