Prosty "śmieciowy" wzmacniacz, pomoc w doborze elementów

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

opel2111
5...9 postów
5...9 postów

Re: Prosty "śmieciowy" wzmacniacz, pomoc w doborze elementów

Post autor: opel2111 »

opel2111 pisze:Oj Koledzy, polecieliście :P
eS pisze:Polegliśmy?
Wiem że godzina i w ogóle ale wyszło, że kogoś obraziłem a wcale tak nie było ;)

Czyli napięcia z tego TS pod 6P1P-EW powinny pasować, tak? Więc chyba tak zrobię i nie będę kombinował ;)
Jeszcze jedno, ecc82 jest podwójną triodą, więc stosowanie 1 pozwala uzyskać przedwzmacniacz stereo, więc stosując 2 wykorzystujemy po połówce z każdej lampy żeby uniknąć mikrofonowania czy jedna dalej odpowiada za przedwzmacniacz stereo a druga ma już jakąś inną rolę (barwa etc.)? Może i laickie pytanie ale od tego chyba właśnie jest ten dział :wink:
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

opel2111 pisze: Jeszcze jedno, ecc82 jest podwójną triodą, więc stosowanie 1 pozwala uzyskać przedwzmacniacz stereo, więc stosując 2 wykorzystujemy po połówce z każdej lampy żeby uniknąć mikrofonowania czy jedna dalej odpowiada za przedwzmacniacz stereo a druga ma już jakąś inną rolę (barwa etc.)
Odnoszę wrażenie że nie masz pojęcia co to jest mikrofonowanie, bo z reszty wypowiedzi wynika, że chodzi o przesłuch międzykanałowy... Można śmiało stosować każdą połowkę do innego kanału. Przy odpowiednim montażu przesłuchy są minimalne.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
o-----c

Post autor: o-----c »

eS pisze:Tak całkiem to chyba nie do końca, ale coś w ten deseń. Na jutubie są nagrane próbki, więc da się sprawdzić.
- faktycznie, ten ma tylko "połowę" phasera. A tremolo poprzez "modulację biasu". Pisałem o tym: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... ag260a.gif