Stradivari 4 Automatic

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Stradivari 4 Automatic

Post autor: chrzan49 »

Misunderstanding.Piszę Ci jak można zamaskować rysy bo o to prosisz a nie 'oskarżam " że je zrobiłeś.Praktycznie nie ma możliwości,(przynajmniej ja nie znam sposobu) aby spoinę pęknietego szkła skali uczynić niewidocznym.Pozdrawiam.
_idu

Post autor: _idu »

Ponoć pęknięcia można maskować szkłem wodnym. Ale to nie jest zapewne sueprtrwałe. Samo pęknięcie bez klejenia. Tak wg różnych opinii można zrobić z pęknięta szyba samochodową aby nie oberwać mandatu.
Ostatnio zmieniony czw, 19 listopada 2009, 12:59 przez _idu, łącznie zmieniany 1 raz.
traxman

Post autor: traxman »

STUDI - zepsuła Ci się klawiatura? W większości dzisiejszych odpowiedzi masz sporo poprzestawianych literek.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

A gdzie on biedaczek w tej Finlandii "szkło wodne " dostanie?.Chyba,że mu St Nicklaus doniesie w skarpetce,poza tym szkło wodne tworzy wykwity .Rada taka sobie.Pozdrawiam
_idu

traxman pisze:STUDI - zepsuła Ci się klawiatura? W większości dzisiejszych odpowiedzi masz sporo poprzestawianych literek.

... niewygodna.... Wrrr. Poprawiam.
miku taivaanlahja
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: miku taivaanlahja »

mam kolejne pytanie.
radyjko powoli wraca do formy. bezpieczniki posypaly sie (doslownie. wiec musze wymienic.
ponadto pokruszyla sie jedna czesc. myslalem ze to rezystor (mala tulejka z jakimis paskami kolorowymi. ale poszedlem do sklepu po nowa, na co sprzedawca mi odpowiedzial ze to nie jest rezystor. closc pusta w srodku. ot taka tubka mala. co to jest? (ucze sie, nie krzyczec jak zadalem proste pytanie)

pozdr.
miku
Poszukuje szybki do radia stradivari 4 automatic.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

pewnie kondensator
miku taivaanlahja
25...49 postów
25...49 postów

witam.
poszly mi lampki podswietlenia skali w stradivari 4. jestme w trakcie naprawy, wiec powoli zabieram sie za rozne elementy.
czy moze ktos mi podac nazwe tych lampek? maja dziwny ksztalt. nie ma gwintu tylko to cos w rodzaju czopka ktory wklada sie po obu bokach w blaszki. nigdy wczesniej takich nie widzialem. ponadto padly mi lampki podswietlajace regulacje barwy.
jakich lampek szukac? moze ktos ma odstapic/sprzedac?
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Zrób fotki ,zwymiaruj i podaj napięcia oraz ilość.Prawdopodobnie żarówki rurkowe 6 v.Można zdobyć jeszcze .Pisz na priv.napięcia i pobór prądu powinny być wybite na cokołach żarówek.
Pozdrawiam T
miku taivaanlahja
25...49 postów
25...49 postów

witam.zdjecia zarowek beda jutro.
kolejne pytanie.
wymienilem bezpieczniki przy transformatorze. i do tego trzeba bylo wymienic w tym samym miejscu 2 kondensatory.
wlaczylem na probe. przez ok 40 sekund do minuty absolutnie nic sie nie za dzialo. potem nagle zapalily sie zarowki skali (ktore myslalem ze padly) i wszystkie lampy.
czy to normalne? wiem ze lampom to zajmuje czas ale chyba zarowki podswietlenia powinny natychmiast sie zapalic.
czy to nie oznacza problemow z kondensatorami w zasilaniu? (taka skromna teoria niedoswiadczonego)
pozdrawiam.
miku
miku taivaanlahja
25...49 postów
25...49 postów

witam ponownie.
podlaczylem drugi raz i co dziwne, calosc wlaczyla sie szybko, ale po chwili zaczela warczec i nastapily spadki napiecia. lampki zaczely przygasac....
czego to moze byc objawem?
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

Może to być np. niekontaktujący (złamany itp) przewód zasilający, bezpiecznik lub styki wyłącznika.
_idu

miku taivaanlahja pisze:witam ponownie.
podlaczylem drugi raz i co dziwne, calosc wlaczyla sie szybko, ale po chwili zaczela warczec i nastapily spadki napiecia. lampki zaczely przygasac....
czego to moze byc objawem?

Zasilacz (mało w sumie elementów) - ew obwody żarzenia. Wszelkie kondesatory odsprzegające w.cz. i w anpodowym jak i w żarzeniu.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Udało mi się wykombinować oryginalny głośnik basowy, jednak z wysokotonowym jest problem. O ile sam typ jest bardzo popularny, to z wersją 6 Ohm jest problem.

Mam piszczałki tego samego typu, tylko na 12 Ohm i zastanawiam się czy po wymianie kondensatora szeregowo z głośnikiem podejdzie wersja 12 Ohm
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Pewnie że podejdzie ale musisz nieco poeksperymentować z kądziorami bo się podział zmieni.Drugi problem to skuteczność wysokotonowego.Może być za "cichy"
Pozdrawiam