Radio calypso- renowacja
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Radio calypso- renowacja
Panowie zakupiłem radio calypso numeru nie wiadomo bo tylnia deska jest dorabiana. Jedyne co moge powiedzieć to jest na OIRT i ma napis poziomo , a nie jak widziałem na ukos calypso. Podczas transportu pękła szybka ;( co doradzacie skleić ? kupić nową ? . Jest urwany jakiś czerwony kabelek który wychodzi spod przełączników oraz ucięta końcówka anteny od UKF. Radio po włączeniu na AM syczy na swój sposób , ( bez anteny oczywiscie ) oraz na UKF nic nie słychać tylko szum . Oto zdjęcia proszę o propozycje co do tego radia.
http://imageshack.us/g/651/20110713104242.jpg/
Odrazu sprawdziłem lampy wszystkie miały obniżoną emisję o 50% . Sprawdzałem na mierniku p508 . Powoli czyszczę bebechy i to zaczyna sensownie wyglądać .
http://imageshack.us/g/651/20110713104242.jpg/
Odrazu sprawdziłem lampy wszystkie miały obniżoną emisję o 50% . Sprawdzałem na mierniku p508 . Powoli czyszczę bebechy i to zaczyna sensownie wyglądać .
-
- 1250...1874 posty
Re: Radio calypso- renowacja
Kabelek urwany od przełącznika zakresów łatwo przylutować, przełącznik jest rozrysowany i opisany na schemacie, wystarczy zobaczyć gdzie 'idzie' drugi koniec przewodu.
Nie wiem jak w Twoim regionie, u mnie na podobnej głowicy teoretycznie powinien być możliwy odbiór lustrzany (duża ilość stacji nisko na UKFie), ale w praktyce bez dobrej anteny jest tylko szum + okazjonalne zakłócenia w paru miejscach skali.
Nie wiem jak w Twoim regionie, u mnie na podobnej głowicy teoretycznie powinien być możliwy odbiór lustrzany (duża ilość stacji nisko na UKFie), ale w praktyce bez dobrej anteny jest tylko szum + okazjonalne zakłócenia w paru miejscach skali.
-
- 500...624 posty
Z tej skali już nic nie będzie wygląda to tragicznie,wydaje mi się że klejenie tego do kupy nie ma sensu, ma ktoś inny pomysł co do tej skali ,bo w tym przypadku najlepiej było by szukać nowej o ile ktoś taką skale jeszcze ma.Pozdrawiam.
-
- 500...624 posty
Uwaga panowie udało mi się odebrać stację, odbiera RMF FM i Radio 2 ale nie wiem czemu w drugim końcu skali nic nie słychać i ogólnie jest jakoś cicho
na mój gust powinno dawać troche, a tu nie. Napięcie na wyjściu mostka selenowego jest 200V powinno być 224V czyli co wymienić na krzemowy ??
Na głowicy jest naklejka z napisem ELWRO

-
- 1250...1874 posty
Jak zamienisz mostek na krzemowy, możesz sobie stworzyć problemy w drugą stronę - napięcie będzie dużo za wysokie.
Zmierz ujemne napięcie na obudowie pierwszego elektrolitu, względem masy - z tego da się wyliczyć pobór prądu przez odbiornik, może coś przeciąża prostownik i stąd zaniżone napięcie.
Zmierz też napięcie jakie daje transformator.
Jeśli oba pomiary wyjdą w normie, mostek można po prostu zregenerować. Mój w Ramonie był w tragicznym stanie (ślady przebicia, zwarty), a i tak udało mi się go przywrócić do niezłego stanu, spokojnie wytrzymuje pełny prąd odbiornika, a spadek napięcia jest tylko ciut większy niż na całkowicie dobrym co akurat rekompensuje wzrost napięcia w sieci.
Zmierz ujemne napięcie na obudowie pierwszego elektrolitu, względem masy - z tego da się wyliczyć pobór prądu przez odbiornik, może coś przeciąża prostownik i stąd zaniżone napięcie.
Zmierz też napięcie jakie daje transformator.
Jeśli oba pomiary wyjdą w normie, mostek można po prostu zregenerować. Mój w Ramonie był w tragicznym stanie (ślady przebicia, zwarty), a i tak udało mi się go przywrócić do niezłego stanu, spokojnie wytrzymuje pełny prąd odbiornika, a spadek napięcia jest tylko ciut większy niż na całkowicie dobrym co akurat rekompensuje wzrost napięcia w sieci.
-
- 500...624 posty
Wyjąłem całe radio i narazie chce oczyścić samą bude . Co jest dobrego do czyszczenia tego materiału ?? . Ogólnie je poczyszcze i cholerka zauwarzyłem, że jak pukam to są trzaski bo podłączyłem generator to góra sinusa jest strasznie ostra , a dół spłaszczony co może mu dolegać ?? napięcia na EL 84 się zgadzają.
-
- 625...1249 postów
Najpierw piszesz, że napięcie anodowe jest ponad 20V za niskie, a później, że napięcia na elektrodach EL84 są w normie...
Sprawdź/wymień kondensator sprzęgający siatkę 1 EL84 z anodą EF80. Niemal zawsze upływność tego kondensatora jest powodem przeciążenia zasilacza, lampy końcowej i zniekształceń dźwięku...
Sprawdź/wymień kondensator sprzęgający siatkę 1 EL84 z anodą EF80. Niemal zawsze upływność tego kondensatora jest powodem przeciążenia zasilacza, lampy końcowej i zniekształceń dźwięku...
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
-
- 500...624 posty
Nie nie nie już jest ok gdyż zmieniłęm z mostka selenowego na krzemowy . I jest tak , mierzyłem narazie napięcia takie jak:
Napięcia na El84 te 204V jest 210V, a to drugie 190V jest 190V
Napięcia na EF 80 tam gdzie powinno być 20V jest 44V , a tam gdzie powinno być 33V jest 24V.
I mimo moich usilnych prób nie widze na schemacie nigdzie punktu 6 z sekcji C .
Napięcia na El84 te 204V jest 210V, a to drugie 190V jest 190V
Napięcia na EF 80 tam gdzie powinno być 20V jest 44V , a tam gdzie powinno być 33V jest 24V.
I mimo moich usilnych prób nie widze na schemacie nigdzie punktu 6 z sekcji C .
-
- 2500...3124 posty
Radio ma tzw. niski UKF - to co odbierasz to fale lustrzanebiohack pisze:Uwaga panowie udało mi się odebrać stację, odbiera RMF FM i Radio 2 ale nie wiem czemu w drugim końcu skali nic nie słychać i ogólnie jest jakoś cichona mój gust powinno dawać troche, a tu nie. Napięcie na wyjściu mostka selenowego jest 200V powinno być 224V czyli co wymienić na krzemowy ??

