Naprawa RES964

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

geguś

Naprawa RES964

Post autor: geguś »

Jest sobie lampa RES964 z PWLR z nóżkami nacinanymi jak "banany". Zdjęcie poniżej autorstwa Czujnika. Brak przejścia na żarzeniu. Jak się dostać do przewodów? Cokół się trzyma dobrze. Nie wiem też jak "odlutować" wyprowadzenia. Jeżeli i tak lampa ma przerwę w bańce, to choć cokół by się zdało odzyskać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OTLamp

Re: Naprawa RES964

Post autor: OTLamp »

Trzeba usunąć cynę odsysaczem, generalnie jednak ta konstrukcja jest dość upierdliwa. Obejrzyj całą lampę pod silnym strumieniem światła, wtedy można będzie dostrzec ewentualne uszkodzenie katody. Jeśli będzie przepalona, cokół zdejmie się dość łatwo - przez ukręcenie.
geguś

Post autor: geguś »

No tak, tyle że metoda odsysania nietypowa. ;) Zastosowałem pompę gorącego powietrza. Końcówkę tej nasadziłem na kołek, przy małym nadmuchu i później jedno dmuchnięcie z mordki ;) i w miarę czysto. Lampa już była robiona, bo kit jakiś szary i taki jakby bardziej coś z nowszych. Przeżarte wszystkie druciki. Lampa sprawna, emisja w normie. :D
Alek

Post autor: Alek »

Jeśli odlutujesz uważnie nóżki i żadnej nie urwiesz, to w przypadku uszkodzonego żarzenia może da się jednak bańkę rozciąć i wymienić katodę.