Klon Soldano SLO 50

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Slawek
100...124 posty
100...124 posty

Re: Klon Soldano SLO 50

Post autor: Slawek »

GeTe pisze:Sławku to pójdę odwrotnie:
Podłączam metalowe pudełko z przewodem fazowym, reszta przewodów nie podłączona. Daje to koledze, on podłącza i odkłada opierając się o grzejnik.
Czy jestem winny czemuś ??
Nie jestem kompetentną osobą do odpowiedzi na to pytanie. To leży w gestii prokuratora którym nie jestem. Poza tym nie dotyczy mnie w żaden sposób i wydaje mi się dość absurdalne.
Sławek
Agata+
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Agata+ »

To jest nawiazanie jakoby do podłaczenie wzmacniacza do gniazdka bez kołka berzpieczeństwa .

A co GETE ze starymi Fenderami ? Odpowiesz >?
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???
Slawek
100...124 posty
100...124 posty

KaKa pisze:
Slawek pisze: "Do obrotu handlowego = na rynek wprowadza ten kto pierwszy przekazuje prawo wlasnosci innej osobie n.p. w formie darowizny."
Tak, jest na to wykładania Sądu Najwyższego. Coś więcej potrzebujesz?
24.5.2005 r. Sąd Najwyższy przyjął za cywilistycznym piśmiennictwem, że „wprowadzenie do obrotu” oznacza pierwszą transakcję wyrobem, która dokonuje się poprzez faktyczne pozbawienie możliwości rozporządzania danym przedmiotem przez osobę uprawnioną, (...)
Z producentem też mam szukać czy uwierzysz na słowo?
To co zacytowałeś przeczytaj do końca
"Analizując dyspozycję art. 305 ust. 1 WłPrzemU, 24.5.2005 r. Sąd Najwyższy przyjął za cywilistycznym piśmiennictwem, że „wprowadzenie do obrotu” oznacza pierwszą transakcję wyrobem, która dokonuje się poprzez faktyczne pozbawienie możliwości rozporządzania danym przedmiotem przez osobę uprawnioną, co doprowadziło SN do konkluzji, iż chodzi o „tylko pierwszy akt zaistnienia towaru w obrocie, a nie kolejne transakcje”. Za taką tezą przemawia, zdaniem sądu, także instytucja wyczerpania prawa ochronnego na znak towarowy przewidziana w art. 155 ust. 1 WłPrzemU, z którego treści sąd wyprowadził wniosek, iż „już pierwsze legalne przeniesienie władztwa nad przedmiotem oznaczonym znakiem towarowym powoduje wyczerpanie się, a przez to wygaśnięcie prawa do znaku”.
Jako że w WłPrzemU nie znajdujemy definicji wprowadzenia do obrotu, wsparcie dla poprawności powyższego rozumowania sąd odnalazł w art. 5 pkt 2 ustawy z 30.8.2002 r. o systemie oceny zgodności1, gdzie wprowadzenie do obrotu określone zostało jako przekazanie wyrobu po raz pierwszy w kraju: użytkownikowi, konsumentowi bądź sprzedawcy przez producenta, jego upoważnionego przedstawiciela lub importera. Szersza definicja wprowadzenia do obrotu zawarta w art. 6 pkt 30 ustawy z 24.4.1997 r. o przeciwdziałaniu narkomanii, wedle której chodzi o „wszelkie udostępnienie osobom trzecim odpłatnie lub nieodpłatnie” poprawności tej, zdaniem Sądu Najwyższego, nie niweczy, bowiem szersza definicja jest wszędzie tam i tylko tam, gdzie ustawodawca chciał, aby wprowadzenie do obrotu rozumiano szerzej. Innymi słowy, w tych aktach prawnych, gdzie brakuje legalnej definicji tego pojęcia, poprzez wprowadzenie do obrotu towarów należy rozumieć tylko ich przekazanie przez producenta lub importera po raz pierwszy."

Ten cytat i ten poniżej są dwiema różnymi rzeczami i mówią co innego

"Do obrotu handlowego = na rynek wprowadza ten kto pierwszy przekazuje prawo wlasnosci innej osobie n.p. w formie darowizny."
Ostatnio zmieniony ndz, 6 listopada 2011, 22:45 przez Slawek, łącznie zmieniany 1 raz.
Sławek
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: GeTe »

Poza tym nie dotyczy mnie w żaden sposób i wydaje mi się dość absurdalne.
To był skrajny przykład.
Ale powiedz mi czy moje energetyzujące pudełko i Twój wzmacniacz nie będzie podlegać tym samym normą jak przyjdzie prokurator ??
A skąd wziąć normy - no tu mamy derektywę LVD identyczną dla obydwu urządzeń.
Slawek
100...124 posty
100...124 posty

Z producentem też mam szukać czy uwierzysz na słowo?[/quote]
Nie uwierzę na słowo
Sławek
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Agata+ pisze:To jest nawiazanie jakoby do podłaczenie wzmacniacza do gniazdka bez kołka berzpieczeństwa .

A co GETE ze starymi Fenderami ? Odpowiesz >?
A co z starą golarką która zamiast wtyczeki posiada dwa bananki ??

