Lampy metalowe

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Lampy metalowe

Post autor: Marcin K. »

Witam! Zakupiłem sobie kilka ruskich, metalowych lamp żeby mieć na zapas ale nęci mnie ich budowa. Czy w środku, pod metalową kopułą znajduje się szklana bańka czy sąone tak skonstruowane że po kopułą jest tylko próżnia? To samo tyczy się lamp serii stalowej (11).
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
OTLamp

Re: Lampy metalowe

Post autor: OTLamp »

Zarówno w radzieckich lampach metalowych, jak i w serii 11 pod kopułą jest próżnia.
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

Witaj!

Lampy serii stalowej były robione w dwóch wykonaniach:
- Stalowy cokół i bańka a szklane jedynie przepusty izolujace wyprowadzenia np lampy Telefunkena.
Góra była zgrzewana z dolną częścią.
- Szklana bańka z wyprowadzeniami montowana do plastikowej podstawki z nóżkami np lampy RFT.
Rolę ekranu pełniła tam metalizacja.

Ostatnio na allegro pojawiło się radio z dość ciekawą odmianą tych lamp produkcji TFK - mają wysoką bańkę:
EBF11.jpg
Mam w katalogu TFK opis wraz ze zdjęciami jak wyglądał proces produkcjyjny takich lamp, mogę to przesłać.

Co do radzieckich lamp stalowych to nie jestem pewien, ale chyba również były w dwóch wykonaniach - ze szklaną bańką i bez - mam jakąś stalową pentodę mocy w której słychać że latają okruchy szkła.

Pozdrawiam
Matizz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Z radzieckich na pewno 6Ż8 ma szklany balon a na niego nałożona jest metalowa obudowa. Z ciekawości kiedyś taką rozciąłem dremelem. :oops: Ciekawe jak to się ma do lat w jakich je produkowano? Ta którą rozciąłem pamiętam, że była z jakiegoś późnego okresu. Chyba lata siedemdziesiąte.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Matizz pisze:
Ostatnio na allegro pojawiło się radio z dość ciekawą odmianą tych lamp produkcji TFK - mają wysoką bańkę:
One są dość późne, w takich bańkach produkowała lampy serii 11 również firmy Loewe i Lorenz. Ponadto były też inne konstrukcje, np. w pewnym okresie Telefunken produkował ECL11 i UCL11 w metalowych bańkach (załącznik). Przy okazji pewna ciekawostka, lampa która w systemie europejskim nazywałaby się ACC11: http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_4cc1.html
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Natomiast polska 6P9 ma szklaną bańkę:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lampy_elek ... Polsce#6P9
Radzieckich rozbierałem kilka różnych 6Żx i miały tylko szklany talerzyk łączony z blachą.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, już teraz wiem co i jak, nie muszę rozbierać lampy bo szkoda :) Chyba że trafi się jakaś uszkodzona to zrobię małą sekcję zwłok...
Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Ciekawe czy getter ma taki sam skład jak w lampach szklanych. Mam na myśli jego przyczepność do stali.
_
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Marcin K. pisze:Witam! Zakupiłem sobie kilka ruskich, metalowych lamp żeby mieć na zapas
Na Wolumenie od jakiegoś czasu oferowane są sowieckie oktalowe lampy w metalowych bańkach: heptoda i pentoda regulacyjna. Oferuje je stolikowy sprzedawca pod płotem po stronie przeciwnej ul. Kasprowicza. tj blisko zachodniego narożnika. Może takie lampy właśnie kupiłeś?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Lampy kupiłem przez Allegro od jakiegoś człowieka który miał dużo różności. Na Wolumenie nie byłem nigdy w swoim krótkim życiu :roll: Czas najwyższy tam kiedyś pojechać...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

Znalazłem dzisiaj w jednym z radzieckich katalogów lamp poleconych przez kolegę Staszeks przekrój takiej metalowej lampy:
lampa metalowa.jpg
Dokładnie widać gdzie kończy się szkło, a zaczyna metal.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com