6S33S bez getteru

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Kauczuk »

Witam!
jdubowski pisze: W G-807 getter był w postaci pastylki przymocowanej od zewnątrz do blachy anody.
Masz może fotki tych 807? Jeśli tak to zamieść proszę na forum albo podeślij na maila, dzięki! Mam parę sztuk G-807 (z lat '50, '70, '80) ale takiego gettera nie uświadczyłem na żadnej.

Getter naniesiony obustronnie na blaszany 'talerzyk' widziałem za to na 6П31C (prod. I.74)

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

6S41S bez getteru

Post autor: gsmok »

Witam
Dorzucam swoje trzy grosze dotyczące lamp bez getteru. Posiadam w swoich zbiorach lampy 6S41S całkowicie pozbawione srebrzystego nalotu. Posiadają one za to sporych rozmiarów talerzyki 'pochłaniające' gazy resztkowe. Co ciekawe lampy bez getteru pochodzą z produkcji z lat 90-tych!!!, podczas gdy starsze wszystkie mają getter. Na kolejnych fotkach starałem się uchwycić różnice i podobieństwa wersji z getterem i bez getteru.

Widok z boku:
Obrazek
Widok z góry:
Obrazek
Widok pod kątem z dołu:
Obrazek
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Zamieszczam fotki 6C33C w dwóch wersjach :P .
Zosia
5...9 postów
5...9 postów

geter

Post autor: Zosia »

To co wam wydaje wam się osobliwością w lampach nadawczych większej mocy jest regułą, dosyć powszechne są cyrkonowe pochłaniacze gazów.
Zosia
Awatar użytkownika
Leon
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Leon »

Moża Was to zainteresuje:

Z telewizorka made by Warszawskie Zakłady Telewizyjne w 1973 roku znalazłem prostowanik EY86 firmy RFT (numer 333208, cokolwiek on znaczy). Nie ma żadnego srebnego na górze, ale z boku :shock: Do mechanizmu lampy jest przyczepiona kwadratowa płytka z wgłębieniem.

Chwilowo nie mam zdjęcie tego wynalazku.
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Ten przypadek akurat jest dość często spotykany, mam 7 lamp EY86, 3 z nich mają getter z boku - nie wiem, czemu. Mam za to lampkę 4Ц14C mającą gettery: od góry - 2 talerzyki, na lewo - 1 talerzyk i na prawo - jeszcze jeden talerzyk. Czyżby w lampie prostowniczej na 70 V i kilkanaście mA chcieli osiągnąć 10 do -9 Tr ;) ??? Po co tak marnować gettery? Inna rzecz, że jako lampa opóźniająca załączenie anodowego 4C14S spisuje się doskonale. Tylko te 1.5 A na żarzenie...
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Sześć pe, czterdzieści pięć es :P
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ja zaś mam EL36 z dwoma pieścieniami pochłaniaczy...

Post autor: ZoltAn »

MichałKob pisze: Mam za to lampkę 4Ц14C mającą gettery: od góry - 2 talerzyki, na lewo - 1 talerzyk i na prawo - jeszcze jeden talerzyk. Czyżby w lampie prostowniczej na 70 V i kilkanaście mA chcieli osiągnąć 10 do -9 Tr ;) ???
...podczas gdy zwykle stosuje się jeden.

Lampa jest łudząco podobna do EL36 RFT, ale sa pewne zauważalne różnice konstrukcyjne stawiające pod znakiem zapytania jej "enerdowską" proweniencję: napis EL36 i nic więcej, w cokole osiem nóżek (a nie siedem + "dziurka" jak w "dedeerkach"), inny kształt cycka i inny promień bańki.

Czyżby jedna z najpierwszych EL36 z cyckiem i stopką wciąż "starej daty" jak w nieprodukowanej EL36 z anodą wyprowadzoną na nóżce???

ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
METALOWIEC
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: METALOWIEC »

...czego to ruscy nie wymyślą... :shock: