Co robiliście 13.12.81r ??

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Co robiliście 13.12.81r ??

Post autor: krzem3 »

KaKa pisze:
krzem3 pisze:Teraz mamy gospodarkę wydolną? Której to właściwie nie ma.
Wszystko prawie sprowadzamy,w razie kryzysu będzie całkowita klapa.
Jest co najmniej kilka dziedzin gospodarki, w których jesteśmy światową potęgą. Wymienić?
Szkoda tylko że nie mamy chociaż 15 go miejsca pod względem gospodarczym.
Ale możesz wymienić,słyszałem że w produkcji mebli,węgiel sprowadzamy z Czech i z Ukrainy.
Została miedź i siarka i co jeszcze? Może w przyszłości gaz łupkowy jak UE pozwoli wydobywać,
w imporcie szmat na wagę,to pewne pierwsze miejsce.Kilka dziedzin to za mało aby się liczyć.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

W 2009 licząc PKB byliśmy na 21. miejscu (m.in. przed Szwecją, Norwegią czy Arabią Saudyjską), zaś PKB ważony parytetem siły nabywczej na 20. Nie czas i miejsce na dyskusje gospodarcze, nie uważam żeby było jakoś nadzwyczaj tragicznie, ale ja młody jestem (w '81 nie było mnie na świecie jeszcze).
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

W obecnych czasach,mało się dyskutuje na tematy gospodarcze nawet w telewizji,czy radio,pomijam
radio Maryja,czy TV Trwam.
Ale myślałem jednak że jest gorzej,troszkę poniżej notowań w najlepszych latach za Gierka.
Dziękuję Kacper za informację.

Pozdrawiam
Janusz
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Macku1 - to ja pisałem o marcu 68. Byłem w samym sercu wydarzeń dzień w dzień.
Żeby się zrelaksować darowałem sobie wspomnienia na dzień dzisiejszy. Wybrałem się na spacer po północy, pierwszy dziewiczy biały snieżek. Jak cicho i pięknie.
Jak juz pisałem w którymś poście, nie kłóćmy się, nie twórzmy sejmu bis. Jeszcze troche a dojdziemy do króla Jagiełły - jak na razie jesteśmy w pół drogi a niektórzy i tak sięgną dalej. To i tu, na tym Forum nie da się rozstrzygnąć, jedni widzą tylko białe, inni czarne. Historię pisały wieki a my chcielibyśmy rozstrzygnąć, ocenić nasze dzieje narodowe w paru zdaniach. Mam nadzieję że Kol. historyk zgodzi się (albo nie) ze mną. Reszta jutro. Dobrej nocy.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

krzem3 pisze:W obecnych czasach,mało się dyskutuje na tematy gospodarcze nawet w telewizji,czy radio,pomijam
radio Maryja,czy TV Trwam.
Ale myślałem jednak że jest gorzej,troszkę poniżej notowań w najlepszych latach za Gierka.
Dziękuję Kacper za informację.
Za Geirka to chyba nam dokładali do interesu :wink:
Trzeba zmienić źródła informacyjne, ja się od pewnego czasu przerzuciłem na angielskojęzyczne źródła, dostępne w Internecie i nie jestem (chyba) gorzej poinformowany niż reszta. Za to omija mnie spora część polskiego bałaganu politycznego, czego i sobie, i Wam życzę.

Dobrej nocy życzę :)
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

fugasi pisze:Rozumiem że w takiej np.Grecji, Portugalii (że wymienię tylko te dwa,wszelako kultowe dziś państwa), które miały takiego pecha że ominęło je to wyzwoleńcze doświadczenie nadal chłopi całują panów w rękę?
No i prądu zapewne też na wsi nie mają, wszak tam nie przeprowadzono pompatycznej "elektryfikacji".
Na Detefonach, biedaczki, Radio Havana tęsknie słuchają. :mrgreen:
Akurat wymienione przez kolegę państwa miały po wojnie długą (podobnie jak my) drogę do demokracji. Sam nie wiem co było gorsze: Junta "czarnych pułkowników czy Gomółka
Dyktatura António Salazara i jego następcy Marcelo Caetano czy Gierek. Naszych wspierał wielki brat ze wschodu - Salazara i juntę wielki "demokratyczny" brat z zachodu.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Zagore, tym bardziej są to dobre przykłady, w tych krajach zapiekła (i zbrojna!) konserwa dłużej przyginała do ziemi karki mitycznych chłopów pańszczyźnianych.

