Pozdrawiam letnio
Zakupy na Ebay
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
merk1
- 375...499 postów

Zakupy na Ebay
Jak w temacie , jakie macie doswiadczenia z zakupami na Ebay ? chodzi mi głównie o forme płatnosci ,i jak jest z rzetelnościa kontrachentów .Planuje pewne zakupy i chciałbym cos wiecej wiedziec na ten temat .
Pozdrawiam letnio
Pozdrawiam letnio
KS....
-
tszczesn
- moderator
Re: Zakupy na Ebay
Do tej pory praktycznie żadnych problemów. Płatność najwygodniej przez PayPal, przelewy zagraniczne idą dość długo i są drogie. Paczki z zagranicy czasami przychodzą po kilku dniach, a czasami po dwóch miesiącach.merk1 pisze:Jak w temacie , jakie macie doswiadczenia z zakupami na Ebay ? chodzi mi głównie o forme płatnosci ,i jak jest z rzetelnościa kontrachentów .Planuje pewne zakupy i chciałbym cos wiecej wiedziec na ten temat .
Pozdrawiam letnio
-
kasztan1983
- 100...124 posty

Sprzedających z USA czasami warto spytać, na wszelki wypadek, czy wysyłają do EU (unikajmy nazwy Poland).
Warto przesyłkę zadeklarować poniżej 40$ wtedy nie ma cła i vatu.
Na elektronikę, z tego co pamiętam było 0% cła i 22% vatu do tego. Przy zakupach w EU chyba nie ma opłat celno-skarbowych.
Płatność paypal, jednak czasami sprzedający życzy sobie za to dodatkowo 3%, czyli prowizja jaką płaci dla Paypala.
Warto przesyłkę zadeklarować poniżej 40$ wtedy nie ma cła i vatu.
Na elektronikę, z tego co pamiętam było 0% cła i 22% vatu do tego. Przy zakupach w EU chyba nie ma opłat celno-skarbowych.
Płatność paypal, jednak czasami sprzedający życzy sobie za to dodatkowo 3%, czyli prowizja jaką płaci dla Paypala.
-
tetroda
- 625...1249 postów

Wszystko świetnie, bez najmniejszych problemów, b. dobry kontakt, ale jakość przewozu przesyłek (DHL) do d..y. Połamali mi obudowę do VE301Dyn, rozwinęli cewkę, zniszczyli RES164, gałka pękła.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
-
Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty

Posiadam spore doświadczenie w obie strony, jako sprzedający i kupujący - trochę m.in. handlowałem sprzętem różnorakim na ebayu.
Praktycznie stopień bezpieczeństwa zakupów jest taki sam jak na Allegro.
Gorzej jeśli chciałbyś coś sprzedawać - wtedy czeka dużo pułapek i często można natknąć się na typów kombinujących przekręt w jakiś znany lub mniej znany sposób (chyba najbardziej oklepany - paczka do Nigerii
).
Zależnie od tego, co jest spięte z paypalowym kontem do dokonywania płatności (nie wiem jakie są opcje obecnie, mam podpiętą kartę płatniczą) jest pewna drobna pułapka. Otóż kupując coś w innej walucie, nie wystarczy przeliczyć sobie kasiwa wedle aktualnego kursu.
Zależnie od tego w czym rozliczana jest karta, przeliczenie może być nieco mniej korzystne. Są to jakieś minimalne kwoty (i czasami stałe opłaty), zazwyczaj tzw. groszowe sprawy. Jednak mimo to, różnice w zakupach między USD a EUR dla karty rozliczanej w USD są wyraźnie widoczne.
Podobnie jest z Paypalem, z tego co pamiętam stosują swój własny przelicznik, również nieco poprawiony na ich korzyść kurs.
Sprzedawcy lubią sobie doliczać, ponieważ zawsze są trochę w plecy (to tak jak u nas 'płacę z allegro'). Oprócz samej prowizji, jest też czasem problem z wypłaceniem kasy. Poniżej pewnej kwoty za wypłatę pobierają dodatkowe opłaty, więc jak ktoś nie korzysta z paypala do innych celów i kasa mu tam nie potrzebna, jest dodatkowo stratny.
Większe i cięższe paczki z USA zwyczajowo idą około 2-3 tygodnie, dopiero po tym czasie można się zacząć niepokoić. Z innych krajów różnie bywa, przesyłki z krajów europejskich czasami dochodzą szybciej, niż wysłane z jakiegoś zakamarka Polski.
Jedyne co mnie trochę dziwi, to że paczki z Norwegii zawsze idą do mnie długo (a przychodzą regularnie co 2 miesiące). Około 3 tygodnie to standard, przy tym paczki zawsze są nieco wymiętoszone i ostemplowane jakby się do nich dorwała psychicznie chora baba ze stemplem
Praktycznie stopień bezpieczeństwa zakupów jest taki sam jak na Allegro.
Gorzej jeśli chciałbyś coś sprzedawać - wtedy czeka dużo pułapek i często można natknąć się na typów kombinujących przekręt w jakiś znany lub mniej znany sposób (chyba najbardziej oklepany - paczka do Nigerii
Zależnie od tego, co jest spięte z paypalowym kontem do dokonywania płatności (nie wiem jakie są opcje obecnie, mam podpiętą kartę płatniczą) jest pewna drobna pułapka. Otóż kupując coś w innej walucie, nie wystarczy przeliczyć sobie kasiwa wedle aktualnego kursu.
Zależnie od tego w czym rozliczana jest karta, przeliczenie może być nieco mniej korzystne. Są to jakieś minimalne kwoty (i czasami stałe opłaty), zazwyczaj tzw. groszowe sprawy. Jednak mimo to, różnice w zakupach między USD a EUR dla karty rozliczanej w USD są wyraźnie widoczne.
Podobnie jest z Paypalem, z tego co pamiętam stosują swój własny przelicznik, również nieco poprawiony na ich korzyść kurs.
Sprzedawcy lubią sobie doliczać, ponieważ zawsze są trochę w plecy (to tak jak u nas 'płacę z allegro'). Oprócz samej prowizji, jest też czasem problem z wypłaceniem kasy. Poniżej pewnej kwoty za wypłatę pobierają dodatkowe opłaty, więc jak ktoś nie korzysta z paypala do innych celów i kasa mu tam nie potrzebna, jest dodatkowo stratny.
Większe i cięższe paczki z USA zwyczajowo idą około 2-3 tygodnie, dopiero po tym czasie można się zacząć niepokoić. Z innych krajów różnie bywa, przesyłki z krajów europejskich czasami dochodzą szybciej, niż wysłane z jakiegoś zakamarka Polski.
Jedyne co mnie trochę dziwi, to że paczki z Norwegii zawsze idą do mnie długo (a przychodzą regularnie co 2 miesiące). Około 3 tygodnie to standard, przy tym paczki zawsze są nieco wymiętoszone i ostemplowane jakby się do nich dorwała psychicznie chora baba ze stemplem
-
merk1
- 375...499 postów

