Wojtek pisze:jasiu pisze:* Tak powstał Linux, Wikipedia, Camerapedia i wiele innych ciekawych rzeczy...

to trochę zbyt daleko idące porównanie, a jednocześnie coś co mnie właśnie niepokoi, a mianowicie ze powstaje twór zupełnie niezależny od forum, a tego jakoś właśnie nie chciałbym robić.
* Porównania idące daleko, ale przecież właśnie tak powstały.
* Formuła forum to dyskusja.
* Wiki to miejsce na informację stałą.
* Formuła "dyskusji" na wiki zupełnie nie nadaje się do "wymiany poglądów". Z definicji dotyczy konkretnej strony albo pisanie "Ty - ja", gdzie postronni muszą włożyć dużo wysiłku w złapanie ciągu logicznego. To jest do technikaliów.
Wojtek pisze:
jasiu pisze:* Zaś nie do końca wyobrażam sobie sytuacji, w którym jedna osoba tworzy artykuł oparty na treści forum, a inne, które w dyskusji na forum udział brały, nie mają nic do powiedzenia.
Nie o to chodzi, dalej mają do powiedzenia ale właśnie na forum, ewentualnie zgłaszając chęć redagowania FAQ a i wtedy jeśli kilku ludzi chce pisać w tym samym temacie, to trzeba dogadać się co do formy współpracy, a nie ot tak po prostu zmieniać, edytować coś co kto inny napisał bez porozumienia z nim, bo to zrobi bajzel.
Kto zabrania się dogadywać? Zresztą przekonałem się, że forma "kolejnych przybliżeń" tekstu jest bardzo efektywna. Takie wspólne pisanie jest dużo, dużo szybsze niż wcześniejsze ustalenia. O czym przekonałem się właśnie na Wikipedii, której zresztą też nie jestem fanem (na przykład pisząc artykuły wspólnie z OTLampem).
Wojtek pisze:
Zgłosiłem chęć redagowania części dotyczącej bezpieczeństwa bo miałem na to pewien pomysł, ale co z tego jak w każdej chwili kto inny moze to dowolnie zmienić gdy ja niekoniecznie z tym się muszę zgodzić?
Są wtedy trzy możliwości:
* albo ustalicie wspólny punkt widzenia, a jeżeli nie...
* vox populi (czyli w naszym przypadku forum) uzna, że Twoja wersja jest lepsza
* vox populi uzna, że ktosia wersja jest lepsza
Każda z tych trzech możliwości da optimum. Wymaga to jednak posiadania dobrej woli przez obie strony.
* ...jeżeli takiej nie ma, ktoś ma kompleksy, rozdęte ego, to zabiera zabawki i idzie do domu; trudno.
Wojtek pisze:
Dyskusja ma być na forum, a nie w obrębie FAQ.
Dyskusja problemów merytorycznych, a nie położenia spisu treści w artykule. Dyskusja o konkretnych artykułach powinna pojawić się tu, jeżeli ktoś konsekwentnie wprowadza edycje, po których robią się one po prostu gorsze. Trochę wątpię, by to miało nastąpić.
Wojtek pisze:
Proszę wycofać mi uprawnienia do edycji FAQ. Wolę jednak forum
OK.
Jasiu