Odbiornik detektorowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Re: Odbiornik detektrowy
Kondensator strojeniowy dam z rozebranego odbiornika Ś.P. Unitry; Nina.
2x 380/320pF=2x10,5pF
Cewkę chciałbym wykonać tak, żeby był możliwy odbiór fal średnich, a za pomocą dodatkowych kondensatorów wstrajać się na długie.
Z obliczeń wynika, iż jeśli większa pojemność kondensatora w obw. cewki, tym częstotliwość rezonansowa niższa.
Jutro jeszcze nad tym pomyślę i obliczę ilość zwojów dla cewki.
Pozdrawiam.
2x 380/320pF=2x10,5pF
Cewkę chciałbym wykonać tak, żeby był możliwy odbiór fal średnich, a za pomocą dodatkowych kondensatorów wstrajać się na długie.
Z obliczeń wynika, iż jeśli większa pojemność kondensatora w obw. cewki, tym częstotliwość rezonansowa niższa.
Jutro jeszcze nad tym pomyślę i obliczę ilość zwojów dla cewki.
Pozdrawiam.
Ratujmy co się da! (Budka Suflera)
Chętnie przyjmę sprawne lampy i stare części.
-
- 125...249 postów
Witam.
Z powodu braku czasu nie robiłem nic z detektorem.
Macie jakiś sposób na szybkie i dokładne nawinięcie takiej cewki?
Ręcznie to trochę niedokładnie będzie no i strasznie długo mi to zajmie.
Pozdrawiam.
Z powodu braku czasu nie robiłem nic z detektorem.
Macie jakiś sposób na szybkie i dokładne nawinięcie takiej cewki?
Ręcznie to trochę niedokładnie będzie no i strasznie długo mi to zajmie.
Pozdrawiam.
-
- 1250...1874 posty
No kolego, bez przesady.
Taką cewkę z odczepami co 20 zwojów da się w łapach nawinąć w 10, może 15 minut i to układając zwój przy zwoju.
Taką cewkę z odczepami co 20 zwojów da się w łapach nawinąć w 10, może 15 minut i to układając zwój przy zwoju.
-
- 125...249 postów
Ja się przyznam, że pierwszy raz nawijam cewkę 
Nawinąłem 20 zwojów już i mam pytanie;
Czy mogą być niewielkie odstępy między zwojami (do 1mm)?
Jako karkas użyję rolki od papieru toaletowego o średnicy 4,5cm
Nawinąłem prawie połowę i czy robić dalej odczepy?
Odczepy robiłem tak mniej/więcej co 20 zwojów.
Oczywiście poprawiłem wszystko i teraz jest idealnie zwój koło zwoju.
Korzystając z kalkulatora częstotliwości rezonansowej obwodu LC i kalkulatora indukcyjności cewki wyszło, że uzyskam rezonans na 225kHz, gdy użyję kondensatora strojeniowego 320/380pF, przy czym cewka musiałaby mieć teoretycznie 1344.4uH.

Nawinąłem 20 zwojów już i mam pytanie;
Czy mogą być niewielkie odstępy między zwojami (do 1mm)?
Jako karkas użyję rolki od papieru toaletowego o średnicy 4,5cm
Nawinąłem prawie połowę i czy robić dalej odczepy?
Odczepy robiłem tak mniej/więcej co 20 zwojów.
Oczywiście poprawiłem wszystko i teraz jest idealnie zwój koło zwoju.
Korzystając z kalkulatora częstotliwości rezonansowej obwodu LC i kalkulatora indukcyjności cewki wyszło, że uzyskam rezonans na 225kHz, gdy użyję kondensatora strojeniowego 320/380pF, przy czym cewka musiałaby mieć teoretycznie 1344.4uH.
-
- 125...249 postów
Witam 
Cewka z powodzeniem nawinięta.
Jaki typ diody germanowej polecacie i jaką wartość kondensatora równoległego do trafa głośnikowego?
Transformator głośnikowy będzie tymczasowo z telewizora TOPAZ oraz niewielki głośnik 8 ohm.
Poniżej fotki cewki i kondensatora: Pozdrawiam.

Cewka z powodzeniem nawinięta.
Jaki typ diody germanowej polecacie i jaką wartość kondensatora równoległego do trafa głośnikowego?
Transformator głośnikowy będzie tymczasowo z telewizora TOPAZ oraz niewielki głośnik 8 ohm.
