Sterowanie z wtórnika 4xEL34 z biasem katodowym

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

polimind
125...249 postów
125...249 postów

Sterowanie z wtórnika 4xEL34 z biasem katodowym

Post autor: polimind »

Witam,
Poszukuję schematu końcówki jak z tematu: inwerter na jednej połówce ECC82, driver i wtórnik katodowy na 2 x 6N8S.
Ogólna topologia miałaby być jak w przypadku poniższego schematu. Czy ktoś z forumowiczów mógłby zaproponować jakieś sprawdzone rozwiązania?

http://www.webphix.com/schematic%20heav ... p6550a.pdf
wmalec
20...24 posty
20...24 posty

Re: Sterowanie z wtórnika 4xEL34 z biasem katodowym

Post autor: wmalec »

polimind
125...249 postów
125...249 postów

Dzięki za odpowiedź, ale nie o to mi chodzi. Lampy mocy będą z biasem katodowym, nie mam dodatkowego uzwojenia na trafie dla sztywnego minusa. Co do rozwiązania to chodzi mi o sensowne zagospodarowanie 2 sztuk 6n8s do sterowania kwartetem EL34. Gdzieś na forum widziałem również wypowiedź o symetrycznym wykorzystaniu SRPP do sterowania lamp mocy we wzmacniaczu do gitary basowej. Może ktoś z forumowiczów kojarzy ten wątek?

Załączam również dwa inne rozwiązania, które wchodziłyby w grę, ale z uwzględnieniem, że lampy mocy mają bias katodowy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

A możesz wyjaśnić dlaczego chcesz do sterowania używać wtórników?
Bo ja nie widzę najmniejszego sensu...

Przy sterowaniu przez kondensator jest to sztuka dla sztuki. Dopiero przy pracy z prądem siatki (jak w linku z pierwszego posta) pojawia się konieczność mocniejszego sterowania. Ale wtedy raczej nie polaryzacja automatyczna, tylko klasa B i nie EL34, bo one dostarczają wystarczająco dużej mocy bez prądu siatki (bo do tego są zaprojektowane).
Ewentualnie EL34 jako trioda, ale znów - nie przez kondensator. Tylko skoro prąd siatki, to duża moc, a skoro tak, to dlaczego nie pentoda?
polimind
125...249 postów
125...249 postów

Dzięki za odpowiedź i sprowadzenie na ziemię, faktycznie przerost formy nad treścią.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Szit, wyszło na to, że zepsułem fajny pomysł :|

Może jednak zastosujesz 6L6 z prądem siatki, jak na schemacie z drugiego posta? Będzie uzasadnienie dla wtórników :)
To by było coś. Bo z EL34 to rzeczywiście nijak...
polimind
125...249 postów
125...249 postów

Miałeś na myśli post dotyczący trafa głośnikowego i łączenia w nim wyprowadzeń dla przekładni 12?

Wygląda na to, że jednak skończę ten wzmacniacz przed wakacjami, muszę mieć tylko pewność, że dobrze połączyłem wyprowadzenia wtórnego na 8 Om i Raa 1,2k. Wtedy nie będę kombinował z lampami mocy, postawię 6xEL34, albo inny sekstet, dam sztywny minus, Raa na parę wyjdzie ok 3,5, klasa B.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Styl schematu przedstawionego w załączniku może sugerować, że został on utworzony w jakimś programie do symulacji układów elektronicznych. Jeśli tak, to może warto wykonać obliczenia symulacyjne. Jeśli nie, to wycofuję uwagę :)
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
pierwszy

Post autor: pierwszy »

gsmok pisze:Styl schematu przedstawionego w załączniku może sugerować, że został on utworzony w jakimś programie do symulacji układów elektronicznych.
Nie tylko sugeruje, ale na pewno jest to symulator.
Swiadczy o tym zasilanie i generator sygnalu na wejsciu.
gsmok pisze: Jeśli tak, to może warto wykonać obliczenia symulacyjne. Jeśli nie, to wycofuję uwagę :)
Ja uzywam darmowego LTspice IV. http://www.linear.com/designtools/software/
Niestety Linear Tech. nie produkuje lamp, tak ze w oryginalnej bibliotece na prozno ich szukac.
Ale, na stronie http://www.duncanamps.com/spice.html sa modele lamp i opis jak zaimplementowac do bibliotek LTspice`a.
Zweryfikowalem z rzeczywistoscia co moglem, modele ECC81, ECC82, ECC83 i ECC88, oraz EL84 i EL34 sa w porzadku, jest korelacja tym co widze na monitorze i tym co na ekranie oscyloskopu.
Zachecam kolegow do korzystania tego programu.
Niestety na stronie duncanamps`a nie ma modelu ECF82.
Moze autor watku zdradzi skad sciagnal rysunek?
polimind
125...249 postów
125...249 postów

pierwszy

Post autor: pierwszy »

:? Link niewiele pomogl. nie znalazlem na necie model lampy ECF82 dla LTsipce`a.
Moze autor schematu dopasowal triode i pentode o podobnej ch-ki w symulatorze.
Moim skromnym zdaniem ta lampa srednio sie nadaje jako driver, jest to typowa lampa na UKF radiowo-telewizyjna (ECF/PCF82).
Poczatkujacy uzytkownik, bez sprzetu pomiarowego (np analizatora) moze nie poradzic sobie ze wzbudzeniami triody na pasmie ponadakustycznym.
Tego symulator tez nie pokaze.
traxman

Post autor: traxman »

Nie było łatwo z E(P)CF82, ale druga próba okazała się skuteczna.
viewtopic.php?f=8&t=15629&start=75