Klon Soldano SLO 50

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Re: Klon Soldano SLO 50

Post autor: GeTe »

S
Slawek pisze:Ponawiam prośbę o udzielenie mi informacji co konkretnie wskazuje że obowiązują mnie jakiekolwiek przepisy znajdujące się w tym pdfie. Chciałbym również zapytać co rozumiesz przez wprowadzenie czegoś na rynek, mówię tu o prawnym aspekcie tego wyrażenia, nie o osobistym poglądzie na tę rzecz.
Sławku, pomyśl sobie taką sytuacje. Twój kolega gra z drugim kolegą. Dochodzi do przebicia (w przedłużaczu, drugim wzmacniaczu czy gdziekolwiek). Podając sobie gitary dochodzi do porażenia osoby. Stało się najgorsze. Jest prokurator. I zaczyna się dochodzenie. I tu wszystkich którzy są odpowiedzialnych za to zdarzenie zaczynają obchodzić przepisy. Tego kto jest właścicielem lokalu, Zakład energetyczny, itd. Dochodzi do Ciebie i na pytanie czy wzmacniacz był zgodny z obowiązującymi przepisami co powiesz ?? A to że dałeś, to nikogo nie obchodzi. Przecież specjalnie mogłeś mu go dać w celu pozbawienia życia.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Agata+ pisze:Nic mnie nie obowiązuje . rozumiesz to ? NIC ! ani trochę ani ani tyci tyci .
Wyjdź przed dom, zabij człowieka, najlepiej gołymi pięściami, wróć i napisz to jeszcze raz.

Kosz chyba głoduje.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Kolego Sławku, kolega VacuumVoodoo o sporym doświadczeniu w budowie urządzeń, zajmujący się tym zawodowo, zarabiający tym na życie itd. wskazał ci uchybienie mogące mieć wpływ na bezpieczeństwo użytkowania wzmacniacza. Chodzi o dodanie jednej śrubki. A ty przez 6 stron wątku kłócisz się kto i jakie ma prawa. Nie możesz po prostu dorobić tej p....nej śrubki? Co za różnica, czy przepisy (ściślej norma) są po angielsku, czy po chińsku? Jeśli warto z nich skorzystać, bo niosą poprawę bezpieczeństwa, to po co ta dyskusja? Co za różnica, czy robisz to hobbystycznie czy zawodowo - i w jednym i w drugim przypadku można po prostu lepiej i bezpieczniej to zrobić. Po prostu ręce opadają jak się to czyta.
Zrobiłeś fajny, ładnie wykonany wzmacniacz, zapewne zdajesz sobie z tego sprawę. Jednak, jak na mój gust, brakuje ci pokory, żeby przyjąć jakąkolwiek jego krytykę, że może nie wszystko jest idealne.
:arrow: Olku, pamiętasz swój post o ciągnięciu bezsensownych dyskusji w nieskończoność? Ja pamiętam.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Slawek
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Slawek »

Kolego KaKa, odpowiem po kolei
1. Nie jestem żadnym producentem! Jeżeli się z tym nie zgadzasz wskaż mi proszę co wskazuje na to że nim jestem, mówię o aspekcie prawnym a nie Twoim osobistym poglądzie.
2. Pytałem o wprowadzenie na rynek, ponieważ Ty stwierdziłeś że coś na rynek wprowadziłem. Podajesz mi w odpowiedzi link w którym mowa o wprowadzeniu do obrotu. Czy to to samo? Nawet gdybyś zmienił zdanie i chodziło Ci teraz o wprowadzenie do obrotu to i tak nie dotyczy to mnie, ponieważ jest tam wyraźnie napisane o wprowadzaniu do obrotu przez producenta lub importera, a ani jednym ani drugim nie jestem.
3. Nie wiem o co chodzi z tymi rączkami, jeżeli ma to być sugestia abym sobie sam poszukał jakichś przepisów to nie skorzystam. Nie prosiłem tutaj nikogo o jakąkolwiek pomoc prawną, czy też dotyczącą przepisów. Jeżeli już chcecie mnie nimi uszczęśliwić na siłę to zróbcie to merytorycznie posługując się konkretnymi przepisami a nie gawędzeniem że są tam jakieś.
4. Wzmacniacz mój ale problemów z nim nie mam zarówno technicznych jak i jakichkolwiek innych, a jest wręcz przeciwnie, miałem przyjemność go zbudować a w rezultacie ktoś inny z przyjemnością na nim gra. Gdzie tu widzisz jakikolwiek problem? W taki sposób też mogę zrobić tylko nie widzę powodu robić to w taki sposób.
5. Nie potrzebuję szukać jakichkolwiek szkoleń, ponieważ są one przeznaczone dla osób zamierzających lub zajmujących się komercyjną działalnością w zakresie który szkolenia obejmują. Wskaż mi co konkretnie wskazuje że te 3 dyrektywy znajdują zastosowanie do mojego wzmacniacza oprócz tego że jest to Twój pogląd.
Sławek
Agata+
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Agata+ »

