Witam!
W związku z tym, że jest to mój pierwszy post, pozwolę sobie na kilka słów o mnie.
Od dłuższego czasu zarówno przeglądam forum trioda, jak i interesuje się(kompletnie amatorsko, póki co) starymi radioodbiornikami. Ostatnio jednak wpadł mi w ręce stary odbiornik, dzięki któremu moje zainteresowanie nabierze, mam nadzieję, bardziej aktywnego charakteru.
Przechodząc jednak do rzeczy. W załącznikach są(mam nadzieję) dwa zdjęcia, które przedstawiają niezidentyfikowane radio. Uprzedzając pytania, nie wiem, co mogło być w środku, gdyż poprzedni właściciel wymontował całe chassis i perfidnie wrzucił kawałek płytki drukowej. Pokrętło na 99% nie jest oryginalne. Skrzynka jest drewniana, pokryta fornirem.
Dziękuję z dołu za uwagę i z góry za ewentualną pomoc.
P.S. Mam jeszcze pytanie poboczne. Na ile można wycenić Minervę Minion D?
Identyfikacja radioodbiornika
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2 posty
Identyfikacja radioodbiornika
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Re: Identyfikacja radioodbiornika
Witaj!
Środek jest oryginalny.
Tam nigdy nie było lamp.
To współczesna kopia wzorowana na radiach z lat 20-30.
Pozdrawiam
Matizz
Środek jest oryginalny.
Tam nigdy nie było lamp.
To współczesna kopia wzorowana na radiach z lat 20-30.
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 2 posty
Dziękuję za odpowiedź!
Nie wiedziałem, że dzisiaj produkuje się coś takiego. Czy to kopia jakiegoś konkretnego modelu? Zastanawia mnie szczególnie otwór w spodzie radia zakryty maskownicą wykonaną z identycznego materiału, jak tył (jakaś dykta, czy inna cholera).
A w środku chyba jednak było coś innego (choć również tranzystorowego), ponieważ wyraźnie widać amatorskie luty w różnych miejscach i wymieniony zupełnie kabel zasilający (odcięty oryginalny i przylutowany inny).
A abstrahując od tego, ile powinna kosztować taka Minerva: http://www.radiomuseum.org/r/minerva_minion_d_554d.html w dobrym stanie?
Nie wiedziałem, że dzisiaj produkuje się coś takiego. Czy to kopia jakiegoś konkretnego modelu? Zastanawia mnie szczególnie otwór w spodzie radia zakryty maskownicą wykonaną z identycznego materiału, jak tył (jakaś dykta, czy inna cholera).
A w środku chyba jednak było coś innego (choć również tranzystorowego), ponieważ wyraźnie widać amatorskie luty w różnych miejscach i wymieniony zupełnie kabel zasilający (odcięty oryginalny i przylutowany inny).
A abstrahując od tego, ile powinna kosztować taka Minerva: http://www.radiomuseum.org/r/minerva_minion_d_554d.html w dobrym stanie?
Raczej stylizacja modelu 634A firmy Philips.Crevan pisze:Czy to kopia jakiegoś konkretnego modelu?