Odbiornik detektorowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Odbiornik detektorowy
Witam.
Od jakiegoś czasu interesuję się odbiorem stacji radiowych za pomocą detektora.
I teraz mam pytania:
Czy jest sens się tym bawić? Mieszkam w okolicach Krakowa, czyli dość daleko od nadajnika w Solcu.
Czy odbierał ktoś jakieś stacje radiowe detektorem w tych okolicach i mógłby się podzielić doświadczeniami?
Prosiłbym o podanie jakichś schematów bardzo czułych odbiorników.
Pozdrawiam.
Od jakiegoś czasu interesuję się odbiorem stacji radiowych za pomocą detektora.
I teraz mam pytania:
Czy jest sens się tym bawić? Mieszkam w okolicach Krakowa, czyli dość daleko od nadajnika w Solcu.
Czy odbierał ktoś jakieś stacje radiowe detektorem w tych okolicach i mógłby się podzielić doświadczeniami?
Prosiłbym o podanie jakichś schematów bardzo czułych odbiorników.
Pozdrawiam.
Ratujmy co się da! (Budka Suflera)
Chętnie przyjmę sprawne lampy i stare części.
-
- 6250...9374 posty
Re: Odbiornik detektrowy
W Częstochowie detektor jeszcze parę lat wstecz działał bdb. Tematów o detektorach na Triodzie jest sporo, na elektrodzie również jest bardzo obszerny temat.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 375...499 postów
Seria artykułów z EDW. Było w dziale radio retro.
http://elportal.pl/pdf/k16/63_100.pdf
http://elportal.pl/pdf/k16/64_026.pdf
http://elportal.pl/pdf/k16/65_026.pdf
http://elportal.pl/pdf/k16/66_025.pdf
Mieszkam w Poznaniu, a z Poznania jest znacznie bliżej do nadajnika, ale przy dwudziestoparo metrowej antenie i dobrym uziemieniu jestem w stanie poprzez trafo uruchomić głośnik. Siła głosu jest słaba, jednak wieczorem da się słuchać
Ważne jest dopasowanie do anteny, warto wykonać zawsze cewkę z odczepami dla anteny. Dla przykładu podam, że moja antena włączona blisko ziemi daje dobry odbiór, natomiast na wyższych odczepach odebranie warszawy jest praktycznie niemożliwe.
http://elportal.pl/pdf/k16/63_100.pdf
http://elportal.pl/pdf/k16/64_026.pdf
http://elportal.pl/pdf/k16/65_026.pdf
http://elportal.pl/pdf/k16/66_025.pdf
Mieszkam w Poznaniu, a z Poznania jest znacznie bliżej do nadajnika, ale przy dwudziestoparo metrowej antenie i dobrym uziemieniu jestem w stanie poprzez trafo uruchomić głośnik. Siła głosu jest słaba, jednak wieczorem da się słuchać

-
- 125...249 postów
Czy prócz Warszawy na falach długich odbierasz jakieś inne stacje z zagranicy?
A jakby tak przez trafo zamiast głośnika przyłączyć słuchawki takie zwykłe współczesne?
No chyba, że niedopasowanie impedancji wyjściowej transformatora do słuchawek ma kolosalne znaczenie.
Pozdrawiam.
A jakby tak przez trafo zamiast głośnika przyłączyć słuchawki takie zwykłe współczesne?
No chyba, że niedopasowanie impedancji wyjściowej transformatora do słuchawek ma kolosalne znaczenie.
Pozdrawiam.

-
- 6250...9374 posty
Słuchawki powinny być najlepiej wiekowe, wysokoomowe do odbiornika detektorowego lecz ja z powodzeniem stosowałem telefoniczną wkładkę słuchawkową W66 o rezystancji cewki około 280ohm. Odbiór był wystarczający. Możesz zawsze dodać mały wzmacniaczyk na TG5 albo BC557 i odbiór na takiej słuchawce jest głośny.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 375...499 postów
W tym wątku viewtopic.php?f=11&t=15587 podałem skan odbiornika ze wzmacniaczem jednym tranzystorze. Próbowałem kiedyś zrobić ten układ i działał zadowalająco. Nie sprawdzałem szczerze mówiąc jakie są możliwości odbiorcze oprócz Warszawy, nie jest mi to potrzebne.
-
- 125...249 postów
Testowo podłączę pod wzmacniacz, ale ostatecznie zastosuję trafo głośnikowe.
Jak się nawija te cewki?
Czy lepiej na dużym karkasie czy pręcie ferrytowym?
W mojej okolicy nadaje lokalne Radio AM na 1602kHz 800W z Krakowa więc mógłbym też zrobić cewki na zakres fal średnich.
