Zakupy na Ebay
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- dark_one
- 375...499 postów
Re: Zakupy na Ebay
Numer Twojej karty potrzebny jest do sprawdzenia czy to rzeczywiście jesteś Ty. Przez weryfikację sprzedający będzie widział że jesteś "pełnym" użytkownikiem PayPal - będzie miał większe zaufanie (teoretycznie) do takiego kupującego. Analogicznie weryfikujesz się na przykład na Allegro (zmieniając status z "kopertki" na pełnego użytkownika). Niektórzy odmawiają prawa do licytacji niezweryfikowanym użytkownikom. Nie wiem jak jest teraz, ale jak ja się rejestrowałem (dość dawno temu) to weryfikacja była automatyczna po dodaniu karty kredytowej (usługa płatna). Jeżeli ktoś ma bardziej aktualne informacje to proszę o korektę. Jeżeli sprzedający wysyła tylko w granicach swojego kraju to najpierw spytaj czy wyśle do Polski. Nie każdy chce/może to zrobić. Dla niektórych wysyłka poza granicę jest trudna/niemożliwa/nieopłacalna z różnych względów. Zawsze lepiej spytać, a broń Boże kupować i stawiać przed faktem dokonanym bo negatyw murowany. Napisz jakiś email do sprzedającego i ładnie poproś o wysłanie do Polski - może się zgodzi, przy okazji spytaj ile to będzie kosztowało. US Post Office po boomie na zakupy w Stanach podniosła ceny bardzo znacząco, a firmy spedycyjne w rodzaju UPS mają ceny wprost horrendalne. Dodatkowo zorientuj się co do cła - wszystko powyżej 100 USD podlega ocleniu i z moich doświadczeń wynika, że każde 100 dolarów do 100zł cła. To takie duże uproszczenie - w rzeczywistości cło zależy przede wszystkim od tego co kupujesz - ale dobrze mieć zgrubny przelicznik do kalkulacji orientacyjnego kosztu ogólnego.
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
Witam !
Generalnie zakupy na ebaju są bezpieczne, raz tylko mnie oszukał cwaniaczek z Hongkogu,który w ogóle zlikwidował swą firmę, na ok 20 papierów (USD). Posługuję się Pajpalem, chociaż nie podobają mi się prowizje za wystawienie, sprzedaż i wypłatę kaski, ale wygodnie.
Co do polskiego (?) banku inteligo, to mnie raz obrobili na równowartość 90 USD z konta, podobno ktoś zrobił sobie zakup na ebaju, a gdy kwota jest niższa niż 100 $, można zlecić wysyłkę na dowolny adres. Odkopsali mi tę kaskę w Inteligo po 3 miesiącach, stwierdzili, że pajpal nie może odszukać złodzieja, to oni to pokryją, łaskawcy.
Przy okazji o allegro: tu mnie oszukano już 5 razy nie przysyłając zwyczajnie towaru, jeszcze się sk... ze mnie naśmiewały, poczem zniknęły z listy użytkowników. Co mnie najbardziej dziwiło, to jakiś kompletny brak godności, bo to były transakcje po 20 zł. Raz mi się tylko udało, jak nie przysyłał procka, to ustaliłem (podstępem) jego komórkę, której nie podał, po czym wielce zdziwionemu, skąd mam jego numer wyjaśniłem, że po pierwsze mogę wiele, a po drugie zaraz dzwonię do jego dzielnicowego (wymyśliłem ad hoc jakieś nazwisko typu kpt Szaruga, czy coś), a on już będzie wiedział, jak z nim gadać. No i pękł. Może to i dziś zabawne, ale wtedy ja się nadenerwowałem, szczególnie, że ten procek już był obiecany do naprawy kompa i wyszedłem na idiotę, bo spóźniłem się parę dni.
Uwaga ! Kombinatorzy potrafią wszystko, łącznie z wysyłaniem skanów rzekomej zapłaty, cóż tradycja rodem jeszcze z czasów okupacji, gdy
fachowcy z AK podrabiali doskonale wszelakie niemieckie papiery.
Z Vatem bywa różnie, przyszedł gramofon za 150$ AUS, nie naliczyli Vatu, inną razą były lampy za 90 USD i naliczyli. Ceł na elementy elektroniczne ponoć nie ma, VAT od 40 USD.
Bedzie, bo i tak się rozpisałem,
Wesołych Świąt życzę wszystkim Kolegom !
Generalnie zakupy na ebaju są bezpieczne, raz tylko mnie oszukał cwaniaczek z Hongkogu,który w ogóle zlikwidował swą firmę, na ok 20 papierów (USD). Posługuję się Pajpalem, chociaż nie podobają mi się prowizje za wystawienie, sprzedaż i wypłatę kaski, ale wygodnie.
Co do polskiego (?) banku inteligo, to mnie raz obrobili na równowartość 90 USD z konta, podobno ktoś zrobił sobie zakup na ebaju, a gdy kwota jest niższa niż 100 $, można zlecić wysyłkę na dowolny adres. Odkopsali mi tę kaskę w Inteligo po 3 miesiącach, stwierdzili, że pajpal nie może odszukać złodzieja, to oni to pokryją, łaskawcy.
Przy okazji o allegro: tu mnie oszukano już 5 razy nie przysyłając zwyczajnie towaru, jeszcze się sk... ze mnie naśmiewały, poczem zniknęły z listy użytkowników. Co mnie najbardziej dziwiło, to jakiś kompletny brak godności, bo to były transakcje po 20 zł. Raz mi się tylko udało, jak nie przysyłał procka, to ustaliłem (podstępem) jego komórkę, której nie podał, po czym wielce zdziwionemu, skąd mam jego numer wyjaśniłem, że po pierwsze mogę wiele, a po drugie zaraz dzwonię do jego dzielnicowego (wymyśliłem ad hoc jakieś nazwisko typu kpt Szaruga, czy coś), a on już będzie wiedział, jak z nim gadać. No i pękł. Może to i dziś zabawne, ale wtedy ja się nadenerwowałem, szczególnie, że ten procek już był obiecany do naprawy kompa i wyszedłem na idiotę, bo spóźniłem się parę dni.
Uwaga ! Kombinatorzy potrafią wszystko, łącznie z wysyłaniem skanów rzekomej zapłaty, cóż tradycja rodem jeszcze z czasów okupacji, gdy
fachowcy z AK podrabiali doskonale wszelakie niemieckie papiery.
Z Vatem bywa różnie, przyszedł gramofon za 150$ AUS, nie naliczyli Vatu, inną razą były lampy za 90 USD i naliczyli. Ceł na elementy elektroniczne ponoć nie ma, VAT od 40 USD.
Bedzie, bo i tak się rozpisałem,
Wesołych Świąt życzę wszystkim Kolegom !
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Na ebayu moje wszystkie transakcje poszły gładko za wyjątkiem jednej, na której Polak mieszkający w USA mnie wydymał bez mydła na jakieś 400zł +kw (razem z 500).
Gość miał na koncie super opinie, a że czas był taki przedświąteczny i bałem się, że później będzie długo szło, wysłałem mu przedmiot zanim dostałem kasę i to był błąd
Kasy oczywiście nigdy już nie zobaczyłem, a gość takie ściemy wymyślał aż się nóż w kieszeni otwierał, m.in. kazał podawać jakieś wymyślone "międzynarodowe numery" konta (nie pamiętam już jak to nazwał), a jak go zjechałem walił głupa w stylu "a, to w Polsce jeszcze tego nie macie?"
Z Paypalem też cudował, puścił przelew i od razu wycofał krzycząc później że wpłacone itp.... Później jeszcze do przelewu chciał "dodatkowe dane" przy których numer buta matki wyglądałby prawie tak samo realistycznie.
Żebym wiedział ile czasu się to później będzie ciągło, to bym kwestię olał, pech chciał że zgłosiłem fakt oszustwa chyba do paypala i ebaya (już nie pamiętam dokładnie), toczyli z gościem gruby bój ale też przegrali, gość zmienił taktykę na "ja nic nie kupowałem, to mój kuzyn" i wyszedł z tego cało, a mi jeszcze wystawił kichowatego feedbacka
Gość miał na koncie super opinie, a że czas był taki przedświąteczny i bałem się, że później będzie długo szło, wysłałem mu przedmiot zanim dostałem kasę i to był błąd

