Które giełdy warto odwiedzić ?

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Które giełdy warto odwiedzić ?

Post autor: walllker »

Szanowni koledzy i koleżanki, nie wiem czy ten post znalazł się w właściwym miejscu, więc w razie czego proszę o przeniesienie w właściwe miejsce, i przepraszam za zamieszanie, ale potrzebuję rady. Otóż coraz częściej jedynym miejscem gdzie mogę kupić coś do kolekcji, szczególnie chodzi o telewizory i radia zostaje alledrogo :D , i co gorsza problem z przesyłką lub odbiorem osobistym. Dla pojedynczych egzemplarzy na drugi koniec Polski nie stać mnie żeby jeździć, więc lubiłem odwiedzać giełdę staroci na Kutrzeby w Poznaniu, jednak coraz bardziej przypomina ta giełda targ lub gratowisko, z obrazów czy porcelany to jeszcze coś się wybierze jak ktoś zbiera, jednak z sprzętu RTV to zrobiła się bieda z nędzą, a jak już coś jest to ceny potrafią być kosmiczne, choćby przykład jakieś 3 tygodnie temu był niesprawny Kankan 3 bez lamp i tylniej ścianki stan strychowy skala zbita, cena nie podlegała negocjacji i wynosiła 250zł :shock: , nie chcę obrażać Poznania bo sam jestem Wielkopolaninem i lubię to miasto, ale na giełdzie tak czy siak zrobiła się lipa, więc szukam gdzie można by było się przenieść i raz na 2-3 miesiące się przejechać żeby coś można było znaleźć i cena była w miarę przystępna, najbardziej interesują mnie wszystkie odbiorniki telewizyjne czarno - białe lampowe i lampowo - tranzystrowe, tylko i wyłącznie polskie, oraz radia dowolnej firmy z lat 1925-1945 oraz pierwsze tranzystorowece, jak Koliber czy Sylwia, interesował by mnie adres gdzie coś takiego się znajduje i w jakich dniach warto jechać, będę wdzięczny za radę.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Które giełdy warto odwiedzić ?

Post autor: Michał_B »

Na wszystkich giełdach zrobiła się lipa.

Wrocław:
1. Świebodzki- dziadki sprzedają już tylko same graty. raz na miesiąc lub 2 znajdzie się coś lampowego lub telefon.
2. Giełda elektroniczna- najlepszy towar to rowery z niemiec i zwierzaki.
3. Młyn- Dużo radyj lampowych. Początkowo cena przystępna, aktualnie tak jak na allegro.
4. Hala Ludowa- Czasem są radia, ale ceny dwukrotnie wyższe niż na allegro.

W warszawie rzadko bywam ale:
1. Moczydło- podobnie jak na świebodzkim, z tym że dziadki mają więcej fajnych rzeczy.
2. Koło - sami handlarze, ceny jak na allegro- rzadko kiedy okazja
3. Wolumen- dużo części elektronicznych, ale całych urządzeń to nie widziałem.

Tak więc widać, że bida straszna na tych naszych giełdach. Praktycznie wszystkie zakupy robię na allegro..
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: walllker »

Oj :( :( widzę z tego postu że robi się nie ciekawie, kiedyś w mieście Krotoszyn na zwykłym targowisku był sektor gdzie można było kupić za małe pieniądze radia, bo TV nie widziałem, były to popularne modele, ale od około 2 lat prawie nic niema a jak jest to drogo, obecnie jest tam tak jak kolega pisze w Wrocławiu czyli rowery z Niemiec, ciuchy z chin, trochę warzywek i zwykła śmieci za duże pieniądze jak zasilacze do halogenów nie wiadomo czy dobre, czy wieże z niedziałającym CD made in Taiwan, niedługo zostanie, albo mieć gruby portfel, albo się wymieniać między sobą bo będzie ciężko kupić coś nowego do kolekcji :(
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Przykładowo ostatnia niedziela na Wolumenie, byłem po 10.30 czyli zostały wybierki: po sztuce EL36, PL500,EL500,EL81,PL81,EF80 wszystkie NOS, za całość 15zł, w innym miejscu nowe 2x5C12P,6P23P,EY81,PCL86 po złociszu, nowe ale napisy ciut przytarte. Gdybym miał dojechać na Wolumen np. z Maciejowic (mam rodzinę) to ceny nawet zerowe były by i tak za wysokie.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

