6S33S bez getteru

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTLamp

6S33S bez getteru

Post autor: OTLamp »

Witam

Ostatnio widziałem lampy 6S33S, które wygladały tak jakby nie miały getteru.Podobnie wyglada rosyjska dioda 6D22S. Może mi ktoś wyjaśnić czy to jakiś bajer, czy celowe działanie, a może coś innego?

Pozdrawiam
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

no faktycznie były takie lampy w starych rubinach 6d22s i były przezroczyste jak flaszka a jednak działały
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Ja również posiadam w swoich zbiorach lampy tego samego typu, z których jedne posiadają metaliczny getter na wewnętrznej powierzchni balona, a inne nie. Jako przykład przytoczę popularną triodę 6C19П, w których getter występuje tylko w starszych egzemplarzach tej lampy (produkowanych do roku 1966). Ciekaw jestem czy brak tego typu getteru wpływa znacząco na trwałość lampy.

Pozdrawiam,
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Romekd pisze: Ja również posiadam w swoich zbiorach lampy tego samego typu, z których jedne posiadają metaliczny getter na wewnętrznej powierzchni balona, a inne nie. Jako przykład przytoczę popularną triodę 6C19П, w których getter występuje tylko w starszych egzemplarzach tej lampy (produkowanych do roku 1966).
Może to też zależeć od producenta. Mam 6C19П z lat 1969-1972, w których co prawda nie ma getteru, ale za to cokół wygląda jak zrobiony z czarnego szkła:
Obrazek
Może zastosowano tam jakiś inny patent zamiast getteru? W każdym razie wygląda to zupełnie inaczej.
Romekd pisze: Ciekaw jestem czy brak tego typu getteru wpływa znacząco na trwałość lampy.
No właśnie... Szczególnie jeżeli się jej coś przydarzy, na przykład chwilowe przegrzanie.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Wiatam.
Jasiu pisze:Mam 6C19П z lat 1969-1972, w których co prawda nie ma getteru, ale za to cokół wygląda jak zrobiony z czarnego szkła (..)
Też ciekawa „innowacja” :). Jeszcze ciekawsze jest to, że w posiadanych przeze mnie lampach getter występuje jedynie w wersji „cywilnej” tej lampy, a logika podpowiadałaby że powinno być na odwrót..
Pozdrawiam,
Romek
OTLamp

6S33S bez getteru

Witam

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie,ale powyższy przypadek występuje tylko w lampach mocy. Nie widziałem rosyjskich lamp "napięciowych" bez getteru. A bez getteru występują też triody 6S41S. Może getter tam gdzieś jest, ale umieszczony w jakimś pojemniku. Cholera nie przypatrzyłem się dokładnie. A może jakiś inny patent?
Ach te rosyjskie technologie :P

Pozdrawiam
OTLamp

Jasiu pisze: Mam 6C19П z lat 1969-1972, w których co prawda nie ma getteru, ale za to cokół wygląda jak zrobiony z czarnego szkła
Mam lampy 6П1П z takim wykonaniem cokołu.Ale getter jest.

Pozdrawiam
OTLamp

6S33S bez getteru

Witam

Okazuje sie że istnieje więcej typów lamp bez getteru.Wszystkie są rosyjskiej produkcji.Istnieją np. 6SN7 bez getteru produkcji Sovtek:
http://www.wilcoxusa.net/saber/parts.htm
oraz takie np wynalazki:
http://www.icl.co.jp/audio/english/Sv811-3/SV811-3.htm

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Witam.
Lampy nie posiadające typowego getteru napylonego na szkło bańki przeważnie posiadają jakiś inny pochłaniacz gazów resztkowych. W przeciwnym wypadku ich trwałość (wspomniał już o tym Jasiu) ograniczałaby się prawdopodobnie do momentu pierwszego większego przeciążenia, podczas którego z przegrzanych elementów lampy w wyniku desorpcji uwolniłyby się lotne substancje niszczące katodę. Przyjrzałem się dokładniej pochłaniaczom gazów w obu typach lamp 6C19П i zauważyłem że są one zupełnie różne. W lampie ze srebrzystym getterem na wewnętrznej powierzchni szkła lampy, pochłaniacz ma postać niewielkiej miseczki, w której znajduje się ciemna substancja, a w lampie bez srebrzystego getteru na bańce, pochłaniacz ten wykonany jest w postaci okrągłej płytki pokrytej obustronnie srebrzystą substancją o dużej porowatości. Być może to co pokrywa płytkę pochłaniacza gazów w lampie „bez gettera” jest w rzeczywistości tym samym materiałem z którego wykonany jest getter w drugiej lampie? Kto wie czy lampa którą określamy jako "bez gettera" nie posiada w rzeczywistości gettera o jeszcze większej skuteczności wiązania gazów (duża powierzchnia i duża porowatość) tylko umieszczonego na metalowej płytce zamiast na powierzchni bańki?

:arrow: Jasiu Twój wzmacniacz jest uroczy. Czytając dawno temu jego opis natknąłem się na podaną przez Ciebie informację, że lampy 6C19П nie posiadają na bańce getteru i występują jedynie w wersji "wojskowej". Przez kilka lat też tak myślałem, aż trafiłem na wersję "cywilną"(z getterem) :shock: .
Pozdrawiam,
Romek
Awatar użytkownika
Jimi Hendrix
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Jimi Hendrix »

Moja AZ12 nie ma gettera
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marcus »

Getter w postaci napylonej na bańkę stanowi pewną izolacje termiczną, głównie utrudnia wymianę ciepła przez odbijanie promieniowania cieplnego anody.
Jest to prawdopodobny powód nie stosowania gettru na bańce w niektórych lampach.
W takim przypadku stosuje się substancję pochłaniającą w innej postaci, np. wprasowanej w metalowe "miseczki".
pozdrawiam
Marcus
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Witam.
Czyli jednak getter w tych lampach jest stosowany. Ma tylko nieco inną postać.
Pozdrawiam,
Romek
OTLamp

Witam
Romekd pisze: Jeszcze ciekawsze jest to, że w posiadanych przeze mnie lampach getter występuje jedynie w wersji „cywilnej” tej lampy, a logika podpowiadałaby że powinno być na odwrót..

Te 6C33C bez getteru na szkle są w wersji cywilnej.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Witam.
OTLamp pisze:Te 6C33C bez getteru na szkle są w wersji cywilnej.
Czyli jest dokładnie odwrotnie niż w przypadku 6C19П. Świadczy to, że u naszych wschodnich sąsiadów ciężko w tym względzie o jakąś prawidłowość.
Pozdrawiam,
Romek
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

Romekd pisze:Lampy nie posiadające typowego getteru napylonego na szkło bańki przeważnie posiadają jakiś inny pochłaniacz gazów resztkowych.
W G-807 getter był w postaci pastylki przymocowanej od zewnątrz do blachy anody. Tego rodzaju gettery pracują optymalnie po osiągnięciu odpowiedniej temperatury, toteż pierwsze rosyjskie EL34 z takim samym getterem się nie sprawdziły - anoda nie osiągała temperatury w której getter był wystarczająco aktywny i lampa zagazowywała się.

Być może w 6C19? i 6C33C mamy też do czynienia z tego rodzaju getterem, tyle że nie pastylkowym a sporządzonym w postaci zawiesiny, i naniesionym od zewnątrz na powierzchnię anod...

BTW takie zawiesinowe "ciepłolubne" gettery stosuje się w produkcji żarówek - getter jest nanoszony na końcówki doprowadników.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============