A co było lepsze: junty czy Gomułki? Myślę że to, po czym szybciej zapanowała normalność i z czego ludzie wyszli mniej zmutowani. Wprawdzie jak wspomniał Krzem mało się porusza tematów gospodarczych ale w związku ze zgonem Umiłowanego Przywódcy w Korei Północnej., gdzie cały naród płacze tarzając się po ziemi zauważono że najgorsze co nas czeka to kłopot z tymi ludźmi po upadku Cudnego Raju w którym żyją (2 armia świata!). Otóż już wiadomo że nieliczni uciekinierzy z północy kompletnie nie nadają się do życia w normalnym świecie i nawet specjalna reedukacja którą przechodzą niewiele daje. Jakoś przypadkiem w tych dniach świat obiegły też obrazy psów laboratoryjnych, trzymanych całe życie w klatkach, które wybawiła jakaś organizacja broniąca praw zwierząt. Biedne psy, po otwarciu klatek bały się w ogóle przekroczyć ich progi. Widok otwartej przestrzeni, trawy na łące paraliżował je strachem. Podobnie będzie z 22 mln północnych Koreańczyków i nawet nie próbuje się ukrywać że potężni sąsiedzi czyli południowcy oraz Chiny są zainteresowani jak najdłuższym utrzymaniem status quo.
Stare, "pańskie" reżimy jednak lepsze...
_
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

http://ciborowski.host247.pl/bieda_i_bogactwo.htm
Jak już tak zbaczamy z tematu to proponuję lekturę do śniadanka.
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: dark_one »

Wracając do tematu. Spytałem starszych kolegów z pracy co tego dnia działo się w zakładzie w którym pracuję. Po pierwsze do straży zakładowej na bramie głównej dołączyła milicja obywatelska i razem z nimi przeprowadzali kontrole (cóż - zakład o znaczeniu strategicznym). W pierwszy dzień kontrolowali wszystkich a potem już tylko wyrywkowo. Był specjalny układ (jeszcze przed stanem) z generatorem pseudolosowym, skonstruowany na wydziale AKP, który załączał na bramie dwie lampki. Normalnie świeciła się zielona i można było przejść bez kontroli. Czasami na moment zapalała się czerwona i wtedy wszyscy na bramie byli kontrolowani. Oczywiście urządzenie miało też tryb manualny we wiadomym celu. Milicjanci przejęli zakładową centralę telefoniczną i przez parę godzin nie działały żadne telefony oraz radiowęzeł zakładowy. Nakazano zdać do specjalnego pokoiku na poczcie wszystkie radiotelefony (Radmory 3011). Powróciły dość szybko po tym jak łącznościowec poprosił odpowiedzialnego za ich odbiór oficera o papier w którym potwierdzi swoją odpowiedzialność za zerwanie sieci łączności i ewentualne eksplozje (taka branża). Działacze tutejszej "Solidarności" dostali bezterminowy urlop (później okazało się że nieważny) a po jej założyciela wjechała "suka" na zakład ale go nie znaleźli bo dobrze się schował :-) Podobno miesiąc tu żył uciekając przed milicjantami.
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

TELEWIZOREK52 pisze:http://ciborowski.host247.pl/bieda_i_bogactwo.htm
Jak już tak zbaczamy z tematu to proponuję lekturę do śniadanka.
Przeczytałem i stwierdzić muszę że to wytwór tej samej klasy umysłu, które posiadali intelektualiści piszący w 1963 r. głośny list w sprawie większego przydziału papieru.
_
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

zagore1 pisze:
fugasi pisze:Rozumiem że w takiej np.Grecji, Portugalii (że wymienię tylko te dwa,wszelako kultowe dziś państwa), które miały takiego pecha że ominęło je to wyzwoleńcze doświadczenie nadal chłopi całują panów w rękę?
No i prądu zapewne też na wsi nie mają, wszak tam nie przeprowadzono pompatycznej "elektryfikacji".
Na Detefonach, biedaczki, Radio Havana tęsknie słuchają. :mrgreen:
Akurat wymienione przez kolegę państwa miały po wojnie długą (podobnie jak my) drogę do demokracji. Sam nie wiem co było gorsze: Junta "czarnych pułkowników czy Gomółka
Dyktatura António Salazara i jego następcy Marcelo Caetano czy Gierek. Naszych wspierał wielki brat ze wschodu - Salazara i juntę wielki "demokratyczny" brat z zachodu.
E.Gierek budował za kredyty,co teraz jest normalne,obecnie jak by nie pomoc UE to byśmy guzik budowali.
E.Gierek sam jako robotnik-górnik,powiedział przed swoim upadkiem-do klasy robotniczej strzelać
nie będzie i to jest jego plus. Sam wychowany w biedzie przedwojennej RP,jako emigrant pracował we Francji i Belgii.
Chciał przenieść plusy z zachodu do swojego kraju,aby nam się żyło,jak mówił lepiej i dostatniej.
Jednak był pod pręgierzem naszego sąsiada i betonu partyjnego,olimpiada w Moskwie do której
dołożyła się Polska i cały blok wschodni,była początkiem końca jego rządów.
Po protestach w Radomiu,chciał definitywnie odejść,lecz kolesie bojąc się utraty stanowisk namówili go aby pozostał.
Protesty robotników w sierpniu 1980 roku i czekający w kolejce do koryta kolesie odsunęli go od władzy.
Po przyjeździe z wczasów z Bułgarii,dwa tygodnie odcięty był od telefonów,chciał jeszcze na koniec
zrobić kolesiom psikusa i pojechać do stoczni podpisać umowę o wolnych związkach zawodowych.
Rano przed wyjazdem ogłoszono w radiu,że z powodu choroby Gierek zrezygnował że stanowiska
I sekretarza KC PZPR.
Chyba pamiętacie że był internowany razem z Jaroszewiczem,przez gen.Jaruzelskiego,a warunki
w czasie internowania mieli dużo gorsze niż działacze solidarności.
Został bez mieszkania,bez emerytury,jakąś tam emeryturę dostawał z zachodu,po przeliczeniu było
to kilkanaście złotych.
Ciekawe jest to,że on właściwie jeden został tak potraktowany,Jaroszewicz dalej mieszkał w swojej wili.
Widocznie była to zemsta nie podjęcia bardziej drastycznej decyzji w stosunku do strajkujących robotników.
Zmarł schorowany i opuszczony,pogrzeb i żegnało go tysiące ludzi.

