To tylko oznacza, że stopień końcowy pracuje w klasie AB.Wiesław Lipowski pisze:To może, ale nie musi być bełkot. Czasami stopień końcowy pracuje w klasie A przy niewielkiej mocy, przechodząc w stopień B przy mocach wyższych. "Czysta klasa A" może oznaczać, że przy wyższych mocach taki wzmacniacz pozostaje w klasie A.
Jaka to lampa????
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
-
- 500...624 posty
O ile mi wiadomo, to sytuacja przez Ciebie opisana nazywa się klasą AB.
-------------o! kolega tszczesn mnie wyprzedził
-----------------------
Jedyne sensownie rozwinięcie terminu 'czysta klasa A' jakie mi przychodzi do głowy może dotyczyć całego urządzenia - zresztą nie zdziwiłbym się gdyby się okazało, że powstało jako nieudolna kalka angielskiego terminu 'pure class A amplifier' który oznacza, że wszystkie stopnie wzmacniacza pracują w klasie A - a w każdym razie to jest właśnie chyba jedyne rozumienie tego terminu nie będące audiofilskim ściemnianiem.
-------------o! kolega tszczesn mnie wyprzedził

Jedyne sensownie rozwinięcie terminu 'czysta klasa A' jakie mi przychodzi do głowy może dotyczyć całego urządzenia - zresztą nie zdziwiłbym się gdyby się okazało, że powstało jako nieudolna kalka angielskiego terminu 'pure class A amplifier' który oznacza, że wszystkie stopnie wzmacniacza pracują w klasie A - a w każdym razie to jest właśnie chyba jedyne rozumienie tego terminu nie będące audiofilskim ściemnianiem.
-
- 75...99 postów
W każdym razie termin "bełkot" był tu chyba nie na miejscu. Niektórzy tutejsi forumowcy mają aberację na punkcie audiofilstwa i okraszają swoje posty niepotrzebnymi złośliwościami. Na podobnym forum audiostereo.pl tamtejsi użytkownicy nie pozostają im dłużni i kpię sobie z technicyzmu piszących do http://www...trioda...com.
I po co to wszystko?
Pozdrawiam
W.L.
I po co to wszystko?
Pozdrawiam
W.L.
-
- 500...624 posty
Czołem.

Było nie było, elektronika jest nauką techniczną, a złotousi i złotouści elektroniki na słuch nie budują. Nawet tej audiofilskiej
Pozdrawiam,
Jasiu
To akurat uważan za komplementWiesław Lipowski pisze: Na podobnym forum audiostereo.pl tamtejsi użytkownicy nie pozostają im dłużni i kpię sobie z technicyzmu piszących do http://www...trioda...com.

Było nie było, elektronika jest nauką techniczną, a złotousi i złotouści elektroniki na słuch nie budują. Nawet tej audiofilskiej

Pozdrawiam,
Jasiu
-
- 25...49 postów
Bardzo chciałbym przeprosić za okreslenie "klasaA", na swoją obronę może powiem iż jest to właśnie wzmacniacz Brytyjski(i nie ja wymyśliłem klase A), a audiofilem nie jestem, jestem za to muzykiem, i gram na wzmacniaczach hybrydowych tylko i wyłącznie jednej firmy
. Ale akurat tutaj chciałem znaleźć kogos kompetentnego co do tej jednej feralnej lampki ECC...a niechcący "klasa A"rozpętała burzę
Ja ani nie uważam się za słyszącego jakoś tam specjalnie ani nie znam się elektronice, jestem szarym konsumentem (zaznaczam iz niewierze w to co pisuja w auidio-stereo,hi-fi itp,niewierze tez w super nowości producentów instrumentów)jedynie chciałem w swoim wzmaku audio zmienić lampkę.....a wzmak jak to wzmak...fajniejszy bo lampowy(dla mnie)przez lata miałem tylko technicsa....a teraz mam używanego lampiaka i jest fajnie...
ps. a tak wogóle to znam audiofila elektronika...słyszy i konstruuje, i jeszcze żyje z tego...ja bym się bał jednoznacznego besztania że audiofile be bo nie lutują, lutujący be bo nie słuchają.....eee tam, lepiej pomóżnie z ta lampką..pozdrawiam serdecznie

