O polskich tranzystorach.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: O polskich tranzystorach.
Dziś kolejny "bezżywiczny" - tym razem TG70...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
DG21 zwykła i w odmianie S...
-
- 625...1249 postów
Niezbyt często spotykane "ekonomiczne" TG50E, pracujące w kupionej wczoraj za całe 15 PLN "Dominice" rocznik '71 w stanie niemal bdb, z pokrowcem. Na drugiej fotografii w izolacyjnych "czapeczkach" z polietylenu.
Mimo że 2-3 elektrolity są popękane odbiornik działa. Chociaż fakt, lubi się gadzina wzbudzać na falach kr i sporadycznie na śr/dł. Po pokręceniu PRkiem w obwodzie bazy T2 dającym dobrą czułość na śr/dł wyje na kr i odwrotnie - jak nie wyje na kr, to ma żałosną czułość na śr/dł...
A selektywność na falach kr, jak napisano na dole tej strony http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasi ... liber.html faktycznie ździebko podła.
Mimo że 2-3 elektrolity są popękane odbiornik działa. Chociaż fakt, lubi się gadzina wzbudzać na falach kr i sporadycznie na śr/dł. Po pokręceniu PRkiem w obwodzie bazy T2 dającym dobrą czułość na śr/dł wyje na kr i odwrotnie - jak nie wyje na kr, to ma żałosną czułość na śr/dł...
A selektywność na falach kr, jak napisano na dole tej strony http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasi ... liber.html faktycznie ździebko podła.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Wisława S.
-
- 3125...6249 postów
-
- 625...1249 postów
Są to miniaturowe elektrolity z przełomu lat 60/70 w obudowie z tworzywa sztucznego. Dokładnego oznaczenia nie udało mi się znaleźć. O ile dobrze pamiętam, kiedyś w zwłokach "Guliwera" widziałem te kondensatory w kolorze niebieskim. Bardzo awaryjne - po jakimś czasie obudowa praktycznie każdego pęka i kondensator wysycha.
Przy odrobinie zdolności manualnych można by w same obudowy wpakować współczesne elektrolity. W niektórych egzemplarzach flaczki same wychodziły z obudów...
Przed chwilą PR1 puścił dobry kawałek, to i pokręciłem nieco potencjometrem głośności. Pod koniec obrotu coś kliknęło, a głośność skokowo się zwiększyła. I tak oto dowiedziałem się o co chodzi z dziwnym rezystorem i przełącznikiem w obwodzie suwaka potencjometru, które są wyrysowane na schemacie.
Przy odrobinie zdolności manualnych można by w same obudowy wpakować współczesne elektrolity. W niektórych egzemplarzach flaczki same wychodziły z obudów...
Przed chwilą PR1 puścił dobry kawałek, to i pokręciłem nieco potencjometrem głośności. Pod koniec obrotu coś kliknęło, a głośność skokowo się zwiększyła. I tak oto dowiedziałem się o co chodzi z dziwnym rezystorem i przełącznikiem w obwodzie suwaka potencjometru, które są wyrysowane na schemacie.

Wisława S.
Wisława S.
-
- 6250...9374 posty
To elektrolity typu KES.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 625...1249 postów
I TG50 po raz kolejny.
Była już para TG5, natomiast nie widziałem ani tu, ani na stronce fabrycznej pary "diod" TG50 w pudełku. "Cena detaliczna 1 pary zł 51"
Albo dobierano z takim rozrzutem, albo z wiekiem beta potrafi popłynąć, albo rzeczywiście bety są zbliżone ale przy wyższych prądach. Tak czy owak dla Ib=10μA bety wynoszą 114 i 173.
Była już para TG5, natomiast nie widziałem ani tu, ani na stronce fabrycznej pary "diod" TG50 w pudełku. "Cena detaliczna 1 pary zł 51"
Albo dobierano z takim rozrzutem, albo z wiekiem beta potrafi popłynąć, albo rzeczywiście bety są zbliżone ale przy wyższych prądach. Tak czy owak dla Ib=10μA bety wynoszą 114 i 173.
Wisława S.
Wisława S.
Czołem.

Dziękuję wszystkim za zdjęcia, powinny już być na serwerze.
Pozdrawiam,
Jasiu
Rzeczywiście, te kondensatory to zupełnie rekordowe badziewie. Niebieskie widziałem na zdjęciu jakiegoś radia - myślałem, że zdjęcie ma zmienione kolory, bo niebieskie były wszystkie. Zupełnie niewiarygodne wydaje mi się, by dobierano je "pod kolor" i od czasu do czasu niebieskie nie znalazły by się w towarzystwie czerwonychzjawisko pisze:Są to miniaturowe elektrolity z przełomu lat 60/70 w obudowie z tworzywa sztucznego. Dokładnego oznaczenia nie udało mi się znaleźć. O ile dobrze pamiętam, kiedyś w zwłokach "Guliwera" widziałem te kondensatory w kolorze niebieskim. Bardzo awaryjne - po jakimś czasie obudowa praktycznie każdego pęka i kondensator wysycha.

Dziękuję wszystkim za zdjęcia, powinny już być na serwerze.
Pozdrawiam,
Jasiu
A taki cud już Ktoś spotkał:
-
- 3125...6249 postów
A mi wpadł w ręce scalak UCY6404 (4 bramki NOT). "6" nie "7"!
Na czym polega różnica?
Na czym polega różnica?
_
Czołem.
UCY64XX ma szerszy zakres dopuszczalnej temperatury pracy.
Pozdrawiam,
Jasiu
To BDY28B (chyba już coś było o tych tranzystorach). mam ich więcej - o ile dobrze pamiętam HDY65, HDY72, HDY48, HDY42... Pojawiły się w PRL gdzieś w drugiej połowie lat 70, prawdopodobnie jako "szare", eksportowane bez zgody COCOM. Podejrzewaliśmy je o francuskość.traxman pisze:A taki cud już Ktoś spotkał:
UCY64XX ma szerszy zakres dopuszczalnej temperatury pracy.
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- moderator
A toto polskie jest?traxman pisze:A taki cud już Ktoś spotkał:
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 25...49 postów
UCY6404 zawiera tak jak UCY7404 sześć bramek NOT. Różnica polega na zakresie temperatur otoczenia w jakiej mogą pracować układy. Dla UCY74 jest to od 0 do 70 stopni a dla UCY64 -40 do +85 stopni. Te pierwsze przeznaczone są do zastosowań profesjonalnych a drugie do zastosowań specjalnych (cytat z katalogu)
Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu
Oczywiście, że nie. Natomiast do pewnego stopnia polonicum: prawdopodobnie robione "na szaro" specjalnie na rynek za "kurtyną". Nazwa zmieniona może po to by nie czepiał się COCOM, podejrzany producent: SESCOSEM.jdubowski pisze:A toto polskie jest?traxman pisze:A taki cud już Ktoś spotkał:
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- moderator
A oryginalnie to jaka była nazwa?Jasiu pisze:Czołem.
Oczywiście, że nie. Natomiast do pewnego stopnia polonicum: prawdopodobnie robione "na szaro" specjalnie na rynek za "kurtyną". Nazwa zmieniona może po to by nie czepiał się COCOM, podejrzany producent: SESCOSEM.jdubowski pisze:A toto polskie jest?traxman pisze:A taki cud już Ktoś spotkał: