Szarotka - bateria
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: Szarotka - bateria
A co się robi z kondensatorami? Zużyte odlutowuje się bez ucinania przewodów i chowa do woreczka, albo regeneruje.
Co do rozwiercania- Widziałeś kogoś kto rozwierca kondensatory w przedwojennych radioodbiornikach?
Z antykami jest tak:
Lepiej nie naprawiać niż naprawiać tak aby nie dało się odtworzyć stanu wcześniejszego.
Pozdrawiam
Co do rozwiercania- Widziałeś kogoś kto rozwierca kondensatory w przedwojennych radioodbiornikach?
Z antykami jest tak:
Lepiej nie naprawiać niż naprawiać tak aby nie dało się odtworzyć stanu wcześniejszego.
Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 1250...1874 posty
Witam.Ta dyskusja ,nie nowa zresztą ,pojawiająca się przy róznych okazjach na forum przypomina mi /w bardzo dużym uproszczeniu/ proces "wypychania zwierzaków".Tam też pozytywistyczny argument ,modele dla celów edukacji, jest do obrony/tak jak tu ,po co ma "leżeć" bezużytecznie" /.Sądzę jednak,to tylko mój pogląd,że "rasowy" kolekcjoner ceni stan ORGINALNY i to właśnie KRĘCI Jego "historyczną" wyobrażnię.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
A akumulator plus przetwornica to w czym jest zła?KrzysztofS pisze:Witam
Dzięki za propozycję pomocy, jednak jak już pisałem bateria i tylko bateria![]()
Koszt 7 baterii o pojemności rzędu 100mAh (i to tych alkalicznych).KrzysztofS pisze: Ps. Radio po drobnych naprawach zagrało idealnie na siedmiu dziewiątkach ....
Jak dla mnie mało atrakcyjny sposób zasilania.
-
- 125...249 postów
Witam
Pisałem że bateryjki mam za free więc dla mnie jest to atrakcyjna opcja. Muszę tylko zrobić jakiś koszyczek aby to jakoś się ładnie trzymało
.
Znacie jakiś sposób na odratowanie skórzanego pokrowca do radyjka ?? Ten co ma jest już tak stary że rwie się jak papier. Próbowałem oliwki dla dzieci i faktycznie trochę pomogło, wyczytałem coś w necie na temat oleju rycynowego kupiłem i wypróbuję.
Pozdrawiam
Pisałem że bateryjki mam za free więc dla mnie jest to atrakcyjna opcja. Muszę tylko zrobić jakiś koszyczek aby to jakoś się ładnie trzymało

Znacie jakiś sposób na odratowanie skórzanego pokrowca do radyjka ?? Ten co ma jest już tak stary że rwie się jak papier. Próbowałem oliwki dla dzieci i faktycznie trochę pomogło, wyczytałem coś w necie na temat oleju rycynowego kupiłem i wypróbuję.
Pozdrawiam
Szukam skrzynki do radia FIGARO
-
- 3125...6249 postów
A dlaczego nie zastosować stosownej liczby 9V akumulatorków NiMH? Z akumulatorkami AAA/R03 też można by kombinować, choć trudniej byłoby zrobić pojemnik.STUDI pisze:Koszt 7 baterii o pojemności rzędu 100mAh (i to tych alkalicznych).
Jak dla mnie mało atrakcyjny sposób zasilania.
Ostatnio zmieniony wt, 20 września 2011, 23:39 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
8,4V - 130mAh, - 260mAh. Ale ich cena dobija. Cena masakryczna (mało sprowadzano)Krzysiek Kozłowski pisze:przecież są akumulatorki 9 woltowe
Akumulatory AA (Ro3) 600mAh zalegają w magazynach (noska cena).
-
- 125...249 postów
Nie no bez psychozy, masakry nie ma ...... Dwie dychy od sztuki to cena dwóch alkalicznych .....
Szukam skrzynki do radia FIGARO
Ostatnio kupowałem 9 V do miernika- koszt to 3,50 PLN
-
- 3125...6249 postów
Gdzie tam mało? W hipermarketach (np. Oszołomie w podwarszwskim Mysiadle) jest ich od pyty. Już o wiele trudniej kupić pełnowartościowe (tj o pojemności 8-10Ah) akumulatorki NiMH o rozmiarze D/R20. Wykosztować się na te 8 szt akumulatorków 8,4V można: posłużą bardzo długo.STUDI pisze:Cena masakryczna (mało sprowadzano)
Dobrze wiedzięć bo tu u mnie to jest na odwrót.Tomek Janiszewski pisze:Gdzie tam mało? W hipermarketach (np. Oszołomie w podwarszwskim Mysiadle) jest ich od pyty. Już o wiele trudniej kupić pełnowartościowe (tj o pojemności 8-10Ah) akumulatorki NiMH o rozmiarze D/R20. Wykosztować się na te 8 szt akumulatorków 8,4V można: posłużą bardzo długo.STUDI pisze:Cena masakryczna (mało sprowadzano)
Na akumulatory 8,4V po prostu jest znikomy popyt.
Widać to po ofercie TME, BTO.
-
- 1250...1874 posty
Witam.Tak przy okazji ,skoro mowa o Szarotce.W 10 numerze Radioamatora z1959r.znajduje się ciekawy opis praktycznej konstrukcji zwiększenia czułości "Szarotki".