W momencie powstawania spełniała ówczesne normy. A to czy można dalej bezpiecznie używać to już inna sprawa.
Slawek
100...124 posty
100...124 posty

GeTe pisze:
Poza tym nie dotyczy mnie w żaden sposób i wydaje mi się dość absurdalne.
To był skrajny przykład.
Ale powiedz mi czy moje energetyzujące pudełko i Twój wzmacniacz nie będzie podlegać tym samym normą jak przyjdzie prokurator ??
A skąd wziąć normy - no tu mamy derektywę LVD identyczną dla obydwu urządzeń.
Nie wiem niczego o Twoim pudełku, o moim wzmacniaczu mogę powiedzieć że żadnym normom nie podlega, ponieważ nie jestem producentem, sprzedawcą, importerem.
Sławek
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Uwierz mi przeczytałem to do końca. Po prostu nie widziałem potrzeby wklejania reszty. Definicja będzie taka sama, wprowadzasz wzmacniacz do obrotu. Koniec. Nie ważne jest w jakim przypadku została wydana wykładnia.

Producent - wytwórca gotowego wyrobu oraz jakiegokolwiek surowca lub części składowej oraz jakakolwiek osoba, która poprzez umieszczenie swojego nazwiska, znaku handlowego lub innej cechy wyróżniającej przedstawia się jako quasi producent.
[Dyrektywa 85/374/EWG].
Ustawa o ochronie niektórych praw konsumentów . nie podaje wprost definicji producenta, tym niemniej, z innych zapisów tej ustawy można odczytać analogiczną definicję

za: http://www.oznaczenie-ce.pl/przewodniki ... ecie03.htm
Aha, zapomniałbym dodać. Pisałem o tym kilka stron wcześniej, wzmacniacz podlega oznakowaniu CE oraz dyrektywom LVD i EMC.
Skoro rączki masz jak twierdzisz sprawne :) to możesz poczytać:
http://www.oznaczenie-ce.pl/przewodniki/03napiecie.htm
Sorry, nie ma lekko, jesteś producentem.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Nie wiem niczego o Twoim pudełku, o moim wzmacniaczu mogę powiedzieć że żadnym normom nie podlega, ponieważ nie jestem producentem, sprzedawcą, importerem.
Tak samo moje pudełko, więc jest bezpieczne.
Slawek
100...124 posty
100...124 posty

Kaka> To wszystko dotyczy legalnie zarejestrowanej działalności w odnośnym zakresie. Nie dotyczy to mnie i mojego urządzenia ponieważ w aspekcie prawnym nie jestem jego producentem, sprzedawcą czy importerem. Ponadto z moimi działaniami nie jest związana żadna transakcja, handel itp. Nie mogę na nim również umieścić wymaganych znaków towarowych ponieważ nie posiadam takowych. Wzmacniacz ten nie jest również żadnym wyrobem. Jak więc te przepisy czy normy mają do mnie zastosowanie?
Sławek
Slawek
100...124 posty
100...124 posty

GeTe pisze:
Tak samo moje pudełko, więc jest bezpieczne.

Nie wiem czy jest bezpieczne Twoje pudełko, ponieważ nie jestem jego twórcą, mój wzmacniacz jest bezpieczny.
Sławek
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

No właśnie tak nie jest. Od kilku stron VV oraz ja próbujemy Ci uświadomić. Masz prawo mi nie wierzyć. Wrzuć garść drobnych do portfela udaj się do najbliższego prawnika (najlepiej z dziedziny prawa handlowego), pogadaj z nim przez 30min za co on skasuje odpowiednia ilość $ i będziesz miał jasność. Będę zobowiązany jeżeli zechciałbyś w skrócie powtórzyć co usłyszysz. Obawiam się jednak, że nie zechcesz podjąć takiej działalności, skoro można konsekwentnie na forum zaprzeczać i twierdzić że białe jest czarna, a czarne białe. Spokojnie, zrobię to za Ciebie przy najbliższej możliwej okazji. Pewnie w tym tygodniu. Imię i nazwisko prawnika też mam podać, żeby był wiarygodny?
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Slawek
100...124 posty
100...124 posty

Oczywiście że nie wybiorę się do prawnika nawet za darmo, a to dlatego że nie jest mi to potrzebne do niczego. Nie zabardzo jest istotne nazwisko tego do którego się wybierasz co zawartość merytoryczna tego co przyniesiesz.
Chciałbym też zauważyć że nie twierdzę że czarne jest białe. Stwierdzenie że nie jestem producentem to nie to samo co twierdzenie że czarne jest białe.
Sławek
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

"mój wzmacniacz jest bezpieczny" to takie same stwierdzenie jak twój wzmacniacz jest niebezpieczny.

Z czego moje spostrzeżenie jest bardziej zgodne z prawdą, bo mogę się podeprzeć jakimiś ogólnoświatowymi normami.
A ty co masz na podparcie swojego stwierdzenia - poza jest bo jest ??
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Inaczej - kim jesteś w relacji z tym/do tego wzmacniaczem/wzmacniacza?
--
--
Pozdrawiam, Kacper