Zakupy na Ebay

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

merk1
375...499 postów
375...499 postów

Zakupy na Ebay

Post autor: merk1 »

Jak w temacie , jakie macie doswiadczenia z zakupami na Ebay ? chodzi mi głównie o forme płatnosci ,i jak jest z rzetelnościa kontrachentów .Planuje pewne zakupy i chciałbym cos wiecej wiedziec na ten temat .
Pozdrawiam letnio :)
KS....
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Zakupy na Ebay

Post autor: tszczesn »

merk1 pisze:Jak w temacie , jakie macie doswiadczenia z zakupami na Ebay ? chodzi mi głównie o forme płatnosci ,i jak jest z rzetelnościa kontrachentów .Planuje pewne zakupy i chciałbym cos wiecej wiedziec na ten temat .
Pozdrawiam letnio :)
Do tej pory praktycznie żadnych problemów. Płatność najwygodniej przez PayPal, przelewy zagraniczne idą dość długo i są drogie. Paczki z zagranicy czasami przychodzą po kilku dniach, a czasami po dwóch miesiącach.
kasztan1983
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: kasztan1983 »

Sprzedających z USA czasami warto spytać, na wszelki wypadek, czy wysyłają do EU (unikajmy nazwy Poland).
Warto przesyłkę zadeklarować poniżej 40$ wtedy nie ma cła i vatu.
Na elektronikę, z tego co pamiętam było 0% cła i 22% vatu do tego. Przy zakupach w EU chyba nie ma opłat celno-skarbowych.
Płatność paypal, jednak czasami sprzedający życzy sobie za to dodatkowo 3%, czyli prowizja jaką płaci dla Paypala.
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tetroda »

Wszystko świetnie, bez najmniejszych problemów, b. dobry kontakt, ale jakość przewozu przesyłek (DHL) do d..y. Połamali mi obudowę do VE301Dyn, rozwinęli cewkę, zniszczyli RES164, gałka pękła.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Furman Zenobiusz »

Posiadam spore doświadczenie w obie strony, jako sprzedający i kupujący - trochę m.in. handlowałem sprzętem różnorakim na ebayu.
Praktycznie stopień bezpieczeństwa zakupów jest taki sam jak na Allegro.
Gorzej jeśli chciałbyś coś sprzedawać - wtedy czeka dużo pułapek i często można natknąć się na typów kombinujących przekręt w jakiś znany lub mniej znany sposób (chyba najbardziej oklepany - paczka do Nigerii :lol:).

Zależnie od tego, co jest spięte z paypalowym kontem do dokonywania płatności (nie wiem jakie są opcje obecnie, mam podpiętą kartę płatniczą) jest pewna drobna pułapka. Otóż kupując coś w innej walucie, nie wystarczy przeliczyć sobie kasiwa wedle aktualnego kursu.
Zależnie od tego w czym rozliczana jest karta, przeliczenie może być nieco mniej korzystne. Są to jakieś minimalne kwoty (i czasami stałe opłaty), zazwyczaj tzw. groszowe sprawy. Jednak mimo to, różnice w zakupach między USD a EUR dla karty rozliczanej w USD są wyraźnie widoczne.
Podobnie jest z Paypalem, z tego co pamiętam stosują swój własny przelicznik, również nieco poprawiony na ich korzyść kurs.

Sprzedawcy lubią sobie doliczać, ponieważ zawsze są trochę w plecy (to tak jak u nas 'płacę z allegro'). Oprócz samej prowizji, jest też czasem problem z wypłaceniem kasy. Poniżej pewnej kwoty za wypłatę pobierają dodatkowe opłaty, więc jak ktoś nie korzysta z paypala do innych celów i kasa mu tam nie potrzebna, jest dodatkowo stratny.

