Identyfikacja radioodbiornika

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Crevan
2 posty
2 posty

Identyfikacja radioodbiornika

Post autor: Crevan »

Witam!

W związku z tym, że jest to mój pierwszy post, pozwolę sobie na kilka słów o mnie.
Od dłuższego czasu zarówno przeglądam forum trioda, jak i interesuje się(kompletnie amatorsko, póki co) starymi radioodbiornikami. Ostatnio jednak wpadł mi w ręce stary odbiornik, dzięki któremu moje zainteresowanie nabierze, mam nadzieję, bardziej aktywnego charakteru.
Przechodząc jednak do rzeczy. W załącznikach są(mam nadzieję) dwa zdjęcia, które przedstawiają niezidentyfikowane radio. Uprzedzając pytania, nie wiem, co mogło być w środku, gdyż poprzedni właściciel wymontował całe chassis i perfidnie wrzucił kawałek płytki drukowej. Pokrętło na 99% nie jest oryginalne. Skrzynka jest drewniana, pokryta fornirem.

Dziękuję z dołu za uwagę i z góry za ewentualną pomoc.

P.S. Mam jeszcze pytanie poboczne. Na ile można wycenić Minervę Minion D?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Identyfikacja radioodbiornika

Post autor: Matizz »

Witaj!

Środek jest oryginalny.
Tam nigdy nie było lamp.
To współczesna kopia wzorowana na radiach z lat 20-30.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Crevan
2 posty
2 posty

Post autor: Crevan »

Dziękuję za odpowiedź!
Nie wiedziałem, że dzisiaj produkuje się coś takiego. Czy to kopia jakiegoś konkretnego modelu? Zastanawia mnie szczególnie otwór w spodzie radia zakryty maskownicą wykonaną z identycznego materiału, jak tył (jakaś dykta, czy inna cholera).
A w środku chyba jednak było coś innego (choć również tranzystorowego), ponieważ wyraźnie widać amatorskie luty w różnych miejscach i wymieniony zupełnie kabel zasilający (odcięty oryginalny i przylutowany inny).

A abstrahując od tego, ile powinna kosztować taka Minerva: http://www.radiomuseum.org/r/minerva_minion_d_554d.html w dobrym stanie?
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Crevan pisze:Czy to kopia jakiegoś konkretnego modelu?
Raczej stylizacja modelu 634A firmy Philips.