A przesłanie pieniedzy w liscie poleconym ? co Wy na to ? robi sie tak ? Jak kupuje na czeskim Aukro to przesyłam pieniadze w liscie poleconym i nigdy nie miałem problemu .
Pozdr.
Pozdr.
KS....
-
Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty

Zrobiłem tak raz i drugi raz nie będę próbował, list nie doszedł.
-
tszczesn
- moderator
To rozwiązanie dla lubiących hazardmerk1 pisze:A przesłanie pieniedzy w liscie poleconym ? co Wy na to ? robi sie tak ? Jak kupuje na czeskim Aukro to przesyłam pieniadze w liscie poleconym i nigdy nie miałem problemu .
-
nxn68
- 625...1249 postów

Polecam PayPal jako najszybszy i najwygodniejszy sposób płatności. Poza tym masz szansę odzyskać część pieniędzy w przypadku oszustwa. Miałem wpadkę na angielskim eBay na jakieś 500 funtów, kupiłem towar u oszusta. Odzyskałem około 85-90% zapłaconej kwoty.
Niemców ciężko przekonać do PayPal, nie wiem dlaczego. Przeważnie żadają przelewu bankowego co trochę kosztuje i czasami transakcja traci sens.
Niemców ciężko przekonać do PayPal, nie wiem dlaczego. Przeważnie żadają przelewu bankowego co trochę kosztuje i czasami transakcja traci sens.
-
Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty

Może są u nich jakieś komplikacje przy wypłacaniu gotówki. Tak jak i u nas swego czasu było, gdy uruchomili polską wersję PayPala początkowo dość długo praktycznie w ogóle nie można było wypłacać pieniędzy, a gdy już wprowadzili taką opcję, przez dość długi czas procedura weryfikacji danych do wypłaty trwała kilka tygodni. Na dodatek prowizja wtedy była zabójcza.nxn68 pisze: Niemców ciężko przekonać do PayPal, nie wiem dlaczego. Przeważnie żadają przelewu bankowego co trochę kosztuje i czasami transakcja traci sens.
Sama wypłata kasy też szła w ślimaczym tempie.
-
OTLamp
Eee tam kosztuje, przelew SEPA (w euro) w mBanku kosztuje 5zł (w innych bankach pewnie tak samo), idzie 2-3 dni robocze.nxn68 pisze: Przeważnie żadają przelewu bankowego co trochę kosztuje i czasami transakcja traci sens.
-
nxn68
- 625...1249 postów

>>>Eee tam kosztuje, przelew SEPA (w euro) w mBanku kosztuje 5zł (w innych bankach pewnie tak samo), idzie 2-3 dni robocze.<<<
Nie każdy ma konto w mBanku lub nie ma zamiaru go zakładać. Przelewy do Niemiec z PKO BP kosztowały mnie w tamtym roku 60-80 zł za przelew. Fakt, że było szybko nawet tylko parę godzin.
Nie każdy ma konto w mBanku lub nie ma zamiaru go zakładać. Przelewy do Niemiec z PKO BP kosztowały mnie w tamtym roku 60-80 zł za przelew. Fakt, że było szybko nawet tylko parę godzin.
-
nixie2
- 250...374 postów

Jest jeszcze "przesyłka listowa z zadeklarowaną wartością", niestety 2-3 krotnie droższa niż polecony, ale obchodzą się z nimi ostrożniej niż z poleconymi.tszczesn pisze:To rozwiązanie dla lubiących hazardmerk1 pisze:A przesłanie pieniedzy w liscie poleconym ? co Wy na to ? robi sie tak ? Jak kupuje na czeskim Aukro to przesyłam pieniadze w liscie poleconym i nigdy nie miałem problemu .
-
KaW
- 625...1249 postów

Czechosłowację obsługuje "moneybookers"-w.g. prośby Czechosłowaków .Nalepszy jest "unistream " z Rosji .Obsługuje go tez coś z Polski w stronę Rosji -nazwy nie pamiętam.
-
OTLamp
Analogicznie nie każdy ma konto w PKO BP i musi tyle przepłacaćnxn68 pisze: