Podłączanie MP3 do starego radia

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

_idu

Re: Podłączanie MP3 do starego radia

Post autor: _idu »

Atlantis pisze:BTW czy po przelutowaniu kondensatorów na styrofleksy (na razie tylko w pierwszym filtrze, chwilowo nie mam ich więcej...) powinienem spodziewać się tego, że radio zamilknie - to znaczy filtr przestroi się do tego stopnia, że już niczego nie przepuści i będzie trzeba stroić go od nowa?
A dlaczego zamilknie? Masz obecnie małe rozstrojenie filtrów więc różnica nie musi być duża - zależnie od tego jaką właściwie pojemność mają kondesatory w filtrach.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

W praktyce styrofleksy widziałem najczęściej w układach do paru MHz. Widziałem je także lutowane na bardzo długich wyprowadzeniach a nawet te wyprowadzenia zwinięte były jak by stanowiły pojedyncze zwoje. Ma to uzasadnienie w niektórych wypadkach, no ale jest to materiał na inny wątek.

NPO to kondensatory z zerowym wsp. temperaturowym. Dla próby podgrzałem go zapalniczką - pojemność zmalała o 0,2 pF (nom. 150pF). Cechuje je także mała tolerancja pojemności - ok. 10%. Te na foto są na 100V:
Obraz 005.jpg
Chyba ze skąpstwa (?) dla demonstracji wybrałem najmniejszy (najtańszy) i nie bardzo widać w nim mikę:
Obraz 001.jpg
Obraz 002.jpg
Obraz 003.jpg
A tu jeszcze trochę miki:
Obraz 004.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_idu

gustaw353 pisze: NPO to kondensatory z zerowym wsp. temperaturowym. Dla próby podgrzałem go zapalniczką - pojemność zmalała o 0,2 pF (nom. 150pF). Cechuje je także mała tolerancja pojemności - ok. 10%.
Nie zawsze trafi się na ceramicznego NPO. Ponadto czasem potrzeba jakichś współczynników temperaturowych.
Niestety ceramiczne na 500V jakie mogłem kupić z nowej produkcji nie były NPO - były N150.
gustaw353 pisze: Chyba ze skąpstwa (?) dla demonstracji wybrałem najmniejszy (najtańszy) i nie bardzo widać w nim mikę:
Wystarczyło tylko sprawdzić notę producenta.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Panowie, napisaliście już prawie pracę doktorską na temat budowy kondensatorów a efekt jaki? Mazur jak nie grał tak nie gra. W 90% odbiorników wystarczy dobrze ścisnąć istniejące, płaskie, mikowe i często bez strojenia jest widoczna poprawa. Oczywiście strojenie jak najbardziej wskazane.
Kol. Atlantis - do dzieła.
_idu

TELEWIZOREK52 pisze:Panowie, napisaliście już prawie pracę doktorską na temat budowy kondensatorów a efekt jaki? Mazur jak nie grał tak nie gra. W 90% odbiorników wystarczy dobrze ścisnąć istniejące, płaskie, mikowe i często bez strojenia jest widoczna poprawa. Oczywiście strojenie jak najbardziej wskazane.
Kol. Atlantis - do dzieła.
Owszem może wystarczy ściśnięcie. ale najlepiej to wymienić te badziewne kondesatory.
4 styrofleksy z demontażu i po kłopocie.
(warto zbierać resztki radii nawet tych tranzystorowych dla zdobycia elementów).
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Atlantis »

Czy to mozliwe, zeby po dwoch tygodniach lezenia na stole (nie mialem czasu zajmowac sie tym radiem) filtry p.cz. kompletnie sie rozstroily? Teraz nie odbieram juz PR1 ani niczego na dlugich, podobnie jak na srednich. Jest moze jedna albo dwie stacje na krotkich (przy 20 metrowej antenie) ale ich odbior jest slaby. A moze powodu nalezy szukac gdzie indziej?
_idu

Atlantis pisze:Czy to mozliwe, zeby po dwoch tygodniach lezenia na stole (nie mialem czasu zajmowac sie tym radiem) filtry p.cz. kompletnie sie rozstroily? Teraz nie odbieram juz PR1 ani niczego na dlugich, podobnie jak na srednich. Jest moze jedna albo dwie stacje na krotkich (przy 20 metrowej antenie) ale ich odbior jest slaby. A moze powodu nalezy szukac gdzie indziej?
Kondesatory mikowe w tym radiu są podłej jakości - wyprowadzenia tracą kontakt z okładzinami. Dotyczy to obwodów wejściowych i heterodyny, filtrów p.cz. i detektora ARW.
Ponadto do sprawdzenia rezystory - czasem dostają przerwy.
Kontakt lampy w podstawkach.
Uwaga: UCH21/ECH21 ma na metalowym kluczu wyprowadzenie katody!!! - sprawdzić czy drucik się odlutował od metalowego cokołu.
Zimne luty, stan potencjometru - często ścieżka oporowa jest wytarta do podłoża z tekstolitu.