Repliki radyj, ktoś się tym zajmuje?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Repliki radyj, ktoś się tym zajmuje?

Post autor: jacekk »

Właśnie wpadłem na "szalony" pomysł aby zrobić replikę jakiegoś przedwojennego radia produkowanego/sprzedawanego w kraju. Oczywiście replika w sensie wizualno-lampowym, czyli oryginalny wygląd zewnętrzny z zachowaniem budowy na lampach z zachowaniem oryginalnego schematu lecz na lampach tańszych, łatwo dostępnych. Ktoś zapyta czemu robić taki mezalians. Odpowiedź prosta, czyli pieniądze. Ceny oryginałów często są przerażające jak dla zwykłego zjadacza chlebka powszedniego, zaś chęć posiadania w kolekcji jest duża.
I właśnie pytanie czy ktoś z Was szanowni forumowicze popełnił taką replikę?
maciekb44
125...249 postów
125...249 postów

Re: Repliki radyj, ktoś się tym zajmuje?

Post autor: maciekb44 »

Aktualnie na wymianę: Esbrok Magnes
Awatar użytkownika
Witek
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: Witek »

Jestem pewien że w przytoczonym przypadku tylko skrzynia jest kopią.
Chassis jest oryginalne elektritowskie.
Wykonanie repliki wiernie naśladującej oryginał kosztowało by majątek.
Trzeba mieć świadomość konieczności wyprodukowania dużej ilości elementów od podstaw i tu nie pomogą frezarki CNC.
Osobiście nie kupił bym kopii dawnego radia. Prędzej zbudował bym sobie radyjko w stylu lat 20 z oryginalnych części, których na zagranicznych portalach aukcyjnych nie brakuje.
Zanim ktoś w kraju zbuduje kopię Elektrita, to prędzej w handlu znajda się chińskie "budy" z MDFu, dumnie opisane Excelsior, Victoria, itp. W środku plastikowe tłoczone chassis z "detalami" i radyjkiem FM.

Niestety ktoś kto kupuje kopie antyków, zamiast podnosić prestiż kolekcji, budzi jedynie politowanie wśród innych obeznanych w temacie.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Jado »

Ale chyba agregat kondensatora zmiennego, to dałoby rade zrobić metodą domową?
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Podobno historia zna przypadki wykonania w czasie wojny kondensatorów obrotowych z rosyjskich puszek po konserwach - posiadały dostatecznie grubą blachę. Ja z tych czasów naocznie widziałem i posiadałem zapalniczkę wykonaną z naboju małego kalibru. Tak więc jeśli istnieje duża motywacja i potrzeba to prawdopodobnie można z g..... bat ukręcić. Pytanie jest tylko o sens tego przedsięwzięcia.
Pozdrawiam ed_net.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Jado pisze:Ale chyba agregat kondensatora zmiennego, to dałoby rade zrobić metodą domową?
O ile pamietam to radzieckie poradniki dla radioamatorów nawet zawieraja opisy jak taki
kondensator wykonać. Ale chodzi o kondensator z dielektrykiem stałym a nie powietrznym.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Te skrzynki wykonane przez Autora strony są fantastyczne :shock:
A w ogóle to bardzo fajna strona i zastanawiam się jak to się stało, że do tej pory jej nie znałem :oops:
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

W początkach radiofonii mieliśmy taką sytuację, że w zasadzie nie było gotowych "fabrycznych" częsci elektronicznych (czy tez moze lepiej powiedziec radiotechnicznych), a z drugiej strony w sumie wykonanie prawie kazdej z nich na upartego było możliwe w warsztacie domowym - nie mówię tutaj o lampach, ale przy odbiorniku detektorowym, to juz by nie było większych problemów.
Jezeli ktoś chciałby wykonać replikę, to może własnie powinien się cofnąc do zarania radiofonii? :-)
Ostatnio przeglądałem rocznik radioamatora z 56roku - a tam są np. opisy jak samodzielnie wykonać ustrój pomiarowy magnetoelektryczny. Ludzie robili, bo nie mozna było tego po prostu prawie dostać.

