Sterowanie z wtórnika 4xEL34 z biasem katodowym
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Sterowanie z wtórnika 4xEL34 z biasem katodowym
Witam,
Poszukuję schematu końcówki jak z tematu: inwerter na jednej połówce ECC82, driver i wtórnik katodowy na 2 x 6N8S.
Ogólna topologia miałaby być jak w przypadku poniższego schematu. Czy ktoś z forumowiczów mógłby zaproponować jakieś sprawdzone rozwiązania?
http://www.webphix.com/schematic%20heav ... p6550a.pdf
Poszukuję schematu końcówki jak z tematu: inwerter na jednej połówce ECC82, driver i wtórnik katodowy na 2 x 6N8S.
Ogólna topologia miałaby być jak w przypadku poniższego schematu. Czy ktoś z forumowiczów mógłby zaproponować jakieś sprawdzone rozwiązania?
http://www.webphix.com/schematic%20heav ... p6550a.pdf
-
- 20...24 posty
-
- 125...249 postów
Re: Sterowanie z wtórnika 4xEL34 z biasem katodowym
Dzięki za odpowiedź, ale nie o to mi chodzi. Lampy mocy będą z biasem katodowym, nie mam dodatkowego uzwojenia na trafie dla sztywnego minusa. Co do rozwiązania to chodzi mi o sensowne zagospodarowanie 2 sztuk 6n8s do sterowania kwartetem EL34. Gdzieś na forum widziałem również wypowiedź o symetrycznym wykorzystaniu SRPP do sterowania lamp mocy we wzmacniaczu do gitary basowej. Może ktoś z forumowiczów kojarzy ten wątek?
Załączam również dwa inne rozwiązania, które wchodziłyby w grę, ale z uwzględnieniem, że lampy mocy mają bias katodowy.
Załączam również dwa inne rozwiązania, które wchodziłyby w grę, ale z uwzględnieniem, że lampy mocy mają bias katodowy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
A możesz wyjaśnić dlaczego chcesz do sterowania używać wtórników?
Bo ja nie widzę najmniejszego sensu...
Przy sterowaniu przez kondensator jest to sztuka dla sztuki. Dopiero przy pracy z prądem siatki (jak w linku z pierwszego posta) pojawia się konieczność mocniejszego sterowania. Ale wtedy raczej nie polaryzacja automatyczna, tylko klasa B i nie EL34, bo one dostarczają wystarczająco dużej mocy bez prądu siatki (bo do tego są zaprojektowane).
Ewentualnie EL34 jako trioda, ale znów - nie przez kondensator. Tylko skoro prąd siatki, to duża moc, a skoro tak, to dlaczego nie pentoda?
Bo ja nie widzę najmniejszego sensu...
Przy sterowaniu przez kondensator jest to sztuka dla sztuki. Dopiero przy pracy z prądem siatki (jak w linku z pierwszego posta) pojawia się konieczność mocniejszego sterowania. Ale wtedy raczej nie polaryzacja automatyczna, tylko klasa B i nie EL34, bo one dostarczają wystarczająco dużej mocy bez prądu siatki (bo do tego są zaprojektowane).
Ewentualnie EL34 jako trioda, ale znów - nie przez kondensator. Tylko skoro prąd siatki, to duża moc, a skoro tak, to dlaczego nie pentoda?
-
- 125...249 postów
Dzięki za odpowiedź i sprowadzenie na ziemię, faktycznie przerost formy nad treścią.
-
- moderator
Szit, wyszło na to, że zepsułem fajny pomysł 
Może jednak zastosujesz 6L6 z prądem siatki, jak na schemacie z drugiego posta? Będzie uzasadnienie dla wtórników
To by było coś. Bo z EL34 to rzeczywiście nijak...

Może jednak zastosujesz 6L6 z prądem siatki, jak na schemacie z drugiego posta? Będzie uzasadnienie dla wtórników

To by było coś. Bo z EL34 to rzeczywiście nijak...
-
- 125...249 postów
Miałeś na myśli post dotyczący trafa głośnikowego i łączenia w nim wyprowadzeń dla przekładni 12?
Wygląda na to, że jednak skończę ten wzmacniacz przed wakacjami, muszę mieć tylko pewność, że dobrze połączyłem wyprowadzenia wtórnego na 8 Om i Raa 1,2k. Wtedy nie będę kombinował z lampami mocy, postawię 6xEL34, albo inny sekstet, dam sztywny minus, Raa na parę wyjdzie ok 3,5, klasa B.
Wygląda na to, że jednak skończę ten wzmacniacz przed wakacjami, muszę mieć tylko pewność, że dobrze połączyłem wyprowadzenia wtórnego na 8 Om i Raa 1,2k. Wtedy nie będę kombinował z lampami mocy, postawię 6xEL34, albo inny sekstet, dam sztywny minus, Raa na parę wyjdzie ok 3,5, klasa B.
-
- 3125...6249 postów
Styl schematu przedstawionego w załączniku może sugerować, że został on utworzony w jakimś programie do symulacji układów elektronicznych. Jeśli tak, to może warto wykonać obliczenia symulacyjne. Jeśli nie, to wycofuję uwagę 

Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Nie tylko sugeruje, ale na pewno jest to symulator.gsmok pisze:Styl schematu przedstawionego w załączniku może sugerować, że został on utworzony w jakimś programie do symulacji układów elektronicznych.
Swiadczy o tym zasilanie i generator sygnalu na wejsciu.
Ja uzywam darmowego LTspice IV. http://www.linear.com/designtools/software/gsmok pisze: Jeśli tak, to może warto wykonać obliczenia symulacyjne. Jeśli nie, to wycofuję uwagę
Niestety Linear Tech. nie produkuje lamp, tak ze w oryginalnej bibliotece na prozno ich szukac.
Ale, na stronie http://www.duncanamps.com/spice.html sa modele lamp i opis jak zaimplementowac do bibliotek LTspice`a.
Zweryfikowalem z rzeczywistoscia co moglem, modele ECC81, ECC82, ECC83 i ECC88, oraz EL84 i EL34 sa w porzadku, jest korelacja tym co widze na monitorze i tym co na ekranie oscyloskopu.
Zachecam kolegow do korzystania tego programu.
Niestety na stronie duncanamps`a nie ma modelu ECF82.
Moze autor watku zdradzi skad sciagnal rysunek?
-
- 125...249 postów

Moze autor schematu dopasowal triode i pentode o podobnej ch-ki w symulatorze.
Moim skromnym zdaniem ta lampa srednio sie nadaje jako driver, jest to typowa lampa na UKF radiowo-telewizyjna (ECF/PCF82).
Poczatkujacy uzytkownik, bez sprzetu pomiarowego (np analizatora) moze nie poradzic sobie ze wzbudzeniami triody na pasmie ponadakustycznym.
Tego symulator tez nie pokaze.
Nie było łatwo z E(P)CF82, ale druga próba okazała się skuteczna.
viewtopic.php?f=8&t=15629&start=75
viewtopic.php?f=8&t=15629&start=75