Będzie spora (ca 200 szt. z każdego asortymentu) ilość cementowanych zachodnioniemieckich (więc nie PRC

Pzdr. Zoltan
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Wdzięczni mogą być też specjaliści od PCL86 SEcirrostrato pisze:Z góry dziękuję w imieniu forumowych posiadaczy PL841.
Przesada nie przesada - ale rezystor katalogowy wyglądający jak rezystor a nie kostka domina (te białe ceramiki PRC made) jest bardziej na miejscu niż chińszczyzna, no, może 18W to zbytek luksusu - ale w takiej np. Lunie czy MV3 jak najbardziej na miejscu. Przynajmniej sie nie grzeje jak wściekły (w Lunie oryginalne były bocznonóżkowymi druciakami na conajmniej 6 - 8W).Tomek Janiszewski pisze: Inna rzecz że 10 czy 18W w takim miejscu to gruba przesada, a ja i tak jak wiadomo za najkoszerniejsze uważam w zastosowaniach lampowych - węglowe rezystory OWS/OWZ TELPODu (niech będzie że z wyjątkiem stopni niskoszumnych)
Lata 30-te.Jado pisze: A propos rezystorów - mam kilka takich w koszulkach ceratkowych firmy Dralowid oraz Conradty, a takze "normalnych" czyli pokrytych farbą firmy NSF oraz Hoges...... jak to stare i z czego to może być?
Jado pisze: Przemierzyłem kilka dla ciekawości i np. jeden z oznaczeniem 500om ma w rzeczywiśtości 680.... troszke duża róznica(ale np. Dralowid miał idealnie 0,3M jak napisali)
Czy to rozrzut (tzn. kiedyś to było normalne) czy raczej efekt starzenia?
Raczej nie.Jado pisze: Czy to rozrzut (tzn. kiedyś to było normalne)
Bardzo możliwe, duży wpływ mają tu m.in. warunki składowania. Najczęściej dochodzi do utleniania warstwy rezystywnej, powstają też mikropęknięcia tej warstwy. W rezystorach używanych występują ponadto lokalne przegrzewy przyspieszające starzenie tych miejsc.Jado pisze: czy raczej efekt starzenia?