Przetrojenie głowicy OIRT/CCIR radia Eroica.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Przetrojenie głowicy OIRT/CCIR radia Eroica.
Witam. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak należy przestroić radio ZRK Eroica. Ktoś na pewno zrobił to przede mną i teraz nie słychać nawet szumu. dlatego też pasmo UKF chciałbym przestroić poprawnie.
Mam jeszcze pytanie odnośnie tego radia, Fale długie odbiera bardzo czysto, ale tylko gdy do anteny ferrytowej zbliży sie rękę, czy można jakoś temu zaradzić ?
Pozdrawiam i liczę na pomoc w ożywieniu tego odbiornika.
Dodaję schemat przystawki UKF tego radia.
Mam jeszcze pytanie odnośnie tego radia, Fale długie odbiera bardzo czysto, ale tylko gdy do anteny ferrytowej zbliży sie rękę, czy można jakoś temu zaradzić ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty
Re: Przetrojenie głowicy OIRT/CCIR radia Eroica.
Eroica ma głowicę UKF na dolny zakres, ale fale lustrzane powinna odbierać!dzi_dziuś pisze:Witam. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak należy przestroić radio ZRK Eroica. Ktoś na pewno zrobił to przede mną i teraz nie słychać nawet szumu. dlatego też pasmo UKF chciałbym przestroić poprawnie.
Pozdr
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 25...49 postów
Nie odbiera nic, na maksymalnym ustawieniu głośności, w pasmie UKF słychać bardzo cichy szum, żadnych fali. Dlatego też poprosiłem o wskazówki prawidłowego przestrojenia tego radia aby móc sprawdzić działania poprzedniego mechanika.
O tej godzinie fale krótkie odbierają cudnie
O tej godzinie fale krótkie odbierają cudnie

-
- 3125...6249 postów
Najpierw sprawdź czy głowica jest sprawna a potem myśl o przestrojeniu.Słaby odbiór na DŁ - odbiornik rozstrojony.Zacznij od najprostszych czynności.Sprawdź czy cewka (na ferrycie) ma przejście.Następnie (pomijam prawidłowa procedurę strojenia) przesuwaj jakimś dielektrykiem cewkę na pręcie do uzyskania maksimum sygnału.Napisz o efektach.
-
- 3125...6249 postów
Pewien jesteś że radio było grzebane? Może jednak lampa ECC85 wykńczyła się z powodu długotrwałej pracy bez prądu anodowego, gdy radio było używane tylko do odbioru Pierwszij Warszawy, jak to moja ś.p. babcia mawiała.dzi_dziuś pisze:Witam. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak należy przestroić radio ZRK Eroica. Ktoś na pewno zrobił to przede mną i teraz nie słychać nawet szumu. dlatego też pasmo UKF chciałbym przestroić poprawnie.
Niestety o głowicach DEA-21 (aluminiowych odlewanych) panuje zgodna opinia co do beznadziejności przestrajania. Rdzenie ferrytowe variometru mają przenikalność bardzo niską, i aby wycisnąć z nich 7,5-108MHz trzeba wykonać zupełnie nowe cienkościenne karkasy, a i tak jak dotąd pełen zakres udało mi się osiągnąć tylko po wykonaniu nowej płytki drukowanej, zawierającej szerokie, niskoindukcyjne ścieżki. Przy tym zmieniłem konfigurację wzmacniacza w.cz. na układ wspólnej siatki, aby z kolei zminimalizować pojemność wyjściową wzmacniacza (odpada wówczas kondensator neutralizacyjny 7pF). Niestety tak przebudowana głowica "pływa" dość silnie póki się nie rozgrzeje - zapewne dlatego że z obwodu heterodyny trzeba było usunąć kondensator 27pF - niechybnie kompensacyjny. Być może poprawę przyniosłoby wykonanie karkasów nie z papieru, lecz z włókna szklanego nasyconego Epidianem.
-
- 3125...6249 postów
W takim przypadku najlepiej zrobić od zera głowicę UKF na lampach ECF8xx i ECC88
viewtopic.php?f=8&t=18458
viewtopic.php?f=8&t=18458
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
Taaaa, a już zwłaszcza mechanikę do niej. Taki lub podobny (np PCC84 + PCF82) zestaw lamp okazał się optymalnym dla telewizyjnych głowic VHF obejmujących zakres III (w zakresie I i II wystarczała nawet pentoda EF80 we wzmacniaczu w.cz. + układ przemiany na duotriodzie PCC85). Na zakresie UKF FM jest on raczej armatą na muchy: duotrioda ECC85 (lub starsza ECC81) oferowała parametry wystarczająco dobre, czasem tylko spotykało się bardziej rozbudowane układy, np. zawierające neutrodowy wzmacniacz w.cz.AZ12 pisze:W takim przypadku najlepiej zrobić od zera głowicę UKF na lampach ECF8xx i ECC88
-
- 25...49 postów
Lampa ECC85 , na pewno jest sprawna, dałem inny egzeplarz i efekt nie zmienił się. Czy cewki na antenie ferrytowej odnośnie fal długich są sprawne też już sprawdziłem na początku i są ok. Odnośnie dalszych działań, a zwłaszcza budowy/przebudowy głowicy UKF zmuszony jestem z chwilowego braku czasu odłożyć działania na później.
pzdr i dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.
Ps. Głowica na pewno była przestrajana, ponieważ poprzedni właściciel mówił że próbował to zrobić
pzdr i dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.
Ps. Głowica na pewno była przestrajana, ponieważ poprzedni właściciel mówił że próbował to zrobić

-
- 3125...6249 postów
Więc pewnie kręcił czym popadło, i rozstroił wszystko co do rozstrojenia było, na czele z pierwszym obwodem p.cz. (to jest cewka z rdzeniem ferrytowym pod śrubokręt, widoczna w okrągłym otworze), albo w starszch wersjach - aluminiowy tetraedryczny kubek wystający przez kwadratowy otwór w chassis). Bardzo byłby tu przydatny generator sygnałowy 10,7MHz (nawet bez modulacji) lub sprawny odbornik UKF FM z którego pobrałoby się sygnał p.cz. dla sprawdzenia czy wzmacniacz p.cz. przenosi sygnał a filtry są jako tako zestrojone. Możliwe jednak że poprzedni wlaściciel narobił wewnątrz głowicy kompletnej kaszany, a potem przed sprzedażą złożył to jakoś do qpy, aby tylko lampa się żarzyładzi_dziuś pisze:Ps. Głowica na pewno była przestrajana, ponieważ poprzedni właściciel mówił że próbował to zrobić

-
- 3125...6249 postów
Jeżeli nie czujesz się na siłach poradzić sobie z głowicą, zostaw sobie ją na "deser"
Natomiast zakres AM jak najbardziej dasz radę zrobić,nie rezygnuj tak prędko.To proste.
Natomiast zakres AM jak najbardziej dasz radę zrobić,nie rezygnuj tak prędko.To proste.