STUDI pisze:Wszystkie lampy produkcji zachodniej mają węższą średnicę. Pewnie są tam wszystkie pozostałe lampy produkcji zachodnioniemieckiej - porównaj ichnią ECH81 z lampą produkcji Tesli. Prawdopodobnie w radiu znajdziesz karty gwarancyjne wsadzonych lamp.
Fakt, chociażby EABC80 - ekran, który wchodzi bez problemu na zachodnią Valvo jest zdecydowanie za ciasny na NRDowską WF. A z oryginalnych lamp zostawiłem tylko ECC85 z powodu mniejszej średnicy i lutowanego ekranu nie pasującego na "nasze" ECC85. Reszta Telefunkenów (najprawdopodobniej fabrycznych, poza EABC80 - Valvo, pudełko wrzucone do wnętrza radia) leżą schowane. Prócz EL84, która najprawdopodobniej działała zbyt długo z kondensatorem siatkowym o znacznej upływności wszystkie są w całkiem dobrej kondycji, dlatego używam poobijanych lamp produkcji NRD... Kart gwarancyjnych lamp nie ma.
STUDI pisze:Wsadzając ECC85 RFT z racji innej średnicy i innej średnicy nakładanego ekranu będziesz musiał skorygować neutralizację stopnia w.cz.
Korekta zestrojenie heterodyny tęz okaże się konieczna. Radio ładnie i bezproblemowo zestraja się na UKF'ie - dwa z trzech rdzeni - umieszczone na szklanym pręcie są ruchome (osadzone na gwintach). Zakres przestrajania - od dołu zakresu regulujesz śrubką kończącą linkę napędu przestrajanie głowicy. Odpowiednim trymerem regulujesz gorę zakresu. Jak ustalisz zakres odbieranych częstotliwości to zestrajasz obwody wejściowy i wzmacniacza w.cz. (kręcąc aluminiowymi rdzeniami i trymerami.
Mniej więcej ogarniam, lata ćwiczeń na głowicach krajowych tunerów; ale przyznam się bez bicia - zawsze czytając książki omijałem ową nieszczęsną neutralizację...
Łopatologicznie, z czym się to je? Jak to ustawić?
STUDI pisze:Fitlry p.cz. mają regulowany współczynnik sprzężenia obwodów. To możesz dobrać - kompromis czułość / selektywność.
Zniekształcenia raczej sugeruje asymetrię selektywności p.cz. (sprzężenie Cag w lampach ECH81 i EF89 - neutralizacja kondesatorem w okolicy Cg2). Regulacja sprzężenia filtrów jest i na FM i na AM.
Brzmi fantastycznie, ale nie odważę się na grzebanie w filtrach tego wynalazku bez wobulatora. Po za tym nie ma sensu, większość stacji (w tym wiele zza południowej granicy) odbiera czysto.
STUDI pisze:Możesz ew. spróbować zamienić EF89 na EF183 - obniżając nieco jeszcze Ug2 i Ua. Do zmiany kondesator przy Cg2 (podpowiedź schematy telewizorów). Zyskałbyś na jeszcze większym wzmocnieniu p.cz. Zmiana punktu pracy - eksperymenty. Philips używał w jednej serii odbiorników stereo zestawu lamp PC900 PC900 ECH81 i EF183. Czułość rewelka - żadnej anteny zewnętrznej aby mieć idealny odbiór stereo. świetne radio do DX'owania na UKF'ie. Filtry p.cz raczej już "pod erę" tranzystorów (podobne do naszych 12*12).
Kiedyś już próbowałem podmienić EF89 na śmieciową EF183. Z tego co pamiętam, przy EF183 radio pięknie się wzbudzało. Muszę wieczorem sprawdzić, czy to zjawisko występuje również na antenie innej, niż wbudowana w odbiornik.
STUDI pisze:Co w tym złego że półokresowy? Pożałował z racji ceny prostownika (przy seryjnej produkcji to istotna kwestia - pół feniga to już ogromna różnica). Kompensacja przydźwięku w trafie głośnikowym nie wynika z zastosowania jednopołówkowego prostownika, ale - UWAGA jest policzona dla 50Hz nie dla 100Hz. Dla prostownika Graetza ta kompensacja nie działa jak należy musiałbyś dać kondesator za prostownikiem o pojemności o połowię niższej niż jak jest. Przydźwięk jeśli był to świadczył o problemie z samym prostownikiem - za duży prąd wsteczny - raczej nie elektrolit - bowiem pomimo iż kompensacja nie działa nie masz przydźwięku.
Tak, tak, pomyślałem nad tym, że cały układ zasilania policzono dla 50Hz, ale gdy po eksperymentalnym wstawieniu Graetza tętnienia stały się niemal zupełnie niesłyszalne, to dałem sobie spokój z bardziej inwazyjnymi zmianami w układzie odbiornika.
A oryginalny prostownik, fakt, zmęczony życiem. Raz, że duży spadek napięcia, dwa, wczoraj szybko przemierzyłem go bateryjką 9V i mikroamperomierzem i o ile dobrze pamiętam ma znacznie większy prąd wsteczny niż 3 egzemplarze SPSów.
Zdradź mi jeszcze proszę, jaką rolę pełni magiczny obwód RC między s1 EF89 a s3 ECH81. To jakieś dodatkowe ograniczenie?
W przypadku użycia pentody w I stopniu wzmocnienia byłoby to podpięte pod s3, dobrze kombinuję?
Gdyby jakimś cudem skopiować filtry i głowicę (z zachowaniem f p.cz. 6,75MHz), wyszłoby fantastyczne radio DIY.

Jeśli koledzy posiadają jakiekolwiek materiały, linki na temat budowy tych odbiorników (serwisówki, opisy filtrów) chętnie bym przejrzał...