Klawesyn

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Klawesyn

Post autor: AndrzejJ »

Witam.
Dostałem radio Klawesyn, stan 100% oryginał (nie licząc gałkologii).
Mam następujący problem: gdy wczoraj je dostałem radio grało ładnym, czystym dźwiękiem, wyłączyłem je, a gdy dziś wróciłem do domu zaczeło strasznie trzeszczeć, na falach długich słychać straszne jęki, głos piosenki czy też spikera dociera zniekształcony i cichy.
Izostaty przeczyściłem (wd40 :D), teraz nie słychać specyficznych "trzasków" podczas przełączania zakresu.
Lampy wielokrotnie podmieniane i opukiwane, żadna metoda nic nie zmieniała.
Kondensator zmienny także wielokrotnie badany, bez zwarcia, sprawny.
Napięcie za selenem 205V, podczas gdy w sieci oscyluje około 230V, na schemacie napięcie wynosi 250V.
Co jeszcze sprawdzić?
Dodam że radio przeżyło wysyłkę PP dobrze zabezpieczone, przszło jedynie sporo wstrząsów.
Pozdrawiam
@edit
Teraz role się zmieniły i radio brzmi tak jak brzmiało wcześniej, głos dosyć wyraźny, ale gdy się podgłośni to słychać specyficzne "jęczenie", a wszystko jakoś "samo"
bacablue
75...99 postów
75...99 postów

Re: Klawesyn

Post autor: bacablue »

Witam. Problemem może być potencjometr od regulacji głośności lub włącznik wraz z regulacją barwy tonów. Radzę i tam zaglądnąć. W moim DML-302 pomogło (co prawda na trochę) ich przesmarowanie. I moja rada - TYLKO nie WD-40 :shock: do takich celów!!!
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: elektrit »

WD40 jest dobre ale do czyszczenia Kałacha.
pirat12552 pisze: Napięcie za selenem 205V, podczas gdy w sieci oscyluje około 230V, na schemacie napięcie wynosi 250V.
To musisz sprawdzić ten obwód, takie samo napięcie masz na kondensatorze filtra zasilacza? Może się wylutował?
Poszukuję 1R5T.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Przyczyną zbyt niskiego napięcia anodowego może być uszkodzenie selenowego mostka prostowniczego. Należy go wymienić na prostownik krzemowy.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: AndrzejJ »

Sprawdzę potencjometry, mostek już wcześniej zamierzałem wymienić.
Pogrzebię dzisiaj i zobaczymy rezultaty.
Uważam że WD jest do tego celu dobre, rozpuszcza naloty z brudu i kurzu , nie sprawdzałem czy patyne, choc nie jest to specjalistyczny środek
Pozdrawiam
@edit
Za mostkiem, na kondensatorze jest 205V, za rezystorem 184, chyba "coś" nie tak, zaraz podmienie mostek
_idu

Post autor: _idu »

pirat12552 pisze: Uważam że WD jest do tego celu dobre, rozpuszcza naloty z brudu i kurzu , nie sprawdzałem czy patyne, choc nie jest to specjalistyczny środek
Nie używaj WD-40. Chyba że coś chcesz zniszczyć. Środek ten jest higroskopijny (tak!!!!), w niskich temperaturach potrafi z woda stworzyć proszek z ostrymi i twardymi kryształami. Ma znikome właściwości antykorozyjne, kiepsko czyści, nie smaruje. Jest niestety środkiem korodującym.
To efekt złych doświadczeń nie tylko moich..

Każdy inny środek chemiczny będzie o niebo lepszy od tego szajsu. Żadna z szanujących się w mojej okoli hurtowni elektrotechnicznych nie chce sprzedawać WD-40 - nie chcą mieć rozwścieczonych klientów.

Do potencjometrów to tylko kupuj dedykowane środki nawet zwykły Kontakt PR. Kiedyś w czasach PRL był Unizol. Generalnie polecam środki Kontakt-Chemie - łatwe do nabycia - niektóre z nich konfekcjonowane są w Polsce. Od WD-40 trzymaj się z daleka. Popsikanie tym elektroniki to wydanie wręcz wyroku śmierci technicznej.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Do potencjometrów to tylko kupuj dedykowane środki nawet zwykły Kontakt PR. Kiedyś w czasach PRL był Unizol.
W czasach PRLu był też Elektrosol, dawno go nie widziałem,może jest produkowany pod inną nazwą?