Jak zacznę pracę z pudłem to oczywiście co nieco obfocę i zdam relację jak wychodzi.
Na dzisiaj piorytet to sprawdzenie elektroniki czy ładnie buczy. Ale zanim kupie AZ 21 przylutuję 2 kabelki. Jeden od głośnika bo niemrawy a drugi od gniazda az21 bo puścił od trafo.
Możliwe ze nagram dla zainteresowanych filmik z 1 uruchomienia. - Oby nie popaliło
no to coś mi sie tutaj nie podoba przylutowałem poprawnie 1 kabel od głośnika i jeden od trafo co idzie do az 21 i nawet bez lampy sie nie uruchamia.. martwe:/ mioże zły lut...
Zrobiłem zamiennik AZ 21 podłączając katodę pod pin 5 wg. wcześniejszych wskazówek.
Radio się uruchomiło po 5 sekundach zaczęło buczeć.
poruszałem potencjometrami i niby dało się usłyszeć jakby łapało fale, ale cały czas w głośniku słychać ciągłe BUUUU 50hz ?:)
Nie mam uziemienia w bananie ani anteny. może przelutować katodę w lampie do innych pinów według sugestii i sprawdzić,
A oto 3 fotki jak sobie poradziłem z tym zamiennikiem az21.
Musisz wymienić (zaformować) elektrolity w zasilaczu, oraz wymienić kondensator sprzęgający wzmacniacz wstępny z lampą głośnikową, tj. między anodą triody drugiej ECH21 a siatką pierwszą EBL21. Wyschnięte elektrolity nie będą filtrować napięcia, stąd buczenie, może być także za duży pobór prądu przez EBL21 jeśli wspomniany kondensator sprzęgający ma upływność.
Zauważyłem wyciek ze zjaranego kompletnie kondensatora "REMIX" taki papierowy zalakowany smołą. W środku wykonany jest z folii sreberkowych zwiniętych w rulon. Wyciekła z niego zagotowana parafina albo jakiś elektrolit.
Kondensator ten jednym końcem ma lut w potencjometr od WŁĄCZ-GŁOŚNOŚĆ a drugi koniec leci do lampy EBL21.
Lampa EBL przed demontażem tego kondensatora świeciła się najjaśniej i była najcieplejsza.
(oczywiście radio chodziło i buczało na wszystkich lampach ECH21,ECH21,EBL21,AZ21)
Teraz problem polega na tym aby rozszyfrować właściwości tego ustrojstwa. Może ktoś z was poleci mi jakiś konkretny zamiennik.
Niżej kilka fotek jak to u mnie wygląda i jak leci połączenie z EBL21 oraz potencjometrem głośności.
... Wedle ścisłości oczywiście kondensator ten został zjarany kiedyś tam jak radio było uzywane przez osoby "porzucające"
i nie robił teraz zwarć odkąd mam radio i w nim grzebie . Przy mocnym świetle dopiero załapałem że był wyciek.
Jeśli wiesz napewno że uszkodzony, to wiercisz wiertarką przez kondensator osiowo wiertłem fi 6 lub 8 ( w zależności od wielkości współczesnego kondensatora zamiennika)
To co na zdjęciu to bebeszki. Mam org rurkę z tektury od niego. W sreberku raczej nie da się wiercić
Mam problem bo nie mogę rozszyfrowac pojemności i woltarzu na oko :/ - bez tego ciężko cos dopasować na oko.
ns-PoltergeisT pisze:Zauważyłem wyciek ze zjaranego kompletnie kondensatora "REMIX" taki papierowy zalakowany smołą. W środku wykonany jest z folii sreberkowych zwiniętych w rulon. Wyciekła z niego zagotowana parafina albo jakiś elektrolit.
Kondensator ten jednym końcem ma lut w potencjometr od WŁĄCZ-GŁOŚNOŚĆ a drugi koniec leci do lampy EBL21.
Lampa EBL przed demontażem tego kondensatora świeciła się najjaśniej i była najcieplejsza.
(oczywiście radio chodziło i buczało na wszystkich lampach ECH21,ECH21,EBL21,AZ21)
Teraz problem polega na tym aby rozszyfrować właściwości tego ustrojstwa. Może ktoś z was poleci mi jakiś konkretny zamiennik
Do której nóżki EBL21 dołączony jest ten kondensator ????
Trzymajac lampę w ręce kluczem do góry jest to 3ci pin licząc zgodnie wg zegara - w lampie leci taki samotny pionowy drucik na okrętkę i wchodzi do środka od góry.
ns-PoltergeisT pisze:Trzymajac lampę w ręce kluczem do góry jest to 3ci pin licząc zgodnie wg zegara - w lampie leci taki samotny pionowy drucik na okrętkę i wchodzi do środka od góry.
Wszystko wskazuje na kondensator 10nF/ 300V ( ten na czerwono )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.