Elektrit Kordial U

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Tom333i
50...74 posty
50...74 posty

Elektrit Kordial U

Post autor: Tom333i »

Dotarł do mnie dzisiaj mój kordial U , wszystko poza jednym zimnym lutem i domontowanym prowizorycznie włącznikiem wygląda dobrze . Mam tylko jeden problem bo nie mogę nigdzie nic na temat wersji U znaleźć . chodzi mi o lampy , po napisach wiem ze są EF6 i EF9 , jest lampa OSTRAM nie wiem jaka i pozostałe dwie philipsa których nie potrafię rozpoznać .

niewiadome lampy :

Obrazek

ObrazekObrazekObrazek

Potrzebuje również dokładnych zdjęć 3 ozdobnych listewek przed głośnikiem , najlepiej z wymiarami i gdy są wyjęte z radia .
Obrazek

Poza tym jakieś namiary na Pana który w woj. łódzkim chyba regeneruje głośniki .

Pozdrawiam
OTLamp

Re: Elektrit Kordial U

Post autor: OTLamp »

Pozostałe dwie to CL4 (ta z cyckiem u góry) i CY1. Lampa Osram to Eisen Urdox EUVI, nie wiem czy siedziała tam oryginalnie, ale parametry ma prawidłowe, wiec powinna pasować.
Tom333i
50...74 posty
50...74 posty

OTLamp dzięki wielkie !
A wiesz może jaka lampa mogla by tu być oryginalnie zamiast tej Osram Eisen Urdox EUVI ?
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Niestety tego nie wiem, generalnie stosowano baretery Philipsa C1 lub C2 (w zależności od napięcia sieci zasilającej). Na stronie http://www.radioretro.pl inne modele Elektritów U z tego sezonu (Allegro, Fidelio) mają w spisie podane EUVI, możliwe więc, że akurat w tym sezonie stosowano ten typ.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

W sprawie głośników zadzwoń szybko 781 404 111.
Tomasz
Tom333i
50...74 posty
50...74 posty

dzięki za porady :) przekazałem info ojcu bo teraz on jest właścicielem Kordiala :)
będę aktualizował postępy prac .
pozdr