Problem z oscyloskopem

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

piotrekweb
250...374 postów
250...374 postów

Problem z oscyloskopem

Post autor: piotrekweb »

Witam
Złożyłem sobię prosty oscyloskop ze strony :
http://pokusy.chytrak.cz/schemata/osciloskop.htm
Wszystko zrobiłem tak jak należy, uzyskałem ładną plamkę, przbiegi, tylko jest jeden problem. Otóż oprócz przebiegu widzę jeszcze jakiś inny sygnał. Najprawdopodobniej idzie on z toru odchylania pionu. Wygląda to tak jak na tej fotografi. Gościu opisał to jako "Takto to vypadalo než jsem přišel na to jak zhášet zpětný běh. "- Jak to wyglądało, zanim zorientowali się, jak ugasić ponownie uruchomić." nie wiem zupełnie co to znaczy i o co chodzi. Układ wygaszania ten co jest na schemacie (dochodzi do S1 lampy oscyloskopowej) u siebie nie mogę podłączyć. Problem jest taki, że po podłączeniu tego, znika podstawa czasu i plamka i przy tym pali się potencjometr do regulacji napięcia S1. Jak podłączyłem inny oscyloskop, to na tym zatemantowani pojawia dość łady prostokąt. Czego to może być wina ????
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lampa PCL85 to zarazem zwykła śmieciówka, ale i lampa dużych czynów :P :P
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Problem z oscyloskopem

Post autor: gachu13 »

Witam!
Jeśli chodzi Ci o tą linią którą zaznaczyłem strzałką (załącznik) to wynika to z niewygaszania linii powrotu. Działa to tak: właściwy sygnał który oglądasz pojawia się gdy plamka przebiega z lewej na prawą stronę, natomiast po pełnym obiegu musi wrócić znów na lewą stronę, co zwykle odbywa się szybciej. Tak więc tak kreska, którą obserwujesz, powstaje gdy plamka przebiega z prawej na lewą stronę a z racji tego że "biegnie" wtedy szybciej przebieg jest rozciągnięty.
W co lepszych oscyloskopach* na czas powrotu plamki zmienia się jasność świecenia - wygasza się ją aby przebieg powrotny się nie pojawiał.

Pozdrawiam
* - w niektórych prostszych np. C1-94 nie ma wygaszania plamki i ten efekt też jest obserwowany.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SQ9KQZ
piotrekweb
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: piotrekweb »

Ok Wielkie Dzięki !
Okazało się że miałem zwarty kondensator 68nF. No właśnie mnie to dziwi czemu w prostym np. trój tranzystorowym oscyloskopie takiego wygaszania nie ma i nie pojawia się ten sygnał wygaszania powrotu.
Pozdrawiam
Lampa PCL85 to zarazem zwykła śmieciówka, ale i lampa dużych czynów :P :P
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ciasteczkowypotwor »

Zależy czy odchylasz w poziomie piłą i nachyleniem zbocza powracającego, czy w ogóle trójkątem. Im wolniej powraca, tym jaśniej świeci.