Jasny, prześwitujący getter

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Jasny, prześwitujący getter

Post autor: Atlantis »

Testowałem dzisiaj wygrzebane z pudełek lampy do Mazura. Ponieważ nie mam miernika, jedyna możliwość testu to sprawdzenie ciągłości włókna żarzenia i włożenie lampy do radia. Jedna z nich dała widowiskowy pokaz świetlno-dźwiękowy, gdy wewnątrz zapłonął łuk... Natychmiast wyłączyłem radio. Lampa nie wyglądała podejrzanie - ciemny, błyszczący getter nie wskazywał na ubytek próżni.
Gdy wkładałem inną lampę byłem już lekko przestraszony, bo getter jakiś "dziwny" niby nie tak przejrzysty jak po rozbiciu bańki, ale wyraźnie jasny i prześwitujący, zajmuje mniejszą powierzchnię niż na innych lampach. A tymczasem okazało się, że ta EBL21 działa, i to działa całkiem nieźle. Żadnej fioletowej poświaty także nie widać.

Jaka jest wasza opinia? Lampa dobra czy nie? Jeśli sam opis to za mało, jutro postaram się wykonać zdjęcie.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Jasny, prześwitujący getter

Post autor: Michał_B »

Stan gettera w małym stopniu idzie ze sprawnością lampy.

Są lampy zajechane ale z idealnym getterem, i są także w pełni sprawne z prawie niewidocznym getterem.

Prześwitujący getter świadczy o tym, że w przeszłości próżnia się pogorszyła. Albo na skutek desorpcji gazów z elementów lampy, albo z małej nieszczelności.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
_idu

Post autor: _idu »

Michał_B pisze:Stan gettera w małym stopniu idzie ze sprawnością lampy.

Są lampy zajechane ale z idealnym getterem, i są także w pełni sprawne z prawie niewidocznym getterem.

Prześwitujący getter świadczy o tym, że w przeszłości próżnia się pogorszyła. Albo na skutek desorpcji gazów z elementów lampy, albo z małej nieszczelności.
Albo podczas produkcji słabo getter wygrzali i nie odparował on w odpowiedniej ilości.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Posiadam również kilka Takich EBL21 w których to getter wygląda jakby ubyło próżni a lampy działają poprawnie wręcz na mierniku wykazują poprawne parametry .
Widziałem również takie lampy które mają idealny getter a zero emisji i to wiele razy częściej niż odwrotnie.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
_idu

Post autor: _idu »

djivo pisze:Posiadam również kilka Takich EBL21 w których to getter wygląda jakby ubyło próżni a lampy działają poprawnie wręcz na mierniku wykazują poprawne parametry .
Widziałem również takie lampy które mają idealny getter a zero emisji i to wiele razy częściej niż odwrotnie.
Srebrzysty getter od wewnątrz czyli od strony szkła mało co mówi.
Ciemny tylko mówi że na początku odparowywania nakładał się małymi drobinami - ale za to wtedy najlepiej pochłaniał gazy.