Lampy metalowe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Lampy metalowe
Witam! Zakupiłem sobie kilka ruskich, metalowych lamp żeby mieć na zapas ale nęci mnie ich budowa. Czy w środku, pod metalową kopułą znajduje się szklana bańka czy sąone tak skonstruowane że po kopułą jest tylko próżnia? To samo tyczy się lamp serii stalowej (11).
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Re: Lampy metalowe
Zarówno w radzieckich lampach metalowych, jak i w serii 11 pod kopułą jest próżnia.
-
- 625...1249 postów
Witaj!
Lampy serii stalowej były robione w dwóch wykonaniach:
- Stalowy cokół i bańka a szklane jedynie przepusty izolujace wyprowadzenia np lampy Telefunkena.
Góra była zgrzewana z dolną częścią.
- Szklana bańka z wyprowadzeniami montowana do plastikowej podstawki z nóżkami np lampy RFT.
Rolę ekranu pełniła tam metalizacja.
Ostatnio na allegro pojawiło się radio z dość ciekawą odmianą tych lamp produkcji TFK - mają wysoką bańkę: Mam w katalogu TFK opis wraz ze zdjęciami jak wyglądał proces produkcjyjny takich lamp, mogę to przesłać.
Co do radzieckich lamp stalowych to nie jestem pewien, ale chyba również były w dwóch wykonaniach - ze szklaną bańką i bez - mam jakąś stalową pentodę mocy w której słychać że latają okruchy szkła.
Pozdrawiam
Matizz
Lampy serii stalowej były robione w dwóch wykonaniach:
- Stalowy cokół i bańka a szklane jedynie przepusty izolujace wyprowadzenia np lampy Telefunkena.
Góra była zgrzewana z dolną częścią.
- Szklana bańka z wyprowadzeniami montowana do plastikowej podstawki z nóżkami np lampy RFT.
Rolę ekranu pełniła tam metalizacja.
Ostatnio na allegro pojawiło się radio z dość ciekawą odmianą tych lamp produkcji TFK - mają wysoką bańkę: Mam w katalogu TFK opis wraz ze zdjęciami jak wyglądał proces produkcjyjny takich lamp, mogę to przesłać.
Co do radzieckich lamp stalowych to nie jestem pewien, ale chyba również były w dwóch wykonaniach - ze szklaną bańką i bez - mam jakąś stalową pentodę mocy w której słychać że latają okruchy szkła.
Pozdrawiam
Matizz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 625...1249 postów
Z radzieckich na pewno 6Ż8 ma szklany balon a na niego nałożona jest metalowa obudowa. Z ciekawości kiedyś taką rozciąłem dremelem.
Ciekawe jak to się ma do lat w jakich je produkowano? Ta którą rozciąłem pamiętam, że była z jakiegoś późnego okresu. Chyba lata siedemdziesiąte.

One są dość późne, w takich bańkach produkowała lampy serii 11 również firmy Loewe i Lorenz. Ponadto były też inne konstrukcje, np. w pewnym okresie Telefunken produkował ECL11 i UCL11 w metalowych bańkach (załącznik). Przy okazji pewna ciekawostka, lampa która w systemie europejskim nazywałaby się ACC11: http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_4cc1.htmlMatizz pisze:
Ostatnio na allegro pojawiło się radio z dość ciekawą odmianą tych lamp produkcji TFK - mają wysoką bańkę:
-
- 3125...6249 postów
Czołem.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lampy_elek ... Polsce#6P9
Radzieckich rozbierałem kilka różnych 6Żx i miały tylko szklany talerzyk łączony z blachą.
Pozdrawiam,
Jasiu
Natomiast polska 6P9 ma szklaną bańkę:Zibi pisze:6P9 http://hdd-911.com/index.php?option=con ... &Itemid=27
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lampy_elek ... Polsce#6P9
Radzieckich rozbierałem kilka różnych 6Żx i miały tylko szklany talerzyk łączony z blachą.
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- 6250...9374 posty
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, już teraz wiem co i jak, nie muszę rozbierać lampy bo szkoda
Chyba że trafi się jakaś uszkodzona to zrobię małą sekcję zwłok...
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
Ciekawe czy getter ma taki sam skład jak w lampach szklanych. Mam na myśli jego przyczepność do stali.
_
-
- 3125...6249 postów
Na Wolumenie od jakiegoś czasu oferowane są sowieckie oktalowe lampy w metalowych bańkach: heptoda i pentoda regulacyjna. Oferuje je stolikowy sprzedawca pod płotem po stronie przeciwnej ul. Kasprowicza. tj blisko zachodniego narożnika. Może takie lampy właśnie kupiłeś?Marcin K. pisze:Witam! Zakupiłem sobie kilka ruskich, metalowych lamp żeby mieć na zapas
-
- 6250...9374 posty
Lampy kupiłem przez Allegro od jakiegoś człowieka który miał dużo różności. Na Wolumenie nie byłem nigdy w swoim krótkim życiu
Czas najwyższy tam kiedyś pojechać...

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Znalazłem dzisiaj w jednym z radzieckich katalogów lamp poleconych przez kolegę Staszeks przekrój takiej metalowej lampy:
Dokładnie widać gdzie kończy się szkło, a zaczyna metal.
Pozdrawiam
Matizz
Dokładnie widać gdzie kończy się szkło, a zaczyna metal.
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com