KaKa pisze:
Agata+ pisze:Nic mnie nie obowiązuje . rozumiesz to ? NIC ! ani trochę ani ani tyci tyci .
Wyjdź przed dom, zabij człowieka, najlepiej gołymi pięściami, wróć i napisz to jeszcze raz.

Kosz chyba głoduje.
Ty chyba dopiero co opuściłeś ramiona jakiejś sekty . Przeciez to durne co ty tu bazgrzesz , naczytałeś się jakichś banialuków przejałes się filmami i czyimś gadaniem a teraz na siłe próbujesz ty zainteresowac innych .

Błądzisz wokół sedna rzeczy , ale byc może potrzebujesz jeszcze z 20 lat żeby to do ciebie dotarło , przepraszam ale mam wrażenie że rozmawiam ze swoim synem .

Sam Aleksander napisał że nie wie jak skutecznie zabezpieczyć człowieka przed porażeniem w przypadku gdy zasilamy wzmacniacz z instalacji dwuprzewodowej .

Moge napisac , co mnie obchodzi według jakich norm wykonał wzmacniacz konstruktor skoro nie potrafił go zabezpieczyć na wypadek podłaczenia go do instalacji bez bolca ???

Masa ludzi podlącza tak wzmacniacze i niektórzy giną ,a winą za to powinno się obarczyć normy i takich co piszą takie rzeczy jak ty KAKA .
Ostatnio zmieniony ndz, 6 listopada 2011, 20:06 przez Agata+, łącznie zmieniany 1 raz.
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???
Slawek
100...124 posty
100...124 posty

GeTe pisze:S
Slawek pisze:Ponawiam prośbę o udzielenie mi informacji co konkretnie wskazuje że obowiązują mnie jakiekolwiek przepisy znajdujące się w tym pdfie. Chciałbym również zapytać co rozumiesz przez wprowadzenie czegoś na rynek, mówię tu o prawnym aspekcie tego wyrażenia, nie o osobistym poglądzie na tę rzecz.
Sławku, pomyśl sobie taką sytuacje. Twój kolega gra z drugim kolegą. Dochodzi do przebicia (w przedłużaczu, drugim wzmacniaczu czy gdziekolwiek). Podając sobie gitary dochodzi do porażenia osoby. Stało się najgorsze. Jest prokurator. I zaczyna się dochodzenie. I tu wszystkich którzy są odpowiedzialnych za to zdarzenie zaczynają obchodzić przepisy. Tego kto jest właścicielem lokalu, Zakład energetyczny, itd. Dochodzi do Ciebie i na pytanie czy wzmacniacz był zgodny z obowiązującymi przepisami co powiesz ?? A to że dałeś, to nikogo nie obchodzi. Przecież specjalnie mogłeś mu go dać w celu pozbawienia życia.
Nie dochodzi do żadnego porażenia ponieważ istnieje elektryczne połączenie PE z obudową. Zapewniam Cię że jest ono pewne i trwałe, jeżeli masz życzenie wymyslać sobie niestworzone rzeczy to ok, ale nie mają one nic wspólnego z rzeczywistym wzmacniaczem.
Sławek
Slawek
100...124 posty
100...124 posty

sppp pisze:Kolego Sławku, kolega VacuumVoodoo o sporym doświadczeniu w budowie urządzeń, zajmujący się tym zawodowo, zarabiający tym na życie itd. wskazał ci uchybienie mogące mieć wpływ na bezpieczeństwo użytkowania wzmacniacza. Chodzi o dodanie jednej śrubki. A ty przez 6 stron wątku kłócisz się kto i jakie ma prawa. Nie możesz po prostu dorobić tej p....nej śrubki? Co za różnica, czy przepisy (ściślej norma) są po angielsku, czy po chińsku? Jeśli warto z nich skorzystać, bo niosą poprawę bezpieczeństwa, to po co ta dyskusja? Co za różnica, czy robisz to hobbystycznie czy zawodowo - i w jednym i w drugim przypadku można po prostu lepiej i bezpieczniej to zrobić. Po prostu ręce opadają jak się to czyta.
Zrobiłeś fajny, ładnie wykonany wzmacniacz, zapewne zdajesz sobie z tego sprawę. Jednak, jak na mój gust, brakuje ci pokory, żeby przyjąć jakąkolwiek jego krytykę, że może nie wszystko jest idealne.
:arrow: Olku, pamiętasz swój post o ciągnięciu bezsensownych dyskusji w nieskończoność? Ja pamiętam.
Z tego co piszesz wynika że niezbyt uważnie czytasz moje wpisy w których wyraźnie i dwukrotnie napisałem że zmienię to dla idei. Nie wiem czy zauważyłeś też że to że tak napisałem zamyka temat śróbki. Wynika z tego więc że od tego momentu dyskusja jej już wogóle nie dotyczy. To czy robię coś hobbystycznie czy zawodowo stanowi dużą różnicę, ponieważ w pierwszym przypadku wystarczy że urządzenie będzie w rzeczywistości bezpieczne,w drugim oprócz tego że będzie bezpieczne musi spełniać normy.
Sławek
Agata+
125...249 postów
125...249 postów