Żebym wiedział ile czasu się to później będzie ciągło, to bym kwestię olał, pech chciał że zgłosiłem fakt oszustwa chyba do paypala i ebaya (już nie pamiętam dokładnie), toczyli z gościem gruby bój ale też przegrali, gość zmienił taktykę na "ja nic nie kupowałem, to mój kuzyn" i wyszedł z tego cało, a mi jeszcze wystawił kichowatego feedbacka

-
- 75...99 postów
Dzisiaj odblokowali mi w banku kartę do PayPal no i nie mogę się zalogować, czy wy też macie ten problem? Pokazuje się jakiś ERROR na stronie. No i jeszcze jedno z Niemiec nie będzie żadnych opłat za same przejście przez granice?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Wewnątrz EU nie ma cła.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Korzystam i nie ma problemu tylko trzeba uważać o jakie informacje proszą 

I dlatego należy uważać na zakupy ze Szwajcarii......Thereminator pisze:Wewnątrz EU nie ma cła.
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Jak się ma trochę szczęścia, to przy nie za dużych wartościach paczek cła w ogóle nie wbijają.
Niektóre paczki od osób fizycznych nawet nie są otwierane.
Niektóre paczki od osób fizycznych nawet nie są otwierane.
Witam !
Właśnie, po tym, jak kupywałem oprogramowanie w Szwajcarii, skubnęli mnie na karcie na 92 $.
Inteligo wprawdzie odkopsało 300 PLN, ale dopiero po 3 miesiącach.
Oczywiście winnego nie znaleźli, tyle doszli, że ktoś se zrobił zakup na ebayu na moje konto.
pzdr
Właśnie, po tym, jak kupywałem oprogramowanie w Szwajcarii, skubnęli mnie na karcie na 92 $.
Inteligo wprawdzie odkopsało 300 PLN, ale dopiero po 3 miesiącach.
Oczywiście winnego nie znaleźli, tyle doszli, że ktoś se zrobił zakup na ebayu na moje konto.
pzdr