Jak się nawija te cewki?
Czy lepiej na dużym karkasie czy pręcie ferrytowym?
W mojej okolicy nadaje lokalne Radio AM na 1602kHz 800W z Krakowa więc mógłbym też zrobić cewki na zakres fal średnich.
-
- 1250...1874 posty
Ja cewki zawsze nawijałem na papierowym karkasie z przesuwanym w środku prętem ferrytowym. Przesuwanie pręta pozwalało przestrajać obwód w pewnym zakresie , dzięki czemu dało się tego używać bez kondensatora zmiennego.
Odbiornik widoczny na skanie książki w zlinkowanym gdzieś wyżej temacie był pierwszym radyjkiem jakie zbudowałem i jednym z pierwszych układów ogólnie. Eksperymentowałem zarówno z wersją z samym transformatorem głośnikowym (w czasach istnienia masztu w Gąbinie grało to u mnie nawet dość głośno) jak i z wersją z tranzystorem.
W późniejszym czasie znalazłem ciekawszy układ, który do zasilania tranzystora wykorzystywał energię z prostowania w.cz. z anteny. Schemat jest bodajże w "Układy tranzystorowe dla amatorów". Działało to tylko z tranzystorem germanowym, na dodatek nie z każdym egzemplarzem.
Odbiornik widoczny na skanie książki w zlinkowanym gdzieś wyżej temacie był pierwszym radyjkiem jakie zbudowałem i jednym z pierwszych układów ogólnie. Eksperymentowałem zarówno z wersją z samym transformatorem głośnikowym (w czasach istnienia masztu w Gąbinie grało to u mnie nawet dość głośno) jak i z wersją z tranzystorem.
W późniejszym czasie znalazłem ciekawszy układ, który do zasilania tranzystora wykorzystywał energię z prostowania w.cz. z anteny. Schemat jest bodajże w "Układy tranzystorowe dla amatorów". Działało to tylko z tranzystorem germanowym, na dodatek nie z każdym egzemplarzem.
-
- 125...249 postów
Idzie gdzieś w tych czasach kupić odpowiedni tranzystor germanowy, który by się nadał?
-
- 1250...1874 posty
Układ z ksiązki z linku parę postów wyżej działa bez problemu z dowolnym tranzystorem.
Germanowy (AC 540, w/g tabelki na końcu książki odpowiednik TG5) potrzebny był do układu książki o której wspominałem post wyżej (błąd w tytule, powinno być "radioamatorów"), detektory zasilane z anteny opisane są od strony 58, przedstawiono 4 układy + układ wspomagający, zasilacz dostrojony do najsilniejszej stacji. Mam tę książkę w ręce ale nie mam w tym momencie czym zrobić zdjęcia/skanu
Germanowy (AC 540, w/g tabelki na końcu książki odpowiednik TG5) potrzebny był do układu książki o której wspominałem post wyżej (błąd w tytule, powinno być "radioamatorów"), detektory zasilane z anteny opisane są od strony 58, przedstawiono 4 układy + układ wspomagający, zasilacz dostrojony do najsilniejszej stacji. Mam tę książkę w ręce ale nie mam w tym momencie czym zrobić zdjęcia/skanu

-
- 125...249 postów
Jutro postaram się wypożyczyć tą książkę w szkolnej bibliotece.
Znalazłem u siebie drut nawojowy ok 0,2-0,3mm. czy nada się do nawinięcia cewki?
Ile tak mniej/więcej zwojów nawinąć?
Pierwszy raz robię odbiornik radiowy od podstaw, więc proszę o wyrozumiałość.
Znalazłem u siebie drut nawojowy ok 0,2-0,3mm. czy nada się do nawinięcia cewki?
Ile tak mniej/więcej zwojów nawinąć?
Pierwszy raz robię odbiornik radiowy od podstaw, więc proszę o wyrozumiałość.
-
- 1250...1874 posty
O ile pamiętam, do odbioru Warszawy I robiło się 200 zwojów z odczepami co 10-20 (zależnie od cierpliwości) przy średnicy 8mm. Zresztą to akurat łatwo wyliczyć ze wzorów na częstotliwość obwodu rezonansowego i wzoru na [przybliżoną] indukcyjność cewki powietrznej, trzeba liczyć powyżej zakładanej częstotliwości, żeby mieć zapas na wsuwanie rdzenia i tym samym strojenie.
Drut 0,2 będzie lepszy, po prostu uzwojenie będzie krótsze, chyba warto nawijać zwój przy zwoju, bo wtedy najłatwiej o odczepy.
