Wibrograf

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

geguś

Wibrograf

Post autor: geguś »

Poszukuję instrukcji, schematu, czegokolwiek na temat wibrografu TIKTEST T-101B-SL. Każda informacja mile widziana. Na forum "zegarkowym" już byłem. Nic znaczącego i nie ten model (starszy) opisali.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Wibrograf

Post autor: chrzan49 »

A pytałeś na zegarkach?To wielkie paniska są ale czasem coś bąkną.
Pozdrawiam Tomasz
geguś

Nie, nie pytałem. W sumie to mnie tak pobocznie dotyczy ten temat z racji, że tam jest elektronika. Zegary to nie moja działka. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

Google nie wskazuje jednoznacznie co to jest ów "wibrograf", ale z opisu wnioskuję, że to chyba "chronokomparator". :D Jeśli tak, to w książce "Naprawa kalkulatorów i zegarków elektronicznych" Bogdana Sosińskiego jest schemat czegoś takiego. Sonda, wzmacniacz wstępny i zegar wzorcowy są zbudowane na układach UL1321, komparator na 7400, 7486 i 74193 a cztery "wirujące" LED-y są sterowane z 7442. Jeśli coś się zgadza, to mogę podesłać schemat.
Tomek
geguś

Dzięki Tomku, ale w pierwszym poście podałem typ tego dziadostwa, a producentem tego jest Tomel chyba, jak pamiętam. Podobno to ma synscho z DCF? I tylko do tego typu potrzebuję info. Jak będzie info, będzie zabawa. Bez tego to nawet nie mam zamiaru spojżeć na to. ;)
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

Czy możesz pokazać zdjęcie tego cuda? Google uparcie pokazuje machinę z mikrofonem i taśmą papierową...
Tomek
geguś

Jest tu:
http://zegarkiclub.pl/forum/topic/29448 ... f-tiktest/
choć to nie dokładnie ten typ co podałem, bo na zdjęciu to chyba starszy model. Ja teraz nie mam tego, ani też zdjęcia. Kiedyś tylko przez chwilę widziałem. Na tym zdjęciu brakuje właśnie taśmy papierowej zapisującej w odpowiednim "kodzie" chód zegarka. Drugie zdjęcie to mikrofon, na którym kładzie się zegarek.