Philips D58
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Philips D58
Witam.
Nabyłem takie radyjko, ale są wymontowane wszystkie elementy napedu programatora: silnik,przekładnia,
wszystkie styki i przewody przy klawiszach. Prosze o opis lub zdjecia.
Jacek
Nabyłem takie radyjko, ale są wymontowane wszystkie elementy napedu programatora: silnik,przekładnia,
wszystkie styki i przewody przy klawiszach. Prosze o opis lub zdjecia.
Jacek
JACEK
-
- 125...249 postów
Re: Philips D58
Niestety brak tych elementów ,nie ma nawet śladu gdzie i co było mocowane.
Brak też elementu łączącego bęben programatora z napędem.
Wszystkie przewody elektryczne też zostały usunięte.
Programator już uruchomiłem ładnie "zaskakuje" , ale co dalej?.
Brak też elementu łączącego bęben programatora z napędem.
Wszystkie przewody elektryczne też zostały usunięte.
Programator już uruchomiłem ładnie "zaskakuje" , ale co dalej?.
JACEK
Witam, no to masz niezły problem, dorobić się za bardzo nie da, a orginał to będzie trudno dorwaćmogę porobić fotki od D63 to to samo z niewielkimi zmianami elektrycznymi, najwięcej to zmian w wyglądzie, mam pytanie czy dobrałeś się do bębna bo ja bałem się zbytnio ruszać i nie wiem jak go przeprogramować, najlepiej podaj email na PW zdjęcia będą w lepszej rozdzielczości, tu też wrzucę, pozdrawiam Hieronim.
PS. zdjęcia porobilem, ale nie wiem czy na coś się przydadzą, bez orginału nic za bardzo nie zrobisz.
PS. zdjęcia porobilem, ale nie wiem czy na coś się przydadzą, bez orginału nic za bardzo nie zrobisz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 125...249 postów
Bardzo dziękuje to już bardzo mnie pomoże!
Bęben już reanimowałem. był zapieczony , rozebrałem na kawałki w środku między bakielitowymi krążkami są
metalowe cienkie blaszane sprzęgła.Po złożeniu każdy pierścień powinien obracać się z oporem.
W momencie kiedy "igła" klawisza wpadnie w wycięcie bębna silnik powinien stanąć teraz trzeba ręcznie ustawić stację.
Wycięcia są na środku każdego bębna a rowek pod "igłę" może zrobić po 2,5 obrotu w lewo i prawo razem 5 obrotów.
"Igła" nigdy nie wyjdzie poza bęben ponieważ kółko (1-sze zdjęcie po prawej stronie "robi" tylko 2,2 obrotu.
Bęben już reanimowałem. był zapieczony , rozebrałem na kawałki w środku między bakielitowymi krążkami są
metalowe cienkie blaszane sprzęgła.Po złożeniu każdy pierścień powinien obracać się z oporem.
W momencie kiedy "igła" klawisza wpadnie w wycięcie bębna silnik powinien stanąć teraz trzeba ręcznie ustawić stację.
Wycięcia są na środku każdego bębna a rowek pod "igłę" może zrobić po 2,5 obrotu w lewo i prawo razem 5 obrotów.
"Igła" nigdy nie wyjdzie poza bęben ponieważ kółko (1-sze zdjęcie po prawej stronie "robi" tylko 2,2 obrotu.
JACEK
Witam, to już zauważyłem tylko jak się zabrać za rozebranie tego bębna
.

-
- 125...249 postów
Trochę kłopotliwe ale da się zrobić: z prawej strony na ośce iest tulejka mocowana bolcem,który trzba wybić łatwo wychodzi potem trzeba odkręcić prawy bok delikatnie zdjąć bęben już jest oddzielnie. Z lewej strony jest durza nakrętka ,
która dociska sprężynę.Po odkręceniu jeśli bęben jest zapieczony WD40 parę minut i rozkładamy na kawałki.
Przy składaniu "igły" ustawiamy na środkową bieżnię najlepiej w wycięciu.
mój @ jajacek120@wp.pl
która dociska sprężynę.Po odkręceniu jeśli bęben jest zapieczony WD40 parę minut i rozkładamy na kawałki.
Przy składaniu "igły" ustawiamy na środkową bieżnię najlepiej w wycięciu.
mój @ jajacek120@wp.pl
JACEK
-
- 125...249 postów
Zapomniałem . Bardzo ważne przed demontarzem bębna odkręcić dzwignie "igieł" ponieważ są w rowkach bębnów.
co uniemożliwi jego wysunięcie. W których miejscach są zamontowane styki głównie te od silnika . nie od wyciszania mcz. ?
co uniemożliwi jego wysunięcie. W których miejscach są zamontowane styki głównie te od silnika . nie od wyciszania mcz. ?
JACEK
Witam, już po wyjęciu bębna bezwzględnie w pierwszej kolejności należy odkręcić nakrętkę zwalniającą sprężynę, żeby nie uszkodzić blaszek resorujących znajdujących się pomiędzy walcami, na osi są tulejki dystansowe, w moim egzemplażu były zapieczone razem z walcami, to wszystko musi być ruchome, pozdrawiam Hieronim.
PS. po wnikliwej
analizie i rozruszaniu całego walca doszedłem jak programować
bardzo prosty sposób, należy najpierw wcisnąć klawisz który chce się zaprogramować silnik najedzie na stary nastaw, bolec wskoczy w otwór na walcu i wyłączy silnik, następnie należy oś ręcznego (foto) sterowania wcisnąć i dostrajać do nowego zakresu, bęben sam przesunie się do żądanego zakresu " i życie staje się prostsze" pozdrawiam Hieronim.
PS. po wnikliwej

Przełącznik silnika znajduje się z lewej stronie mechanizmu bębnowego, do czego jeszcze służy nie wiem ale jest trochę skomplikowany.
Informacja dla posiadających lub którzy nabędą odbiornik z takim sterowaniem, na bębnie od dziórki która jest po środku jeden rowek jest wyżej od drugiego, w sumie to rowek jest jeden w kształcie gwintu, w zależności czy szpilka jest na wyższym czy na niższym silnik obraca się w lewo lub w prawo, funkcję tę realizuje przełącznik z lewej strony bębna, konstrukcja doś ciekawa bo niektóre radyjka muszą dojść do końca skali i dopiero następuje przełączenie silnika, a w tym egzemplarzu od razu steruje silnik do ustawień, styki przełącznika przełącza ten dynks z tekstolitu w kształcie widełek z lewej strony bębna który jest jednocześnie też stykiem, pozdrawiam Hieronim.
-
- 125...249 postów
W moim wygląda to tak Bardzo ciekawa jest uwaga Hieronima o głębokości rowków.
JACEK
No niezłe to radyjko D63 co chwilę coś odkrywam
, skrajne przyciski nie tylko służą do wyłączania ale też do sterowania silnikiem jeden w górę drugi w dół aby sobie samemu wyszukać stację nie kręcąc gałką, ewentualnie tylko dostroić
ciekawe czym jeszcze zaskoczy mnie to radio
, pozdrawiam Hieronim.

Witam w moim D63 w środku na górnej desce są dwa klocki może ktoś wie do czego służyły?
Służyły do zamocowania przetwornicy umożliwiającej zasilanie z sieci prądu stałego.