Dzisiaj to mozna by traktowac raczej w kategorii wyzwania, a jednocześnie sprawdzenia "jak to kiedyś było jak nic gotowego nie było" :-) Marconi tez nie miał gotowców ;-)
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
Witek
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: Witek »

Wszystkie elementy da się wykonać. Szczególnie te których używano na początku radiofonii.
Problemem jest zdobycie odpowiednich materiałów i dostęp do fachowców.
Płyta pertinaxowa w deseń lub wzorek jest nieosiągalna, bakieliciarnie nie istnieją.
Wykonanie choćby stylowej obudowy kryształka, wymaga korzystania z usług tokarza i frezera. Jeszcze do niedawna można było takie rzeczy załatwić w zakładach pracy jako fuchę. Krótko potem w małych prywatnych firemkach pozostałych po tych zakładach, gdzie pan Mietek ładnie z mosiądzu wytoczył, a pan Henio szybciutko poniklował, za przysłowiowe piwo.
Dziś mamy CNC, Hydrojet, lasery, plazmówki inne wodotryski, gdzie nawet o takiej drobnicy nie chcą słyszeć a jak już ktoś się zainteresuje to kalkulacja finansowa powala na kolana.
Nie ma już małych warsztacików rzemieślniczych, gdzie można było "cuda zamówić". W moim mieście ze trzy lata temu zamknięto ostatni porządny warsztat gdzie naprawiano maszyny do szycia, a na zapleczu był cały park maszynowy, na którym sympatyczny starszy pan potrafił wykonać to czego nikt się nie chciał podjąć.
Jakiś czas temu musiałem odlać z mosiądzu mały skomplikowany detal. Poszedłem więc do złotnika który zna metodę wosku traconego i ma piec i tygle.
Pan fachowiec stwierdził że jednej sztuki to nie zrobi, a poza tym nie będzie sobie mosiądzem tygla fajdał.
Tyle.
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

do Jado i jacekk:
Spójrz na to z tej strony - na tym forum sporo wątków to "szukam tego", "szukam owego". Wiele z nich dotyczy elementów starych radyj, których dorobienie jest bardzo trudne, lub baaardzo kosztowne. Zrobienie repliki starego radia to kumulacja tych wszystkich problemów. Jeśli mówimy o zrobieniu o prostego radia w nieskomplikowanej drewnianej skrzynce, z małą skalą w postaci blaszki za szybką, pojedynczym kondensatorem zmiennym, małą ilością cewek, to owszem da radę. Ale jeśli chodzi o skomplikowaną skrzynkę drewnianą (dobra, są stolarze artyści, którzy ją wykonają) albo nie daj Boże skrzynką bakelitową (jakieś propozycje?), z bakelitowymi gałkami i ramkami wokół skali (odlewy żywiczne bakelitopodobne?), kolorową dużą skalą (majątek na sito/tampodruk), metalowymi odlewanymi emblematami lub szyldami na magiczne oko (grawernie, odlewnie? - znowu kupa pieniędzy), wymyślnej faktury materiałem na osłonę głośnika (jakieś pomysły?), 3-sekcyjnym kondensatorem zmiennym, mechanicznym programatorem (zapraszamy do współpracy zegarmistrza/mechanika precyzyjnego i płacimy mu majątek), skomplikowanym mechanizmem napędu skali (j.w.), rozbudowanymi elementami indukcyjnymi (a choćby dla przykładu jak fitry p.cz. w Amati, gdzie w kubku reguluje się ruchomą cewką sprzężenie obwodów), głośnikami (no chyba nie chcemy montować do wykonanej takim wysiłkiem repliki współczesnych tonsilków?),to rzeczywiście mamy wyzwanie, które zapewni wydatki i/lub robotę na lata. A nie wymieniłem wszystkich możliwych kombinacji alpejskich, koledzy mogą dorzucić tu zapewne jeszcze takie smaczki, że głowa mała. I owszem, nie mówię, że się nie da, bo zbudować można nawet replikę parowozu z lat 20-tych. I nie mówię, że to głupota, bo jeśli ktoś lubi takie wyzwania, to jego sprawa. Chodzi mi o to, że wydatek przewyższy cenę oryginału! I wówczas zostanie tylko satysfakcja, że "dałem radę", "jednak można" itd. A będzie to nadal tylko replika, w której cukru w cukrze jest... zero.
Ostatnio zmieniony ndz, 22 stycznia 2012, 21:13 przez tradytor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Ależ oczywiście najprostsze rozwiązanie to by było po prostu kupić takie radio. Tylko że aspekt finansowy trochę w tym przeszkadza, bo to często to jest nie jedna a kilka pensji. A za coś żyć trzeba. Poza tym jeśli ktoś lubi zabawę w drewnie (jak np. ja) może to być świetny sposób na spędzenie wolnych wieczorów.
A na przykład takie Capello Milano którego nawet nigdy nie widziałem na żadnym serwisie aukcyjnym :wink: jest naprawdę piękne, co prawda nawet jako działająca ATRAPA by się pięknie prezentowało.

