Dremel

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Dremel

Post autor: TooL46_2 »

Czolem,

Mam pytanie -- jesli juz bylo to z gory przepraszam, ale nawet google nie chcialy zbyt wiele pokazac w tej materii... Ale do rzeczy.

Zastanawiam sie nad zakupem mini-wiertarki Dremel serii 400 z uchwytem stolowym -- cos a'la to. Pytanie -- wiertarka ta ma minimalne obroty rzedu 5,000rpm. Czy to nie bedzie za duzo do wiercenia otworow w pcb? Gdzie mi sie o oczy obilo, ze do wiercenia w pcb obroty nie powinny byc zbyt wysokie.

Co o tym sadzicie?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Re: Dremel

Post autor: Tomasz Gumny »

Obroty powinny być nawet wyższe, zwłaszcza dla wierteł z węglikiem.
Zdaje się, że w Dremelach zamiast uchwytu samocentrującego jest taki z wymiennymi wkładkami. Dlatego ja wybrałem podobny zestaw, ale Proxxona.
Tomek
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Dzieki! W takim razie sie pewnie zdecyduje na zakup :)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
geguś

Post autor: geguś »

Tomasz Gumny pisze: Zdaje się, że w Dremelach zamiast uchwytu samocentrującego jest taki z wymiennymi wkładkami. .
Dokładnie tak jest. Do kilku zbliżonych średnic jest jeden wkład, nacięty krzyżowo. Trzeba tez zwracać uwagę na dremela i "dremela". Niestety, ale tuleja kontrująca nie pasuje do tych dwóch rodzajów dremela, a tylko do oryginalnego. Wkładki są zamienne.
traxman

Post autor: traxman »

Kiedyś w Elfie można było kupić uchwyt samocentrujący do Dremela - kupiłem i to było najlepiej zainwestowanie 100PLN.
Chociaż teraz po przejściu na wiertła CNC ze standardowym uchwytem 3.0 nieco się marnuje.
Na co dzień używam Dremela, ale polecam także Proxxona - to porównywalne narzędzia.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Płytki drukowane w warunkach przemysłowych są wiercone nawet z prędkościami kilkadziesiąt tyś. obrotów na minutę, wykorzystując napęd turbinowy.
_
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Panowie, dzieki za wskazowki! Dremel it is! ;)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
pierwszy

Post autor: pierwszy »

fugasi pisze:Płytki drukowane w warunkach przemysłowych są wiercone nawet z prędkościami kilkadziesiąt tyś. obrotów na minutę, wykorzystując napęd turbinowy.
Nie kilkadziesiat ale 100-120 tys. obr/min i nie naped turbinowy ale lozyska sa powietrzne.
kasztan1983
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: kasztan1983 »

Mówicie o takim uchwycie samocentrującym?
http://allegro.pl/dremel-multichuck-uch ... 39564.html
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

Mam taki uchwyt i właśnie kombinuje jakby tu dorobić przejściówkę do silnika od drukarki (mam ich dostatek), trzeba będzie odwiedzić tokarza :D
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
traxman

kasztan1983 pisze:Mówicie o takim uchwycie samocentrującym?
http://allegro.pl/dremel-multichuck-uch ... 39564.html
Tak, dokładnie taki.
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: rufio »

Jeśli mogę się wtrącić to obecnie mam Dremela i dwa Proxxony, jeden do reki drugi na stałe w statywie i Proxxon wydaje się lepszy, przynajmniej dla wierteł standardowych, że się tak wyrażę. Typu CNC 3mm nie testowałem więc Proxxon nie jest absolutem.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Furman Zenobiusz »

qdlaczian pisze:Mam taki uchwyt i właśnie kombinuje jakby tu dorobić przejściówkę do silnika od drukarki (mam ich dostatek), trzeba będzie odwiedzić tokarza :D
Mam takie coś od ładnych paru lat, spory silnik od obracania wałka drukarki igłowej, nawet wykorzystałem oryginalny wał napędowy po zdarciu gumy. Super sprawa, ma niezły moment obrotowy i fajne obroty ale jedną cholerną wadę - czasami gdy pracuję przy niższych obrotach (zasilanie 5-10V) mam zwyczaj zatrzymywać oś ręką w celu zmiany wiertła/freza, bo nie mam żadnego wyłącznika (silnik ma tylko rączkę z zaciskanego uchwytu od wiertarki). Wtedy występuje dziwne zjawisko, mimo że wirnik silnika stoi zatrzymany, główka z wrzecionem obraca się sama na osi samoczynnie się odkręcając :lol:
traxman

Nie polecam takiej wymiany wierteł CNC, spokojnie obetną palec, nawet nie zauważysz, nie wspominam o frezach.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Furman Zenobiusz »

No bez przesady że silniczek który osiąga 30W przy 24V i pewnie pojedyncze waty przy 5-10V cokolwiek poucina. Owszem, można by się pokaleczyć o ostrzejsze wiertło/frez ale nie wpadłem jeszcze na pomysł zatrzymywania łapiąc za wiertło. Za kamyczek szlifierski, o ile jest wkręcony, owszem zdarzało się :D Oś jest na tyle długa (10cm od silnika do główki) że jest za co łapać.
ODPOWIEDZ