Modele 3D lamp

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Modele 3D lamp

Post autor: Wojtek »

Czy ktos z Was robił sam modele 3D lamp (w formacie .step) na potrzeby Altium? Proste modele mozna dość łatwo zrobić z poziomu samego Altium (poniżej przykład podstawki z mocowaniem jaki zrobiłem pod Altium). Niestety nie da się oddać pod Altium kształtu lamp (poza formą cylindrów). Jeżli ktoś zna jakiś darmowy program cadowski który w prosty sposób to potrafi to byłbym wdzięczny. Próbowałem pod freecad ale tam bez znajomości pythona to chyba sie nie da.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wojtek
pierwszy

Re: Modele 3D lamp

Post autor: pierwszy »

Wojtek pisze:Czy ktos z Was robił sam modele 3D lamp (w formacie .step) na potrzeby Altium? Proste modele mozna dość łatwo zrobić z poziomu samego Altium (poniżej przykład podstawki z mocowaniem jaki zrobiłem pod Altium). Niestety nie da się oddać pod Altium kształtu lamp (poza formą cylindrów). Jeżli ktoś zna jakiś darmowy program cadowski który w prosty sposób to potrafi to byłbym wdzięczny. Próbowałem pod freecad ale tam bez znajomości pythona to chyba sie nie da.
Raczej nie bo i po co?
W Altium funkcja 3D jest tylko do sprawdzenia czy elementy nie nachodza na siebie, a nie do renderowania w super jakosci pcb.
Darmowego programu raczej nie znajdziesz, tu obowiazuje zelazna zasada: to co sluzy do zarabiania pieniedzy musi kosztowac, i to duzo.
Aktualnie przechodze z CAD-a na Solid Edge ST2, i mam problemy z konwersja plikow dwg/dxf na .par lub .sat (zwieksza rozmiary x 1000 w 3D).
Jest to o tyle dziwne, ze w 2D rozmiary sa zachowane.
Te same pliki (dwg) dla Solid Worksa sa strawne i nie ma przeklaman w rozmiarach.
Nie darmowy, ale na pewno 30 dniowa wersja jest pelnosprawna Bricscada.
http://www.bricsys.pl/pl_PL/
Lekki, latwy i przyjemny program, nie wiem tylko czy ta wersja pozwala na prace na brylach.

Moge narysowac lampe w CAD-dzie, np 6N13S, ale w dwg/dxf, na razie w Solidzie moja wiedza jest zbyt skromna zeby sie tego podjac.
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki za odzew - nie chodzi o super jakość. Na razie radzę sobie tym co oferuje Altium.
Wojtek
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Model 3D podstawki, który zrobiłeś jest super :) . Ostatnio naciąłem się na problem mechaniczny w projekcie płytki w Protelu, którego nie miałbym, gdybym przed wykonaniem płytki zrobił wizualizację 3D :? . Projekt płytki do wzmacniacza lampowego wydawał się dopracowany i szydło z worka wyszło podczas montażu.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki :). Poniżej drobny przykład (wiem że nic odkrywczego) jak mozna nasze układy lampowe zobaczyć przed montażem a jak się to wszystko jeszcze wysle do step to elegancko wpasuje sie pod jakims CADem w obudowe. Modele 3D podstawek czy też ekrany pod np. ECC82 zrobiłem sam i połączyłem z bibliotekami 2D. Ale np dużo modeli 3D innych elementów, a nawet lampy EL34 czy wkręty i nakrętki, pobrałem ze strony http://wwwip.3dcontentcentral.com/Default.aspx - ot taka zabawa ale czasami przydatna.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wojtek
pierwszy

Tak na szybko, w ramach zabawy 6N13S.
Poniewaz nie mozna tu wkleic plikow z rozszerzeniem dwg/dxf lub stp wrzucilem tu
http://www.macska.delfnet.com/Trioda/6n13s.dwg
http://www.macska.delfnet.com/Trioda/6n13s1.stp
Ten ostatni plik jest do przeskalowania jak juz pisalem.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

macska pisze:Poniewaz nie mozna tu wkleic plikow z rozszerzeniem dwg/dxf lub stp
Ten sam problem jest z djvu, wtedy wystarczy spakować taki plik rarem albo zipem które forum przyjmuje.
_
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

:arrow: macska - fajny model, otworzyłem go w freecadzie ale za cholere nie wiem jak go przeskalować :oops: muszę znaleźć czas kiedyś aby podszkolić się w tego typu programach do mechaniki, bo wykonywanie komputerowe takich rysunków u mnie leży - jestem jeszcze ze szkoły gdy robiło sie to na papierze :roll:
Wojtek
pierwszy

Wojtek pisze:... jestem jeszcze ze szkoły gdy robiło sie to na papierze :roll:
Ja tez :) ale szybko sie ucze.