Pora zakończyć zabawę w towarzysza,chciałem trochę podgrzać atmosferę,ponieważ za mało było dyskutantów.
Z racji tego że urodziłem się w Czerwonym Zagłębiu i 14 lat tam mieszkałem,postanowiłem zostać
adwokatem socjalistycznego ukochanego kraju,jak to mówił tow. Bierut.
Jak propaganda głosi,kochał bardzo dzieci,odwiedzał szkoły,a jak dobrze pamiętam to dziadek mróz,
a nie Mikołaj rozdawał po Nowym Roku w szkole paczki.
Były dwa pomarańcze,kilka jabłek,ciastka,cukierki,a dzieci miały radochę,ponieważ na co dzień pomarańczy nie widzieli.
Zaglądałem nie raz przez szybę do sklepu delikatesy,gdzie były różne smakołyki z krajów południowych.
Kogo było wówczas na to stać,pamiętam że niejednokrotnie na zwykłą bułkę nie miałem pieniędzy.
Mieszkaliśmy na węglu a jak brakło i na dalszą tonę nie było pieniędzy,chodziłem z babcią na hałdy
przy kopalni,wybierając spośród kamieni kawałki węgla,worek na sanki i do domu.
Władza Bieruta zakończyła się w 1956 roku,płacz był trochę mniejszy jak w Korei Płn,tak na poważnie
to pamiętam faktycznie jak nauczyciele z płaczem ogłosili w szkole,o śmierci naszego ukochanego wodza tow.B.Bieruta.
Tak na marginesie, to właściwie przypadek zrządził że nie jestem rodowitym warszawiakiem,ojciec pochodził z Warszawy.
W 1968 roku byłem zobaczyć specjalnie kamienicę w której mieszkał na ul. Kordeckiego 15.
I tak się zakończyła wycieczka do odległych już czasów PRL-u.

Życzę wszystkim Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku.

Janusz.K.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Widzę że temperatura na Forum trochę spadła, wiadomo, wszyscy mamy teraz inne zajęcia i właśnie w trakcie kręcenia mięsa na pasztet usłyszałem w programie Pospieszalskiego (TV3) o likwidacji orkiestry PR-Kraków. Mistrz Penderecki krótko to skomentował - komuniści to chociaż dbali o kulturę. Ja komentował nie będę, natomiast wszystkim zwolennikom i przeciwnikom życzę ZDROWYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA.
Jan. J.
klik

Post autor: klik »

To pewnie dużo ludzi przyjedzie, coby ten pasztet przyswoić, skoro, po nocy
międlisz :lol:
Kultura i sztuka istniała i będzie istnieć w każdym systemie. Artystom (nie wszystkim!) wisi dokładnie,
czy sponsoruje go Adi H., Kim Drzong Il, Czy Josip Wisarionowicz Stalin.
A władza czasem zakręca kurek, bo takie jej (zbójeckie) prawo :wink
Andrzej Kowalik
p.s. Wesołych Swiąt, Alleluja i niech BOGOWIE mają Was w opiece
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

A ja tak się zastanawiam ostatnio, czy wprowadzenie stanu wojennego byłoby możliwe dzisiaj... Chyba nie, od przypadków typu gwałtowne zamieszki z ofiarami i użyciem ostrej broni po obu stronach, jest raczej stan wyjątkowy (tylko, że przy polskiej mentalności, skończyłoby się to totalną olewką - kibole to dzisiaj olbrzymia siła społeczna). Natomiast stan wojenny chyba wprowadza się automatycznie w czasie wojny. Dzisiejsza gospodarka przy odcięciu wszelkiej łączności padłaby w 1 tydzień (i bezrobocie 60%), zresztą łączność to też gospodarka. Lepiej tego nie sprawdzać...
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

ankowalik pisze:Artystom (nie wszystkim!) wisi dokładnie, czy sponsoruje go Adi H., Kim Drzong Il, Czy Josip Wisarionowicz Stalin.
Jeżeli chodzi o pieniądze to owszem, może być obojętne. Ale każdy artysta ma jakieś ambicje i taki Kim czy Dżodżo strasznie ograniczali środki wyrazu. Rzeźbienie całe życie pomników w wazelinie to jednak męka.
_