Switschowe Problemy

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Switschowe Problemy

Post autor: Recon »

Witam,

Otóż opracowałem własny mikrokontrolerowy sposób switchowania: Generalnie zasada jest prosta, zwieramy daną nóżkę mikrokotrolera do masy 'pokazując' jej stan zerowy, co skutkuje wysłaniem sygnału wysokiego na inne nóżki, które z kolei wędrują sobie do drivera przekaźnikowego (upakowane tranzystorki z otoczeniem - klucze) no i tam układ decyduje czy napięcie 12V ma być zwarte do masy czy nie, napięcie o którym mowa zasila przekaźniki.

Tak to wygląda, zmontowałem i działa wyśmienicie i niezawodnie. To dlaczego piszę? Ano dlatego, że zastanawiam się co będzie gdy(tak właśnie chwilowo jest) cały ten układ zostanie uziemiony poprzez gniazdko switcha, a dokładnie masa napięcia zasilającego Atmegę. Chodzi mi oczywiście o wpływ na szumy. Słyszałem ze switching system powinien być chyba odseparowany od masy wzmaka?
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: Switschowe Problemy

Post autor: jdubowski »

Recon pisze: Słyszałem ze switching system powinien być chyba odseparowany od masy wzmaka?
Są rózne teorie na ten temat, ale ja bym jednak umasił.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

Masy muszą być koniecznie połączone, ale do zasilania przekaźników nie może być wykorzystana ta sama szyna masy, która zasila wzmacniacz, bo będzie paskudnie stukać.
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tak jakoś właśnie planuje by jedynym połączeniem do masy było połączenie przez obudowę, jeśli to nie starczy to jeszcze do gwiazdy pójdzie. W moim poprzednim preampie, właśnie switching odseparowany od masy wzmacniacza straszliwie brudził i były brumy jak przy małej elektrowni, dopiero po zwarciu do masy cisza idealna. Dzięki za pomoc Panowie.
Pozdrawiam

Paweł K.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Umaszenie układu switchującego jest konieczne, ale złe umaszenie może dać tak samo paskudny efekt jak nieumaszenie albo gorszy. Ja kiedyś nie umaszałem tego obwodu bo umaszenie dawało gorszy efekt. Okazało się, że źle umaszałem...
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Dlatego przypadkowo przy budowie x88r zrobiłem sobie wielką przysługę. Nieumaszając układu mogłem spokojnie poeksperymentować przy włączonym wzmacniaczu, gdzie 'przytknąć' kabel masy układu by była jak najlepsza cisza, okazywało się, że właśnie do obudowy w oddalonych miejscach.
Pozdrawiam

Paweł K.