Witajcie,
Naszła mnie ochota na zbudowanie czegoś małego, przydatnego, z wykorzystaniem tych części, które mam.
Zdecydowałem się na generator lampowy. Może dawać tylko przebieg sinusoidalny, zakres przynajmniej 10Hz - 100kHz, ew. od 20-30Hz.
I tutaj nastąpiła pierwsza trudność. Schemat. Jego brak.
To jak Panowie, pomożecie?
Pozdrawiam
Lampowy generator funkcyjny
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Lampowy generator funkcyjny
"Gdyby Edison ufał autorytetom do tej pory siedzielibyśmy przy lampie naftowej."
Re: Lampowy generator funkcyjny
Czołem.
http://worldwide.espacenet.com/publicat ... cale=en_EP
Pozdrawiam,
Jasiu
Bardzo szlachetna ochota. Może według kultowego patentu?Mikołaj K. pisze: Naszła mnie ochota na zbudowanie czegoś małego, przydatnego, z wykorzystaniem tych części, które mam.
http://worldwide.espacenet.com/publicat ... cale=en_EP
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- 125...249 postów
Bardzo dziękuję za link!
Dużo technicznego angielskiego, ale nie zraża mnie to za bardzo.
Jakie lampy najlepiej do tego wybrać?
Dużo technicznego angielskiego, ale nie zraża mnie to za bardzo.
Jakie lampy najlepiej do tego wybrać?
"Gdyby Edison ufał autorytetom do tej pory siedzielibyśmy przy lampie naftowej."
-
- 3125...6249 postów
-
- 1250...1874 posty
Stoją w nim świeżo wyglądające ECL-82 (2 szt.). Najmłodszy element ma datę '75r.
Kolego Mikołaju K. generator jest Twój - podaj adres (na PW) to Ci go wyszlę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 125...249 postów
Witam,
Przyszedł dzisiaj generator od gustaw353, za co niezwykle dziękuję.
Czeka mnie z nim trochę roboty, przynajmniej czyszczenie lub wymiana isostatów które lubią nie łączyć.
Dlaczego masa układu nie jest połączona z obudowa? Zauważyłem, że po dotknięciu obudowy, lub dołączeniu sondy oscyloskopu do wyjść, transformator TGRB zaczyna wydawać z siebie głośne dźwięki. Powyżej pewnego położenia rotora kondensatora strojeniowego generator zaczyna się wzbudzać, dając piękny przykład modulacji FM
Powalczę, bo jest o co.
Edit
Problem rozwiązany. Po jakiejś naprawie była uszkodzona ścieżka (oderwana od podłoża) która podczas najprawdopodobniej transportu nie wytrzymała i pękła.
Piękny sinus na całym zakresie, wezmę ten generator do szkoły, tam jest odpowiedni sprzęt do pomiaru zniekształceń
Przyszedł dzisiaj generator od gustaw353, za co niezwykle dziękuję.
Czeka mnie z nim trochę roboty, przynajmniej czyszczenie lub wymiana isostatów które lubią nie łączyć.
Dlaczego masa układu nie jest połączona z obudowa? Zauważyłem, że po dotknięciu obudowy, lub dołączeniu sondy oscyloskopu do wyjść, transformator TGRB zaczyna wydawać z siebie głośne dźwięki. Powyżej pewnego położenia rotora kondensatora strojeniowego generator zaczyna się wzbudzać, dając piękny przykład modulacji FM

Powalczę, bo jest o co.
Edit
Problem rozwiązany. Po jakiejś naprawie była uszkodzona ścieżka (oderwana od podłoża) która podczas najprawdopodobniej transportu nie wytrzymała i pękła.
Piękny sinus na całym zakresie, wezmę ten generator do szkoły, tam jest odpowiedni sprzęt do pomiaru zniekształceń

-
- 1250...1874 posty
Cieszę się, że dotarł w całości i ożył. Dostałem go w prezencie i miał być dawcą organów - fajnie, że skończyło się inaczej. Długo ociągałem się z jego rozczłonkowaniem.