Poniżej fotki cewki i kondensatora: Pozdrawiam.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Witam
W układzie może pracować dowolna dioda germanowa ostrzowa stosowana w odbiornikach radiowych. Wartość pojemności kondensatora podłączonego do uzwojenia pierwotnego transformatora głośnikowego powinna wynosić 1-5nF.
W układzie może pracować dowolna dioda germanowa ostrzowa stosowana w odbiornikach radiowych. Wartość pojemności kondensatora podłączonego do uzwojenia pierwotnego transformatora głośnikowego powinna wynosić 1-5nF.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 125...249 postów
Czy te diody się nadadzą?
Co do kondensatora mam 4,7nF.
Wyglądają w środku na ostrzowe i zostały wymontowane z radioodbiornika Amator.Co do kondensatora mam 4,7nF.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Witam
Są to diody demodulatora stosunkowego FM. Sprawdź je omomierzem.
Są to diody demodulatora stosunkowego FM. Sprawdź je omomierzem.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 125...249 postów
Mają ok 300 ohm.
-
- 625...1249 postów
Hmm... Może sam spróbuję sobie zrobić coś takiego w wolnej chwili.
Jaki jest najlepszy patent na wykonywanie odczepów na cewce?
Jaki jest najlepszy patent na wykonywanie odczepów na cewce?
-
- 625...1249 postów
Witam
Pod czas nawijania po odmierzeniu odpowiedniej ilości zwojów można zakręcić pętelkę z drutu i nawijać dalej. Po ukończeniu cewki i lekkim jej przegotowaniu w parafinie czyścimy pętelki ostrym nożykiem lub papierem ściernym po czym należy je po cynować. Wot i cała filozofia
. Wygląda to dość przyjemnie i nadaje się do ekspozycji na zewnątrz odbiornika.
PS.Żeby uniknąć używania nie estetycznej taśmy izolacyjnej dla zabezpieczenia cewki przed rozwinięciem dobrze jest przepleść pierwszy zwój przez otworki w papierze, tak samo robiąc z ostatnim.
Pod czas nawijania po odmierzeniu odpowiedniej ilości zwojów można zakręcić pętelkę z drutu i nawijać dalej. Po ukończeniu cewki i lekkim jej przegotowaniu w parafinie czyścimy pętelki ostrym nożykiem lub papierem ściernym po czym należy je po cynować. Wot i cała filozofia

PS.Żeby uniknąć używania nie estetycznej taśmy izolacyjnej dla zabezpieczenia cewki przed rozwinięciem dobrze jest przepleść pierwszy zwój przez otworki w papierze, tak samo robiąc z ostatnim.
Łomatko......
Wystarczy wziąć nawet komplet antena ferrytowa plus kondesator zmienny od dowolnego radia nawet tranzystorowego.
Sprzężenie z anteną pojemnościowe. W okolicach Solca zagra na pewno bez zewnętrznej anteny.
Możesz posłużyć się inną cewką z podobnej anteny - podobnej anteny będziesz miał cewkę antenową.
Anteny ferrytowe z cewkami koszykowymi mogą mieć lepsze parametry jako cewka do odbiornika detektorowego niż samodzielna nawijana jednowarstwowa.
Wystarczy wziąć nawet komplet antena ferrytowa plus kondesator zmienny od dowolnego radia nawet tranzystorowego.
Sprzężenie z anteną pojemnościowe. W okolicach Solca zagra na pewno bez zewnętrznej anteny.
Możesz posłużyć się inną cewką z podobnej anteny - podobnej anteny będziesz miał cewkę antenową.
Anteny ferrytowe z cewkami koszykowymi mogą mieć lepsze parametry jako cewka do odbiornika detektorowego niż samodzielna nawijana jednowarstwowa.
-
- 625...1249 postów
Zależy od tego jakie są główne założenia. Antena ferrytowa pasuje do odbiornika detektorowego jak wół do karety. Cewka nawinięta na tekturowym karkasie przypomina rozwiązania z epoki i można ją wyeksponować na zewnątrz odbiornika. Nie wspomnę już o takiej kwestii jak dopasowanie impedancji - antena ferrytowa nie będzie przecież miała odczepu co dziesięć zwojów.
Tak BTW, jeśli mowa o dopasowaniu impedancji: do kolejnych oczepów podpinamy antenę, aż do uzyskania najsilniejszej audycji w słuchawkach. Uziemienie do skrajnego wyprowadzenia cewki. A gdzie idzie drugi obwód, z diodą? Po prostu podłączamy ją do drugiego skrajnego wyprowadzenia cewki, czy także szukamy najlepszego dopasowania, posługując się pozostałymi odczepami?