Większe i cięższe paczki z USA zwyczajowo idą około 2-3 tygodnie, dopiero po tym czasie można się zacząć niepokoić. Z innych krajów różnie bywa, przesyłki z krajów europejskich czasami dochodzą szybciej, niż wysłane z jakiegoś zakamarka Polski.
Jedyne co mnie trochę dziwi, to że paczki z Norwegii zawsze idą do mnie długo (a przychodzą regularnie co 2 miesiące). Około 3 tygodnie to standard, przy tym paczki zawsze są nieco wymiętoszone i ostemplowane jakby się do nich dorwała psychicznie chora baba ze stemplem :lol:
merk1
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: merk1 »

A przesłanie pieniedzy w liscie poleconym ? co Wy na to ? robi sie tak ? Jak kupuje na czeskim Aukro to przesyłam pieniadze w liscie poleconym i nigdy nie miałem problemu .
Pozdr.
KS....
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Zrobiłem tak raz i drugi raz nie będę próbował, list nie doszedł.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

merk1 pisze:A przesłanie pieniedzy w liscie poleconym ? co Wy na to ? robi sie tak ? Jak kupuje na czeskim Aukro to przesyłam pieniadze w liscie poleconym i nigdy nie miałem problemu .
To rozwiązanie dla lubiących hazard :)
Awatar użytkownika
nxn68
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nxn68 »

Polecam PayPal jako najszybszy i najwygodniejszy sposób płatności. Poza tym masz szansę odzyskać część pieniędzy w przypadku oszustwa. Miałem wpadkę na angielskim eBay na jakieś 500 funtów, kupiłem towar u oszusta. Odzyskałem około 85-90% zapłaconej kwoty.
Niemców ciężko przekonać do PayPal, nie wiem dlaczego. Przeważnie żadają przelewu bankowego co trochę kosztuje i czasami transakcja traci sens.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

nxn68 pisze: Niemców ciężko przekonać do PayPal, nie wiem dlaczego. Przeważnie żadają przelewu bankowego co trochę kosztuje i czasami transakcja traci sens.
Może są u nich jakieś komplikacje przy wypłacaniu gotówki. Tak jak i u nas swego czasu było, gdy uruchomili polską wersję PayPala początkowo dość długo praktycznie w ogóle nie można było wypłacać pieniędzy, a gdy już wprowadzili taką opcję, przez dość długi czas procedura weryfikacji danych do wypłaty trwała kilka tygodni. Na dodatek prowizja wtedy była zabójcza.
Sama wypłata kasy też szła w ślimaczym tempie.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

nxn68 pisze: Przeważnie żadają przelewu bankowego co trochę kosztuje i czasami transakcja traci sens.
Eee tam kosztuje, przelew SEPA (w euro) w mBanku kosztuje 5zł (w innych bankach pewnie tak samo), idzie 2-3 dni robocze.
Awatar użytkownika
nxn68
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nxn68 »

>>>Eee tam kosztuje, przelew SEPA (w euro) w mBanku kosztuje 5zł (w innych bankach pewnie tak samo), idzie 2-3 dni robocze.<<<

Nie każdy ma konto w mBanku lub nie ma zamiaru go zakładać. Przelewy do Niemiec z PKO BP kosztowały mnie w tamtym roku 60-80 zł za przelew. Fakt, że było szybko nawet tylko parę godzin.
nixie2
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: nixie2 »

tszczesn pisze:
merk1 pisze:A przesłanie pieniedzy w liscie poleconym ? co Wy na to ? robi sie tak ? Jak kupuje na czeskim Aukro to przesyłam pieniadze w liscie poleconym i nigdy nie miałem problemu .
To rozwiązanie dla lubiących hazard :)
Jest jeszcze "przesyłka listowa z zadeklarowaną wartością", niestety 2-3 krotnie droższa niż polecony, ale obchodzą się z nimi ostrożniej niż z poleconymi.
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Czechosłowację obsługuje "moneybookers"-w.g. prośby Czechosłowaków .Nalepszy jest "unistream " z Rosji .Obsługuje go tez coś z Polski w stronę Rosji -nazwy nie pamiętam.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

nxn68 pisze:
Nie każdy ma konto w mBanku lub nie ma zamiaru go zakładać. Przelewy do Niemiec z PKO BP kosztowały mnie w tamtym roku 60-80 zł za przelew. Fakt, że było szybko nawet tylko parę godzin.
Analogicznie nie każdy ma konto w PKO BP i musi tyle przepłacać :lol:
ODPOWIEDZ