Drut 0,2 będzie lepszy, po prostu uzwojenie będzie krótsze, chyba warto nawijać zwój przy zwoju, bo wtedy najłatwiej o odczepy.
-
- 125...249 postów
Tak więc jutro jak znajdę pręt ferrytowy to biorę się za nawijanie cewki.
Jako anteny mogę użyć do 100m przewodu w izolacji.
Mam jeszcze pytania:
Około 30m ode mnie stoi maszt RTCN i czy energia, która jest z tamtąd emitowana może być niebezpieczna dla detektora lub powodować zakłócenia?
Na jakiej wysokości nad ziemią zawiesić antenę?
Pozdrawiam.
Jako anteny mogę użyć do 100m przewodu w izolacji.
Mam jeszcze pytania:
Około 30m ode mnie stoi maszt RTCN i czy energia, która jest z tamtąd emitowana może być niebezpieczna dla detektora lub powodować zakłócenia?
Na jakiej wysokości nad ziemią zawiesić antenę?
Pozdrawiam.
-
- 625...1249 postów
Piękny temat! Przypomina mi moje początki zabawy z elektroniką.
Drut nawojowy jaki posiadasz doskonale się nada do nawinięcia cewki, jako karkas możesz wykorzystać nasączoną parafiną lub lakierem rolkę papierową np. po papierze toaletowym. Takie cewki wyglądają bardzo estetycznie i można je wyeksponować na zewnątrz odbiornika. Proponuję zastosować kondensator zmienny np. z pioniera.
Antena typu LW powiedzmy o długości 10-20m jakieś 3-4 m nad ziemią daje doskonały odbiór w okolicach Płocka (Nawet jakieś niemieckie i czeskie stacje łapie)
Koniecznie musisz mieć dobre uziemienie lub przynajmniej przeciwwagę! Jeśli mieszkasz w domku jednorodzinnym sprawa jest prosta wystarczy w ziemię pod oknem wkopać kawałek blachy nierdzewnej z przylutowanym przewodem. Jeśli mieszkasz w bloku to proponuję rurę wodociągową.
Znakomitym źródłem pomysłów mogą być artykuły zamieszczane zwłaszcza w latach 50` na łamach Radioamatora i Krótkofalowca. (linki do tego czasopisma znajdziesz kilka wątków niżej)
Popatrz jeszcze na stronie Jogiego [ http://www.jogis-roehrenbude.de/ ] za ciekawymi rozwiązaniami. Następnym krokiem mogła by być negadyna na 2Ż27Ł
Życzę powodzenia i dobrego odbioru!
Ps.
Jako ciekawostkę dodaję PDF publikacji z 1922 traktującej o budowie odbiorników detektorowych. (Książka w języku angielskim)
Żałuję, że w Warszawie nie mogę już poeksperymentować sobie z tego typu odbiornikami...
Drut nawojowy jaki posiadasz doskonale się nada do nawinięcia cewki, jako karkas możesz wykorzystać nasączoną parafiną lub lakierem rolkę papierową np. po papierze toaletowym. Takie cewki wyglądają bardzo estetycznie i można je wyeksponować na zewnątrz odbiornika. Proponuję zastosować kondensator zmienny np. z pioniera.
Antena typu LW powiedzmy o długości 10-20m jakieś 3-4 m nad ziemią daje doskonały odbiór w okolicach Płocka (Nawet jakieś niemieckie i czeskie stacje łapie)
Koniecznie musisz mieć dobre uziemienie lub przynajmniej przeciwwagę! Jeśli mieszkasz w domku jednorodzinnym sprawa jest prosta wystarczy w ziemię pod oknem wkopać kawałek blachy nierdzewnej z przylutowanym przewodem. Jeśli mieszkasz w bloku to proponuję rurę wodociągową.
Znakomitym źródłem pomysłów mogą być artykuły zamieszczane zwłaszcza w latach 50` na łamach Radioamatora i Krótkofalowca. (linki do tego czasopisma znajdziesz kilka wątków niżej)
Popatrz jeszcze na stronie Jogiego [ http://www.jogis-roehrenbude.de/ ] za ciekawymi rozwiązaniami. Następnym krokiem mogła by być negadyna na 2Ż27Ł
Życzę powodzenia i dobrego odbioru!
Ps.
Jako ciekawostkę dodaję PDF publikacji z 1922 traktującej o budowie odbiorników detektorowych. (Książka w języku angielskim)
Żałuję, że w Warszawie nie mogę już poeksperymentować sobie z tego typu odbiornikami...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 375...499 postów
W linkach podanych przeze mnie wszystko jest dokładnie opisane, jak, czym wykonać cewki itd. Może przeczytaj to najpierw, a nie pytaj o to samo 10 razy...