Slawek pisze:
sppp pisze:To czy robię coś hobbystycznie czy zawodowo stanowi dużą różnicę, ponieważ w pierwszym przypadku wystarczy że urządzenie będzie w rzeczywistości bezpieczne,w drugim oprócz tego że będzie bezpieczne musi spełniać normy.
Dokładnie i zrozumcie to w końcu wszyscy producenci mający firmy . Niech to do was dotrze na AMEN !

Przez urzadzenie bezpieczne rozumiemy zabezpieczenia przeciwzwarciowe i

przeciwporażeniowe :
Według normy to połączenie przewodu PE z obudową wzmacniacza . Norma ta jednak nie przewiduje tego że ktos może podłaczyć wzmacniacz do gniazda bez PE .
Co wtedy ?
Winny producent - nie
winna norma - tak , która powinna nakazać sprzedaż wyłącznie po przeszkoleniu uzytkownika co do zagrożenia w wyniku pdłaczenia do gniazda bez kołka bezpoieczeństwa.
winny użytkownik - i tak i nie bo padł ofiara fałszywego oprogramowania .
Ostatnio zmieniony ndz, 6 listopada 2011, 20:17 przez Agata+, łącznie zmieniany 1 raz.
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

To udowodnij, że twoje urządzenie jest bezpieczne nie spełniając normy. I nadal uważam, że nie ma znaczenia czy robisz to hobbystycznie czy zawodowo. Nawet jak robisz hobbystycznie to powinieneś zrobić zgodnie z normą. A jeśli robisz to zawodowo to musisz mieć dodatkowo na to badania, papiery itd.
A na chwilę obecną jest to tylko pieniactwo, i na dodatek w kwestii bezpieczeństwa.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Agata+
125...249 postów
125...249 postów

sppp pisze:To udowodnij, że twoje urządzenie jest bezpieczne nie spełniając normy. I nadal uważam, że nie ma znaczenia czy robisz to hobbystycznie czy zawodowo. Nawet jak robisz hobbystycznie to powinieneś zrobić zgodnie z normą. A jeśli robisz to zawodowo to musisz mieć dodatkowo na to badania, papiery itd.
A na chwilę obecną jest to tylko pieniactwo, i na dodatek w kwestii bezpieczeństwa.
Popadliśmy w mezalians i paradoks .

Majac na myśli chore normy piszemy o bzdetach które wymyslają nam inni żeby zagosopodarowac swój czas .