Tak BTW, jeśli mowa o dopasowaniu impedancji: do kolejnych oczepów podpinamy antenę, aż do uzyskania najsilniejszej audycji w słuchawkach. Uziemienie do skrajnego wyprowadzenia cewki. A gdzie idzie drugi obwód, z diodą? Po prostu podłączamy ją do drugiego skrajnego wyprowadzenia cewki, czy także szukamy najlepszego dopasowania, posługując się pozostałymi odczepami?
Robimy detektorek jako replikę czegoś z lat 20-tych czy detektor jako normalne urządzenie użytkowe?Atlantis pisze:Zależy od tego jakie są główne założenia. Antena ferrytowa pasuje do odbiornika detektorowego jak wół do karety. Cewka nawinięta na tekturowym karkasie przypomina rozwiązania z epoki i można ją wyeksponować na zewnątrz odbiornika. Nie wspomnę już o takiej kwestii jak dopasowanie impedancji - antena ferrytowa nie będzie przecież miała odczepu co dziesięć zwojów.
W pierwszym przypadku kategorycznie nie wolno użyć diody ostrzowej. Czyż nie?
Więc jak to jest - dioda z lat 60-tych OK ale cewka z tego okresu już nie?
Dopasowanie impedancji określa impedancja słuchawek i samego detektora diodowego. Dioda Ge pomimo niskiego napięcia przewodzenia spory prąd wsteczny co oznacza obniżenie tej impedancji. Z drugiej zaś strony chodzi o maksymalną moc doprowadzoną do słuchawek - czyli impedancja obciążenie nie może być za wysoka.
Uzwojenie sprzęgające (jeśli w antenie) może dopasować obwód LC do detektora obciążonego słuchawkami o niskiej względnie impedancji. Owszem napięcie spada ale przecież natężenie prądu rośnie.
Skuteczność odbioru zależy od energii odebranej przez antenę. Powiedzmy sobie szczerze jakie są szanse na dług antenę? Antena ferrytowa wydłuży nam nieco tę rzeczywistą antenę a ponadto to co doda to bez składowej elektrycznej zakłóceń.
Może co 20 zwojów odczepu nie będzie ale przecież taka antena ferrytowa np. od radia Jowita ma dwie cewki średniofalowe plus długofalową, dwie cewki sprzęgające. Mamy już na wstępie możliwość kilku odczepów.
Kwestia dobroci. Duża cewka - długie uzwojenie. Duża pojemność własna.... Tak cewka ma małą dobroć. Czemu kombinowano z szablonami i specyficznymi nawinięciami?
Im większa wartość L/C tym lepiej.
Wrócę do postawionego pytania - ma to działać czy być tylko repliką odstawioną na półkę jako eksponat?
-
- 625...1249 postów
Ja to widzę trochę inaczej. Zrobiłbym po prostu ładne drewniane pudełeczko pudełeczko. Pośrodku ośki przełącznika wielopozycyjnego połączonego z odczepami na cewce (dopasowanie impedancji) oraz kondensatora zmiennego. Trochę powyżej dwa gniazdka dwa gniazdka bananowe na kryształek. To czy cewka poszłaby na zewnątrz czy do środka zależałoby od jej wyglądu - na razie skłaniam się ku temu drugiemu. W gniazdku na kryształek normalnie zamontowałbym zwykłą diodę germanową, eksperymenty z galeną zostawiając sobie na kiedy indziej.STUDI pisze: Robimy detektorek jako replikę czegoś z lat 20-tych czy detektor jako normalne urządzenie użytkowe?
W pierwszym przypadku kategorycznie nie wolno użyć diody ostrzowej. Czyż nie?
Więc jak to jest - dioda z lat 60-tych OK ale cewka z tego okresu już nie?
Zresztą zawsze możemy założyć, że nie robimy repliki radia z lat dwudziestych, ale urządzenie nim inspirowane. Ewentualnie odtwarzamy wersję amatorską z lat sześćdziesiątych. W którymś "Młodym Techniku" z tego okresu widziałem właśnie coś takiego, z DOG-xx w roli detektora.
Tylko czy to faktycznie ma znaczenie? Specjalnego tłoku na długich (a tym bardziej średnich) falach nie ma. Czy faktycznie od takiego odbiornika wymagana jest wysoka selektywność?Kwestia dobroci. Duża cewka - długie uzwojenie. Duża pojemność własna.... Tak cewka ma małą dobroć. Czemu kombinowano z szablonami i specyficznymi nawinięciami?
Im większa wartość L/C tym lepiej.