Ja ani nie uważam się za słyszącego jakoś tam specjalnie ani nie znam się elektronice, jestem szarym konsumentem (zaznaczam iz niewierze w to co pisuja w auidio-stereo,hi-fi itp,niewierze tez w super nowości producentów instrumentów)jedynie chciałem w swoim wzmaku audio zmienić lampkę.....a wzmak jak to wzmak...fajniejszy bo lampowy(dla mnie)przez lata miałem tylko technicsa....a teraz mam używanego lampiaka i jest fajnie...
ps. a tak wogóle to znam audiofila elektronika...słyszy i konstruuje, i jeszcze żyje z tego...ja bym się bał jednoznacznego besztania że audiofile be bo nie lutują, lutujący be bo nie słuchają.....eee tam, lepiej pomóżnie z ta lampką..pozdrawiam serdecznie
Czołem.
To nie Ty narozrabiałeś, ale my (i ten facet, od "Czystej A"). "Klasa A" jest jak najbardziej OK. Klasa "Super A", "Czysta A" "Super AA" to określenia marketingowe takie jak "nasz proszek" i "zwyczajny proszek". Nie znaczą nic, a utrudniają porozumienie się...
Wymień już tą lampę
, będzie spokój...
Pozdrawiam,
Jasiu
PS. Budowanie elektroniki to jej konstruowanie, a nie lutowanie. J.
To nie Ty narozrabiałeś, ale my (i ten facet, od "Czystej A"). "Klasa A" jest jak najbardziej OK. Klasa "Super A", "Czysta A" "Super AA" to określenia marketingowe takie jak "nasz proszek" i "zwyczajny proszek". Nie znaczą nic, a utrudniają porozumienie się...
Wymień już tą lampę

Pozdrawiam,
Jasiu
PS. Budowanie elektroniki to jej konstruowanie, a nie lutowanie. J.
-
- 25...49 postów
-
- 1250...1874 posty
To tak jakby ...
...w motocyklu z silnikiem jednocylindrowym przy dodaniu gazu ni stąd ni z owąd pojawiał się drugi cylinder i silnik ze zwykłej "pyrkawy" zamieniał się w rasowego "boksera"Wiesław Lipowski pisze:Czasami stopień końcowy pracuje w klasie A przy niewielkiej mocy, przechodząc w stopień B przy mocach wyższych.

Kolejna audiofilska rewelacja i osiągniecie techniczne - jako żywo jeszcze o czymś takim nie słyszałem ...

Klasa A jest klasą w jakiej pracuje pojedyńcza lampa - klasa B to zawsze układ przeciwsobny dwóch lamp

Niemniej w owym "demimonde" nawet taka metamorfoza jest możliwa.
Brakuje jedynie lampy komplementarnej - ale może i takową ktoś wymyśli

"Czysta" klasa A ...
To tak jak "cysta forma" u Witkacego objawiająca się po "górolskiej herbacie", strzale morfiny albo pejotyny, którymi ów cudowny ekscentryk zwykł poprawiać swoje widzenie świata

Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- moderator
Re: To tak jakby ...
Ale tylko w audio[1]. W klasie A musi pracować pojedyńcza lampa, ale mogą też dwie w układzie przeciwsobnym.ZoltAn pisze: Klasa A jest klasą w jakiej pracuje pojedyńcza lampa - klasa B to zawsze układ przeciwsobny dwóch lamp :!:
[1] Bo jak opuścimy audio i pójdziemy zrobić sobie nadajnik to się okaże, że liniowy wzmacniacz na jednej lampie w klasie B to naprawdę miłe rozwiązanie.
-
- 1250...1874 posty
Re: O to mi chodziło.
Nigdy nie zajmowałem sie radiówka nadawczą - dlatego napisałem j.w.tszczesn pisze:Ale tylko w audio[1].
ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- moderator
Re: O to mi chodziło.
OK, to była tylko taka informacja dla rozszerzenia horyzontów poza te 20kHz :)ZoltAn pisze:Nigdy nie zajmowałem sie radiówka nadawczą - dlatego napisałem j.w.tszczesn pisze:Ale tylko w audio[1].
-
- 75...99 postów
Przecież jest mnóstwo wzmaniaczy push-pull pracujących w klasie A, zarówno tranzystorowych jak i lampowych. Decyduje tu nie pojedyńczość układu, ale warunki jego pracy. To, czy przez tranzystory/lampy prąd płynie przez cały czas, czy tylko w wzmacniania sygnału. Właśnie dlatego wzmacniacze push-pull pracujące w klasie A mają mniejszą skutecznośc i bardziej się grzeją. Co znaczy "czysta klasa A" to oczywiście zupełnie inna sprawa.
-
- 75...99 postów