Masz trzy możliwości:
1. wymienić głowicę na głowicę z wysokim UKF-em ( były we wdzećniejszych modelach Calypso, Bolero
2. przestroić głowicę
3 . kupić konwerter ( ja tak zrobiłem w radioodbiorniku EROICA)
Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 500...624 posty
Słuchaj uważnie podłączyłem konwerter i słyszę jak narazie w piwnicy tylko RMF FM i program 2 . Jak podłączyłem antenę aktywną cos jeszcze tam słyszalem tylko, że gdy pukam w radio trzeszczy i to głośno tak jak powinno , bo teraz to gra dosłownie cicho.
-
- 1250...1874 posty
Wystarczy do przełącznika zaświecić latarką, C6 jest połączone do D7.
Zajrzyj do mojego tematu o Ramonie, wklejałem tam inny schemat (z Radioelektronika). Na tym drugim schemacie zaznaczone są wykorzystane i niewykorzystane sekcje przełącznika, co przydaje się przy naprawie połączeń. Część z niewykorzystanych robi za łączówki.
Jeśli na anodzie EF80 masz ponad 40V to coś jest nie tak i może to być przyczyna cichego grania, aczkolwiek dziwnie zabierasz się do tej naprawy.
P.S. Mógłbyś wolnym czasem opisać co gdzie idzie z anteny ferrytowej ? Widzę na foto, że coś tam masz urwane ale to i tak dobry stan w porównaniu z moją sytuacją (robię antenę od zera).
Zajrzyj do mojego tematu o Ramonie, wklejałem tam inny schemat (z Radioelektronika). Na tym drugim schemacie zaznaczone są wykorzystane i niewykorzystane sekcje przełącznika, co przydaje się przy naprawie połączeń. Część z niewykorzystanych robi za łączówki.
Jeśli na anodzie EF80 masz ponad 40V to coś jest nie tak i może to być przyczyna cichego grania, aczkolwiek dziwnie zabierasz się do tej naprawy.
P.S. Mógłbyś wolnym czasem opisać co gdzie idzie z anteny ferrytowej ? Widzę na foto, że coś tam masz urwane ale to i tak dobry stan w porównaniu z moją sytuacją (robię antenę od zera).
-
- 500...624 posty
To do cholery jasnej czemu kabelek jest taki potężny ??? no długi taki że moge nim radio opasać
nie no żart.I słuchajcie jest nawet fajnie po wymianie tego kondka co kolega podpowiadał jak ręką odiął lepiej. Nadal mi coś nie pasuje, ale to jeszcze sie zrobi. I co kolejne magiczne oczko hmm nie zbyt ma chęć się wychylać.
http://imageshack.us/photo/my-images/40 ... 51432.jpg/
Tutaj fotka tego kabelka i skąd wychodzi. Jak dla mnie jest to sekcja C6 to czemu miałby iść do D7 ?
Panowie czytalem o glowicach elwro i mam problem poniewaz zakres jest od 88 do prawie 100 co zrobic zeby to rozciagnac?.

http://imageshack.us/photo/my-images/40 ... 51432.jpg/
Tutaj fotka tego kabelka i skąd wychodzi. Jak dla mnie jest to sekcja C6 to czemu miałby iść do D7 ?
Panowie czytalem o glowicach elwro i mam problem poniewaz zakres jest od 88 do prawie 100 co zrobic zeby to rozciagnac?.
Ostatnio zmieniony śr, 13 lipca 2011, 23:38 przez biohack, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 1250...1874 posty
Ten kabelek to nie jest sekcja C6, tylko D7. Jak zaświecisz latarką w przełącznik to tam powinien być drucik idący po skosie z D7 do C6, po prostu sekcja C4-5-6 jest do niczego nie używana więc występuje w charakterze łączówki, zapewne dlatego, że wokół sekcji D jest więcej przewodów.
Aczkolwiek piszesz o tym cienkim czerwonym kabelku, czy tym grubasie w koszulce ? Jeśli o tym grubasie, to na pewno nie jest to sekcja C....
Aczkolwiek piszesz o tym cienkim czerwonym kabelku, czy tym grubasie w koszulce ? Jeśli o tym grubasie, to na pewno nie jest to sekcja C....
-
- 500...624 posty
Mowimy o tym kabelku na srodku ekranu pod niebieskim kondensatorze.On jest strasznie dlugi.
-
- 1250...1874 posty
To jest ten przewód oznaczony czerwonym na schemacie. Może to jakaś forma anteny ? W mojej Ramonie ktoś ten przewód podlutował pod zasilanie (czasami tak nie rób!) - teraz już wiem, dlaczego nie mam cewki oznaczonej "G" na schemacie, pewnie odparowała.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.