Ps. Uporam się do końca ze skrzynką od Telegrafii i biorę się za próbę. I tak czasu wolnego mam ostatnio aż zanadto :cry:
Ostatnio zmieniony ndz, 22 stycznia 2012, 20:53 przez jacekk, łącznie zmieniany 1 raz.
Rapid130
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Rapid130 »

gsmok pisze: Te skrzynki wykonane przez Autora strony są fantastyczne :shock:
A w ogóle to bardzo fajna strona i zastanawiam się jak to się stało, że do tej pory jej nie znałem :oops:
Ta stronka pojawiała się już na triodzie, ale w mniej ciekawym kontekście. Wtedy autor został zmieszany z błotem za profanację lampowych zabytków. Chyba się z tego na szczęście wycofał, bo nie widzę już małych, chińskich radyjek w środku lampowca. :wink:

viewtopic.php?f=12&t=16019
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

gsmok pisze:
Te skrzynki wykonane przez Autora strony są fantastyczne :shock:
No właśnie byłem ciekaw jak kolegom podobają się te skrzynki. Mi byłoby szkoda naprawdę efektowną pracę stolarza zniweczyć takim lakierowaniem...
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Rapid130 pisze: Chyba się z tego na szczęście wycofał, bo nie widzę już małych, chińskich radyjek w środku lampowca.
Nie widać, ale nadal słychać (w filmikach), czyli prawdopodobnie nadal robi swoje tylko mniej się z tym afiszuje...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Witek pisze: Wykonanie choćby stylowej obudowy kryształka, wymaga korzystania z usług tokarza i frezera. Jeszcze do niedawna można było takie rzeczy załatwić w zakładach pracy jako fuchę. Krótko potem w małych prywatnych firemkach pozostałych po tych zakładach, gdzie pan Mietek ładnie z mosiądzu wytoczył, a pan Henio szybciutko poniklował, za przysłowiowe piwo.
Tyle.
No własnie - ja od pewnego czasu przymierzam się do wykonania repliki oprawki do kryształka. Akurat tak się dobrze składa, że moim hobby jest złotnictwo, więc prace w metalu nie są mi obce. Może nawet pokuszę się o zrobienie go ze srebra - wtedy mógłby być czymś w rodzaju symbolu ;-)

Ale zdaje się, że byli tutaj na Forum koledzy, którzy robili repliki radia Manczarskiego....Nie wiem jak im te prace w końcu wyszły....
Pozdrawiam

Jado.

ODPOWIEDZ