W niedzielę na Wolumenie ,,naszłem'' trochę fajnych nowych oczek EM81 Philipsa, cenowo trochę zabolało ale to dla wnuka, dokupiłem kilka 5ŁO38I (kilka też/i inne/ już miałem) i tu absolutnie nie zabolało, przeszukałem głowę i literaturę co wiem o odpalaniu małych lampek oscyloskopowych, temat przecież dość prosty a anodowe nie za duże...tak sobie myślę, że kiedyś nasi koledzy, piszący ciekawe artykuły do EP, na pewno wezmą takie małe oscyloskopówki na warsztat, w najprostszym sterowaniu X-lewy/Y-prawy kanał wzmacniacza stereo dadzą ciekawszy efekt niż EM84, która w dodatku (nowa) kilkakrotnie droższa a ja jestem pewien, że Adam i Tomek razem coś ciekawszego wymyślą do pokazania na ekraniku....Może teraz ostatni moment, aby na zapas, nabyć takie lampki puki tanio jest. Nie sprzedaję.
Awatar użytkownika
biohack
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: biohack »

Jak tylko zrobie tylna belke w moim renault jade z kolegami na Wolumen :) 174km wyjazd 4 rano. Może coś przytargamy wartego uwagi
JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: JasiuSz »

Witam, mam sąsiada dekarza, wie, co mnie interesuje i od czasu do czasu coś dostarczy, i to po cenie bardzo przyjaznej. Fakt, że dotąd nie były to rewelacje, ale może coś się jeszcze trafi. Druga możliwość to zaprzyjaźnienie się z firmą pt. "Sprzątanie strychów i piwnic". Chociaż tutaj poniosłem z własnej winy klęskę-swego czasu w sąsiedztwie była eksmisja i przeprowadzała ją właśnie taka firma-właściciel, p. Bronisław, na moje pytanie o odbiorniki lampowe odparł-mam tego całą piwnicę, ale bierze pan wszystko. Oceniłem ilość miejsca w domu i nie obejrzałem piwnicy. J.Szatkowski
PTaudio
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: PTaudio »

No ja jak byłem na wolumenie na początku września to były chyba ze trzy radia i ze 4 telewizory. W ogóle taka lipa na wolumenie się zrobiła. Jeśli chodzi o lampy to ja widziałem ze 2-3 stoiska z lampami.
PTaudio&PolThom
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

W Łodzi takoż.Mam ze Zgierza na giełdę samochodowa 30 km .Trzeba zapłacić wjazd bo inaczej drałujesz kilometr a i na giełdzie handlarstwo śmieciowe.Przestałem jeździć bo samo paliwo powala kosztami.Na Północ Ozorków 18 km gdzie jeszcze 2 lata temu coś się trafiało z lampowców i tranzystorowców ale teraz pustawo i powariowali z cenami i giełda w Kutnie 60 km gdzie podobnie ale tam można dostać niezłe tranzystorowe vintage.
Tak że w zasadzie tylko Allegro.Czasami coś kapnie od znajomków.
Pozdrawiam Tomasz
PS Rok temu na budowie trafiłem wybitny wzmak radiowęzłowy Elektronika W 100.4 EL 34 RFT i 100 wacików w stanie b.db.Pomógł bardzo Kolega Vault i wzmak hula jak nowy.Wspaniały dźwięk.
Tranzystory na złom.
Waży toto chyba ze 36 kg! Trafą zasilą powiat.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

biohack pisze:Jak tylko zrobie tylna belke w moim renault jade z kolegami na Wolumen :) 174km wyjazd 4 rano. Może coś przytargamy wartego uwagi
Biohack jak chcesz pojedziemy razem kontakt na priv mogę Cię zabrać .
A miło będzie się w końcu poznać :)
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

W zasadzie nie wiadomo kiedy na Wolumenie będzie ruch w zabawkach, ładna pogoda, słoneczko, pada lub nie, zimno, ciepło, inne a sprzedający mogą być lub nie... Jakiś czas temu pojawiły się rezystory w paczkach 200szt/3zł 0,5%, ładne ,,ałdiofilsko'' zielone, moc nie podana (nie siedzę w temacie) ale wizualnie jak MŁT 0,5W, jakieś typowe wartości chyba warto w tej cenie zakupić, podaję przypadkowo przykładowe wartości: 2,21k; 221k(w anody triod napięciowych jak znalazł); 95,3k; 47,5k; 953ohm (na antyparazyty); 39,2k; 33,2k; 133k i wiele innych (może ktoś zrobi kompletny spis, w najbliższą niedzielę nie będę), także MŁT 0,25-2W ale tu wybór bardziej ograniczony, ceny też 200szt/3zł.