Mając na względzie bezpieczeństwo piszę o bezpieczeństwie i jasne że jest to tez w normach ,ale te normy są niekonkretne i watłe a nawet chybione , przeczytaj wyżej o czym pisze a zrozumiesz .
Jednego chronią innych olewają .
Ostatnio zmieniony ndz, 6 listopada 2011, 20:22 przez Agata+, łącznie zmieniany 1 raz.
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Slawek pisze: Nie dochodzi do żadnego porażenia ponieważ istnieje elektryczne połączenie PE z obudową. Zapewniam Cię że jest ono pewne i trwałe, jeżeli masz życzenie wymyslać sobie niestworzone rzeczy to ok, ale nie mają one nic wspólnego z rzeczywistym wzmacniaczem.
A: Gniazdko bez bolca, przedłużacz z niekontaktującym PE, drugi wzmacniacz dostanie faze na obudowę. Wiem że, układ jest "bezpieczny", z tym podłączeniem co teraz. Ale teraz mówimy o przepisach. A nie o praktyce.
Trafisz na biegłego co powie że wzmacniacz nie spełniał norm detektywy LVD co będzie wnioskowało że mógł być przyczyną, że nie znajdzie innej przyczyny - prawdziwej (bo biegły to biegły z punktu widzenia prawnego a nie rzeczywistego) to będzie twoja wina. Oczywiście po paru miesiącach po zatrzymaniu może wyjaśni się prawdziwa przyczyna, ale ktoś ci zwróci ten czas ?? Będziesz mógł pisać do trybunału. I za jeszcze jakiś czas przyznają ci odszkodowanie.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Ludziee!, normy dotycza wzmacniacza. Nigdzie w normach nie jest napisane ze Ty, Slawek lub ja mamy miec kabel PE przykrecony sruba do d..y i wytrzymac przez minute 4kV miedzy lewym uchem i prawym jajem. Ale jako konstruktor masz obowiazek zapewnic ze wzmacniacz bedzie spelnial wymogi normy w chwili gdy go oddasz w prezencie, sprzedasz, wypozyczysz do uzytku na scenie, w studio itp.
Producentem jest ten kto dane urzadzenie wykonal, obojetne czy dla wlasnej narcystycznej przyjemnosci czy na prosbe kolegi czy z nadzieja ze uda sie sprzedac. Wystarczy 1 szt i nie trzeba byc wlascicielem zarejestrowanej firmy. Do obrotu handlowego = na rynek wprowadza ten kto pierwszy przekazuje prawo wlasnosci innej osobie n.p. w formie darowizny. Czy to jest naprawde nie do zrozumienia? Nie mam nic wiecej do powiedzenia w tej kwestii.
sppp pisze: :arrow: Olku, pamiętasz swój post o ciągnięciu bezsensownych dyskusji w nieskończoność? Ja pamiętam.
Alez pamietam i sie sam na siebie w tej chwili wkurzam. Nie mam problemu z ludzmi ktorzy nie potrafia pewnych konceptow zrozumiec. Natomiast szlag mnie trafia kiedy ktos z uporem maniaka odmawia nawet sprobowac zrozumiec i do upadlego broni z gory przegranej pozycji.
Niestety, takie sytuacje powstaja coraz czesciej i coraz czesciej te ciekawsze dyskursy odbywaja sie tylko na zamknietych forach i prywatnych listach korespondencyjnych.
Ostatnio zmieniony ndz, 6 listopada 2011, 20:24 przez VacuumVoodoo, łącznie zmieniany 1 raz.
Aleksander Niemand
100...124 posty

sppp pisze:To udowodnij, że twoje urządzenie jest bezpieczne nie spełniając normy. I nadal uważam, że nie ma znaczenia czy robisz to hobbystycznie czy zawodowo. Nawet jak robisz hobbystycznie to powinieneś zrobić zgodnie z normą. A jeśli robisz to zawodowo to musisz mieć dodatkowo na to badania, papiery itd.
A co będzie dla Ciebie wystarczającym dowodem? Czy jeżeli podłączę obudowę do fazy i wywali bezpieczniki będzie to dowód dla Ciebie? Możesz uważać że nie nie ma różnicy pomiędzy robieniem czegoś zawodowo a hobbystycznie. Dlaczego miałbym tak samo uważać skoro widzę różnice?
Sławek
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Według normy to połączenie przewodu PE z obudową wzmacniacza . Norma ta jednak nie przewiduje tego że ktos może podłaczyć wzmacniacz do gniazda bez PE .
Wina użytkownika, używanie sprzętu niezgodnie z instrukcją. Chyba ze producent zapomniał o tym wspomnieć w instrukcji "Urządzenie musi być podłączone do gniazdka z bolcem", jak tak to wina producenta.

A to że nie masz takiego gniazdka nikogo nie interesuje. Mogłeś kopić sprzęt nie wymagający takiego gniazdka.
Agata+
125...249 postów
125...249 postów

Z tego wynika że według normy jedynym zabezpieczeniem przeciwporażeniowym jest podłaczenie przewodu ochronnego z gniazda zasilania do obudowy na oddzielnej śrubie i dziurze od całej reszty .

No to jedna norme mamy z głowy .

Norma przeciwko zakłóceniom elektromagnetycznym itp :

To ponoć prawidłowe prowadzenie masy , czyli tez mamy z głowy bo to już znamy

Jakie jeszcze normy obowiazują producenta wzmacniacza ??

Odpowiednie kable odległości pomiędzy kablami ściezkami itp .???

Transformatory sobie darujemy , za to odp. ich producent .

Mógłby ktos coś jeszcze sypnąć na temat norm , jakie normy i jak im zaradzić ???

Proszę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ostatnio zmieniony ndz, 6 listopada 2011, 20:40 przez Agata+, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