Zakupy na Ebay

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

Re: Zakupy na Ebay

Post autor: efekt02 »

przelew do CZ można wysłać za pomocą http://www.paypay.com/?&lang=pl - wpłacamy w banku kasę na ich konto, a później wypłacamy w CZ (odbiorca dostaje zwykły przelew z banku w CZ) - koszt to 5,49%+1,35zl - czyli przy małych kwotach może się opłacać

ponadto zdaje się w ING koszt przelewu zagranicznego wynosi 5zl - trzeba poczytać cenniki
Awatar użytkownika
nxn68
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nxn68 »

mBank? Zaraz, zaraz to z niego wyprowadzili z kont ludziom grubą kasę jakieś dwa lata temu :mrgreen:
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Nie zamierzam dyskutować o tym, który bank jest lepszy i dlaczego. Stwierdziłeś natomiast wcześniej kategorycznie, że przelewy zagraniczne są drogie - w domyśle zawsze, wszędzie i we wszystkich bankach - bo skoro w Twoim banku biorą za to 80zł, to przecież absolutnie nieprawdopodobne jest, aby w innych było taniej. Wyobraź sobie, że jest i nie mam tutaj na myśli tylko mBanku (przykład). Zresztą przelewy SEPA obsługują chyba wszystkie banki, choć domyślam się że w PKO BP i tak nie będzie najtaniej (choć powinno być taniej niż w przypadku zwykłego przelewu zagranicznego).
Ostatnio zmieniony pt, 16 lipca 2010, 17:12 przez OTLamp, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Furman Zenobiusz »

Przy cenie 60-80zł ja nigdy nie skorzystałbym z takiej usługi.
Wolałbym znaleźć jakiegoś znajomego z kontem w innym banku i poprosić go o przelanie kasiwa, zwrócić koszty i obalić wspólnie jakiś sześciopak w ramach 'rekompensaty za trudy'.
Chyba każdy bank ma swoje wady i zalety. W przypadku mBanku zaletą jest to, że sporo operacji wykonuje się łatwo, szybko i tanio, natomiast do wad można zaliczyć m.in. opłaty za usługi spoza standardowego pakietu, jak np. karty do płatności w Internecie - taka karta przez cały swój okres ważności to niestety -125zł.
Awatar użytkownika
nxn68
625...1249 postów
625...1249 postów

Ja też nie mam zamiaru prowadzić jałowej dyskusji, który bank jest lepszy.
Przeszedłem do Inteligo (zresztą własność PKO BP) jakieś 3 lata temu ze względu na wygodę, wszystkie opłaty robię nie ruszając się z krzesła. Nie czekam w kolejkach ale to żadna nowość dla tych, którzy posiadają możliwość wykonywania operacji bankowych przez sieć.
Inteligo obsługuje przelewy SEPA w trybie zwykłym za 8 zł ale nie korzystam z tego. Wolę PayPal jako bezpieczniejszy sposób choć przelicznik waluty nie jest zbyt korzystny.
Mieszkając w NYC miałem kredyt na PayPal.com na kwotę 2000 $, teraz jak nie ma pokrycia to nie ma przelewu-piszę o polskiej wersji. Realizując przepłacane przelewy zagraniczne w okienku bankowym PKO robiłem to świadomie bo zależało mi na tym co kupiłem. Warto było, poza tym nie miałem nikogo znajomego z kontem w banku mającym niższe opłaty za przelewy zagraniczne.
Jeszcze raz podkreślam nieocenioną zaletę PayPal-możliwość odzyskania większej części wpłaty w razie przekrętu. Nie zapewnia tego przelew bankowy. Odzyskanie pieniędzy w moim przypadku trwało około 7 dni. Doceni to tylko ten kto wpadł.
Miałem też możliwość odzyskania wpłaty około 10$ za okradzioną przesyłkę listową (płyta CD) ale dałem sobie spokój-,,niska wartość czynu".
Karierę na eBay.com zaczynałem w 2000 r. wtedy był zwyczaj (piszę o poważnych ludziach), że jeśli ktoś dostał zapłatę za towar to pierwszy natychmiast wystawiał komentarz nie czekając na reakcję kontrahenta. Po powrocie do kraju byłem zaskoczony po zakupach na Allegro, że gość któremu natychmiast zapłaciłem za towar czekał na mój komentarz a potem sam łaskawie komentarz wystawiał.
Tyle o moich doświadczeniach.
Ostatnio zmieniony pt, 16 lipca 2010, 18:35 przez nxn68, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

nxn68 pisze:Inteligo obsługuje przelewy SEPA w trybie zwykłym za 8 zł
Ja przepraszam ale jak? Swojego czasu musiałem wykonać przelew zagraniczny i zostałem poinformowany, że nie istnieje taka możliwość z konta Inteligo.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
nxn68
625...1249 postów
625...1249 postów

Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

O, dziękuję uprzejmie, nawet nie wiedziałem, ze mam taką możliwość. Dodam tylko, że rzeczony przelew realizowałem w marcu :D
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
nxn68
625...1249 postów
625...1249 postów

Nie ma za co :lol:
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Jedna z firm zajmujacych sie płatnosciami ma taki patent -w którym dostarcza pieniadze na naszym terenie dosłownie wszedzie .W kraju X podaje sie pełny adres
a u nas na poczcie czeka na / poste restante/ gotówka .Od nas idzie gotówka w towarze/na przykład/.W rezultacie przez granice może jechać towar lub raz na pół roku kurier z ew. wyrównaniem RÓŻNIC w kierunkach przelewów. Nie ma ruchu gotówki./!/.

PKO =-nie wiem który -ale ten z tym bykiem w logo -to zdzierca.Od momentu przejecia go przez włochów /nawet nie mogę dać im dużej litery!/, potrafili nawet
dojść do ujemnego przyrostu oszczędnośći.Jak to zobaczyłem -ten "-0,25%" na stanie 5000zł to stwierdziłem ,że włoch bezczelnie grabi mój i nasz dobytek.Udziela sobie pożyczki.Namawiam do skasowania konta w tej firmie.To jest opanowane przez obcy kapitał.

Z tymi pożyczkami to kiedyś była taka sytuacja ,że ktoś z naszego rządu wykonał na naszych oszczednościach manewr zmniejszenia procentu na oszczednosciach a potem za rok chyba oddane zostało -oczywiście też bez pełnej info'.
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: dark_one »

Nie polecam przesyłania pieniędzy w listach - poczta Stanów Zjednoczonych ma w regulaminie taki zapis że to jest zabronione i nie daje gwarancji że taki list dotrze - w praktyce 90% nie dociera (sortowacze traktują to jako napiwek). Urzędy pocztowe innych krajów najprawdopodobniej mają coś podobnego - istnieje za to usługa przekazu pocztowego i lista obsługiwanych krajów jest na stronie Poczty Polskiej (nie ma na niej USA ...). Dla nie korzystających z PayPal'a jest jeszcze transfer przez Western Union ale w Stanach ta firma się źle kojarzy (wygrywali dużo przetargów na dostarczanie powiadomień o smierci żołnierzy walczących za granicą, najsłynniejsze te z Wietnamu) poza tym wtedy trzeba liczyć na uczciwość sprzedającego (Western Union ma w formularzach taki zapis że pieniądze nie są opłatą za aukcję bo w przeciwnym przypadku nie gwarantują ich zwrotu :-) ). No i polecam nie obawiać się podawania kraju sprzedającym - w Stanach kojarzą UE jako Niemcy, Francję i Włochy a Włosi jako kupujący nie mają dobrej opinii i często można spotkać zapis "I do not send to Italy, please don't ask". Polaków źle kojarzą przeważnie naturalizowani Niemcy (ciekawe dlaczego) oraz naturalizowani Polacy (sic!) i to rzeczywiście czasem jest nie do obejścia, ale jeżeli determinacja do kupna jest duża to wysmarowanie jakiegoś liściku może pomóc. Sprzedający przede wszystkim chce sprzedać a czy kasa będzie z Polski czy z Pernambuco to w zasadzie nie ma znaczenia - byleby była :D Najczęściej sprzedający obawiają się o negatywny komentarz związany z czasem dotarcia przesyłki i jej stanem po transporcie - warto im nadmienić że to dla nas nie jest problemem i od razu będzie się łatwiej rozmawiało. Ryzykujemy wtedy uszkodzenia przesyłki ale i tak jest 50% szans że będą ... (zwykle są)
PayPal jest najmniej problematycznym sposobem płatności - niekoniecznie najtańszym i nie każdy go akceptuje (choć eBay ma w planach wprowadzenie obligatoryjnego PayPal'a).
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
trzaska456
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: trzaska456 »

Witam próbuje się zarejestrować na PayPal-u i odrzuca mi on numer karty. Dlaczego? Kartę mam z VISA
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Tez tak mialem, ale z Citibanku.
Trzeba zadzwonic do banku zeby odblokowali platnosc z PayPal-u.
Banki "z urzedu" blokuja, widocznie nie lubia konkurencje :D
trzaska456
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: trzaska456 »

A tak wogule po co im numer mojej karty? I co mi da poddanie się weryfikacji? Pytam bo chciałby kupić przedmiot z ebay który ni jest tani bo 450$, a nigdy nie kupowałem tam. Dodatkowo jest jeszcze problem bo sprzedawca napisał że wysyła tylko do United States. Czy ktoś miał taką sytuacje i próbował pisać do niego o wysyłkę do EU?
Awatar użytkownika
nxn68
625...1249 postów
625...1249 postów

Spróbuj napisać czy wyśle do Polski ale marne szanse.
ODPOWIEDZ