Dremel
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Dremel
Czolem,
Mam pytanie -- jesli juz bylo to z gory przepraszam, ale nawet google nie chcialy zbyt wiele pokazac w tej materii... Ale do rzeczy.
Zastanawiam sie nad zakupem mini-wiertarki Dremel serii 400 z uchwytem stolowym -- cos a'la to. Pytanie -- wiertarka ta ma minimalne obroty rzedu 5,000rpm. Czy to nie bedzie za duzo do wiercenia otworow w pcb? Gdzie mi sie o oczy obilo, ze do wiercenia w pcb obroty nie powinny byc zbyt wysokie.
Co o tym sadzicie?
Mam pytanie -- jesli juz bylo to z gory przepraszam, ale nawet google nie chcialy zbyt wiele pokazac w tej materii... Ale do rzeczy.
Zastanawiam sie nad zakupem mini-wiertarki Dremel serii 400 z uchwytem stolowym -- cos a'la to. Pytanie -- wiertarka ta ma minimalne obroty rzedu 5,000rpm. Czy to nie bedzie za duzo do wiercenia otworow w pcb? Gdzie mi sie o oczy obilo, ze do wiercenia w pcb obroty nie powinny byc zbyt wysokie.
Co o tym sadzicie?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Re: Dremel
Obroty powinny być nawet wyższe, zwłaszcza dla wierteł z węglikiem.
Zdaje się, że w Dremelach zamiast uchwytu samocentrującego jest taki z wymiennymi wkładkami. Dlatego ja wybrałem podobny zestaw, ale Proxxona.
Zdaje się, że w Dremelach zamiast uchwytu samocentrującego jest taki z wymiennymi wkładkami. Dlatego ja wybrałem podobny zestaw, ale Proxxona.
Tomek
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Dzieki! W takim razie sie pewnie zdecyduje na zakup 

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Dokładnie tak jest. Do kilku zbliżonych średnic jest jeden wkład, nacięty krzyżowo. Trzeba tez zwracać uwagę na dremela i "dremela". Niestety, ale tuleja kontrująca nie pasuje do tych dwóch rodzajów dremela, a tylko do oryginalnego. Wkładki są zamienne.Tomasz Gumny pisze: Zdaje się, że w Dremelach zamiast uchwytu samocentrującego jest taki z wymiennymi wkładkami. .
Kiedyś w Elfie można było kupić uchwyt samocentrujący do Dremela - kupiłem i to było najlepiej zainwestowanie 100PLN.
Chociaż teraz po przejściu na wiertła CNC ze standardowym uchwytem 3.0 nieco się marnuje.
Na co dzień używam Dremela, ale polecam także Proxxona - to porównywalne narzędzia.
Chociaż teraz po przejściu na wiertła CNC ze standardowym uchwytem 3.0 nieco się marnuje.
Na co dzień używam Dremela, ale polecam także Proxxona - to porównywalne narzędzia.
Płytki drukowane w warunkach przemysłowych są wiercone nawet z prędkościami kilkadziesiąt tyś. obrotów na minutę, wykorzystując napęd turbinowy.
_
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Panowie, dzieki za wskazowki! Dremel it is! 

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Nie kilkadziesiat ale 100-120 tys. obr/min i nie naped turbinowy ale lozyska sa powietrzne.fugasi pisze:Płytki drukowane w warunkach przemysłowych są wiercone nawet z prędkościami kilkadziesiąt tyś. obrotów na minutę, wykorzystując napęd turbinowy.
-
- 100...124 posty
Mówicie o takim uchwycie samocentrującym?
http://allegro.pl/dremel-multichuck-uch ... 39564.html
Mam taki uchwyt i właśnie kombinuje jakby tu dorobić przejściówkę do silnika od drukarki (mam ich dostatek), trzeba będzie odwiedzić tokarza 

NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
Tak, dokładnie taki.kasztan1983 pisze:Mówicie o takim uchwycie samocentrującym?
Jeśli mogę się wtrącić to obecnie mam Dremela i dwa Proxxony, jeden do reki drugi na stałe w statywie i Proxxon wydaje się lepszy, przynajmniej dla wierteł standardowych, że się tak wyrażę. Typu CNC 3mm nie testowałem więc Proxxon nie jest absolutem.
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Mam takie coś od ładnych paru lat, spory silnik od obracania wałka drukarki igłowej, nawet wykorzystałem oryginalny wał napędowy po zdarciu gumy. Super sprawa, ma niezły moment obrotowy i fajne obroty ale jedną cholerną wadę - czasami gdy pracuję przy niższych obrotach (zasilanie 5-10V) mam zwyczaj zatrzymywać oś ręką w celu zmiany wiertła/freza, bo nie mam żadnego wyłącznika (silnik ma tylko rączkę z zaciskanego uchwytu od wiertarki). Wtedy występuje dziwne zjawisko, mimo że wirnik silnika stoi zatrzymany, główka z wrzecionem obraca się sama na osi samoczynnie się odkręcającqdlaczian pisze:Mam taki uchwyt i właśnie kombinuje jakby tu dorobić przejściówkę do silnika od drukarki (mam ich dostatek), trzeba będzie odwiedzić tokarza

Nie polecam takiej wymiany wierteł CNC, spokojnie obetną palec, nawet nie zauważysz, nie wspominam o frezach.
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
No bez przesady że silniczek który osiąga 30W przy 24V i pewnie pojedyncze waty przy 5-10V cokolwiek poucina. Owszem, można by się pokaleczyć o ostrzejsze wiertło/frez ale nie wpadłem jeszcze na pomysł zatrzymywania łapiąc za wiertło. Za kamyczek szlifierski, o ile jest wkręcony, owszem zdarzało się
Oś jest na tyle długa (10cm od silnika do główki) że jest za co łapać.