Witam. Poniżej fotki głośnika . Może ktoś zna parametry i już eksperymentował z nimi . Głównie chodzi mi o skuteczność i możliwość zastosowania w odgrodzie. Oczywiście napęd lampowy.
Tyle co wiem:
- wymiary zewnętrzne 260x180mm.
- zmierzona rezystancja cewki 6 Ohm
- na obudowie widnieje napis IMPERIAL
- rok produkcji 1956
- stosowany był w odbiornikach radiowych Blaupunkt i nie tylko.
Parametry głośnika ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Parametry głośnika ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lech S.
-
- 1875...2499 postów
Re: Parametry głośnika ?
Zagraja przyjemnie na odgrodzie bo do tego były skonstruowane.W zasadzie wszystkie głosniki od lampowców możesz śmiało zastosować.Moc nie powalająca bo max 5 W ale za to były skuteczne i grało to naprawdę miło i dośc głosno.W czasach zamierzchłej niestety młodości prywatki z wystarczającym poziomem nagłosnienia obsługiwane były przez monstra o mocy 2-5 W i dawało radę+charczaca pocztówka z Bambińca.
Te głosniczki pięknie miękko brzmiały .Dołu nie nosiły za nisko a średnie też były OK.Cp ciekawe dawały rade i z wysokimi.
Ogólnie warto poeksperymentować.
Pozdrawiam
Te głosniczki pięknie miękko brzmiały .Dołu nie nosiły za nisko a średnie też były OK.Cp ciekawe dawały rade i z wysokimi.
Pozdrawiam
-
- 3125...6249 postów
Przecież nasz, swojski. kultowy GD26-18/3 to ewidentna zrzynka z tego głośnika
Tylko obrys kosza nasi zrobili eliptyczny, bez takiego ogromnego rozkłapcia (mógłby z powodzeniem służyć za radiator dla pary TG70 gdyby jednak zdecydować się na rozwiązanie tranzystorowe
), no i może materiały mieli nieco gorsze skoro uzyskano mniejszą dopuszczalną moc. Faktycznie te głośniki brzmiały ładnie, a ze współczesnych (w miarę) to może tylko GD30/15 móglby z nimi konkurować pod względem przenoszonego pasma i zarazem efektywności.

-
- 3125...6249 postów
Wiesz Tomku, gdybym teraz bawił się w budowę wzmacniaczy tranzystorowych, na pewno skorzystał bym z Twojego patentu. Radiator z obudowy głośnika! W czasach gdy nie było tak łatwo o ładne radiatorki alumniowe wykorzystanie tak masywnej obudowy uważam za całkiem niezły pomysł. Że kiedyś na to nie wpadłem !
-
- 625...1249 postów
Myślę , że do 8 kHz będzie dobrze. Natomiast górę pasma pozostawię dla głośnika wysokotonowego.chrzan49 pisze:Zagraja przyjemnie na odgrodzie bo do tego były skonstruowane.W zasadzie wszystkie głosniki od lampowców możesz śmiało zastosować.Moc nie powalająca bo max 5 W ale za to były skuteczne i grało to naprawdę miło i dośc głosno.W czasach zamierzchłej niestety młodości prywatki z wystarczającym poziomem nagłosnienia obsługiwane były przez monstra o mocy 2-5 W i dawało radę+charczaca pocztówka z Bambińca.
Pozdrawiam
Lech S.
-
- 3125...6249 postów
Za to wpadli Niemce z Telefunkena. Odbiornik "kieszonkowy" (chłe, chłe!) "Partner" (z którego z kolei polska myśl techniczna zerżnęła przedkolibrową "Eltrę") miał podobnie jak ona końcowy stopień m.cz. SE w klasie A (co to byłaby za gratka dla dzisiejszych ałdjofyli!TELEWIZOREK52 pisze:Radiator z obudowy głośnika! W czasach gdy nie było tak łatwo o ładne radiatorki alumniowe wykorzystanie tak masywnej obudowy uważam za całkiem niezły pomysł. Że kiedyś na to nie wpadłem !