A dlaczego zamilknie? Masz obecnie małe rozstrojenie filtrów więc różnica nie musi być duża - zależnie od tego jaką właściwie pojemność mają kondesatory w filtrach.Atlantis pisze:BTW czy po przelutowaniu kondensatorów na styrofleksy (na razie tylko w pierwszym filtrze, chwilowo nie mam ich więcej...) powinienem spodziewać się tego, że radio zamilknie - to znaczy filtr przestroi się do tego stopnia, że już niczego nie przepuści i będzie trzeba stroić go od nowa?
Podłączanie MP3 do starego radia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Podłączanie MP3 do starego radia
-
- 1250...1874 posty
W praktyce styrofleksy widziałem najczęściej w układach do paru MHz. Widziałem je także lutowane na bardzo długich wyprowadzeniach a nawet te wyprowadzenia zwinięte były jak by stanowiły pojedyncze zwoje. Ma to uzasadnienie w niektórych wypadkach, no ale jest to materiał na inny wątek.
NPO to kondensatory z zerowym wsp. temperaturowym. Dla próby podgrzałem go zapalniczką - pojemność zmalała o 0,2 pF (nom. 150pF). Cechuje je także mała tolerancja pojemności - ok. 10%. Te na foto są na 100V: Chyba ze skąpstwa (?) dla demonstracji wybrałem najmniejszy (najtańszy) i nie bardzo widać w nim mikę: A tu jeszcze trochę miki:
NPO to kondensatory z zerowym wsp. temperaturowym. Dla próby podgrzałem go zapalniczką - pojemność zmalała o 0,2 pF (nom. 150pF). Cechuje je także mała tolerancja pojemności - ok. 10%. Te na foto są na 100V: Chyba ze skąpstwa (?) dla demonstracji wybrałem najmniejszy (najtańszy) i nie bardzo widać w nim mikę: A tu jeszcze trochę miki:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie zawsze trafi się na ceramicznego NPO. Ponadto czasem potrzeba jakichś współczynników temperaturowych.gustaw353 pisze: NPO to kondensatory z zerowym wsp. temperaturowym. Dla próby podgrzałem go zapalniczką - pojemność zmalała o 0,2 pF (nom. 150pF). Cechuje je także mała tolerancja pojemności - ok. 10%.
Niestety ceramiczne na 500V jakie mogłem kupić z nowej produkcji nie były NPO - były N150.
Wystarczyło tylko sprawdzić notę producenta.gustaw353 pisze: Chyba ze skąpstwa (?) dla demonstracji wybrałem najmniejszy (najtańszy) i nie bardzo widać w nim mikę:
-
- 3125...6249 postów
Panowie, napisaliście już prawie pracę doktorską na temat budowy kondensatorów a efekt jaki? Mazur jak nie grał tak nie gra. W 90% odbiorników wystarczy dobrze ścisnąć istniejące, płaskie, mikowe i często bez strojenia jest widoczna poprawa. Oczywiście strojenie jak najbardziej wskazane.
Kol. Atlantis - do dzieła.
Owszem może wystarczy ściśnięcie. ale najlepiej to wymienić te badziewne kondesatory.TELEWIZOREK52 pisze:Panowie, napisaliście już prawie pracę doktorską na temat budowy kondensatorów a efekt jaki? Mazur jak nie grał tak nie gra. W 90% odbiorników wystarczy dobrze ścisnąć istniejące, płaskie, mikowe i często bez strojenia jest widoczna poprawa. Oczywiście strojenie jak najbardziej wskazane.
4 styrofleksy z demontażu i po kłopocie.
(warto zbierać resztki radii nawet tych tranzystorowych dla zdobycia elementów).
-
- 625...1249 postów
Czy to mozliwe, zeby po dwoch tygodniach lezenia na stole (nie mialem czasu zajmowac sie tym radiem) filtry p.cz. kompletnie sie rozstroily? Teraz nie odbieram juz PR1 ani niczego na dlugich, podobnie jak na srednich. Jest moze jedna albo dwie stacje na krotkich (przy 20 metrowej antenie) ale ich odbior jest slaby. A moze powodu nalezy szukac gdzie indziej?
Kondesatory mikowe w tym radiu są podłej jakości - wyprowadzenia tracą kontakt z okładzinami. Dotyczy to obwodów wejściowych i heterodyny, filtrów p.cz. i detektora ARW.Atlantis pisze:Czy to mozliwe, zeby po dwoch tygodniach lezenia na stole (nie mialem czasu zajmowac sie tym radiem) filtry p.cz. kompletnie sie rozstroily? Teraz nie odbieram juz PR1 ani niczego na dlugich, podobnie jak na srednich. Jest moze jedna albo dwie stacje na krotkich (przy 20 metrowej antenie) ale ich odbior jest slaby. A moze powodu nalezy szukac gdzie indziej?
Ponadto do sprawdzenia rezystory - czasem dostają przerwy.
Kontakt lampy w podstawkach.
Uwaga: UCH21/ECH21 ma na metalowym kluczu wyprowadzenie katody!!! - sprawdzić czy drucik się odlutował od metalowego cokołu.
Zimne luty, stan potencjometru - często ścieżka oporowa jest wytarta do podłoża z tekstolitu.